in

‘Yaşam hakkına duyarlı’ belediyeler ve ölüm kamplarına mahkum edenler

Ülkemizde bazı yerel yönetimler sokakta bulunan hayvanlar için en iyisini yapmaya çaba sarf ederken bazı yerel yönetimler ise hayvanları barınaklarda ölüme hapsediyor.

Bir tarafta “yaşam hakkına duyarlı” belediyeler diğer tarafta ölüm kamplarına mahkum eden belediyeler

Sokakta yaşayan evsiz hayvanların yaşadıkları Türkiye gündemini uzun zamandır meşgul etmekte. Hayvanlara yapılan zulüm, işkence, katliamların ardı arkasının kesilmediği, gerekli yaptırımların uygulanmadığı bu dönem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamadan sonra Türkiye’nin dört bir yanından kara haberler gelmeye başladı.

Yaşam hakkına saygılı belediyeler ise  bu tutuma karşı sert bir tavır alarak sokaktaki dostlarımız için yaptıkları etkinlikleri arttırıp daha yoğun bir şekilde çalışmaya başladılar. 

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Geçtiğimiz aylarda sokakta yaşayan evsiz hayvanlar için mama üretimine başlayan ABB, “Başkentte her can değerlidir” anlayışı ile hareket ediyor. Kurmuş oldukları e-pati sistemi ile yuvasız dostlarımıza yuva buluyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez günlük 3 ton kapasiteli mama üretimi için harekete geçti.

Yapmış oldukları  67 dönüm araziye kurulu modern bakım eviyle beraber onlarca hayvanın  yaşam alanını gözetirken aynı zamanda bakım evinde yaralı ve hasta hayvanların tedavileri için düzenli olarak veteriner hekim bulunduruyorlar.

Yaptıkları projelerle adını duyuran Ankara Büyükşehir Belediyesi diğer belediyelere de örnek oluyor.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR  BELEDİYESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesini de yapmış oldukları faaliyetlerle örnek teşkil eden belediyelerden biri olarak gösterebiliriz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye olarak Hayvanları Koruma Kanunu’na uygun şekilde hareket ettiklerini söylerken sokak hayvanlarını kısırlaştırma, aşılama, antiparaziter uygulama ve dijital kimliklendirme işlemleri yaptıklarını ve daha sonra canları bölgelerine geri bıraktıklarını bildirdi.

39 BAKIMEVİ

Yerel yönetimler ve gönüllü kuruluşlarla ortaklaşa hareket eden İBB’nin bakım evlerinin kapasitesi 17 bine ulaşırken 39 bakımevi-rehabilitasyon merkezi ve 4 klinikte, toplam 213 veteriner, 53 veteriner teknikeri ile 459 yardımcı personel 14 bin 118 köpek ve 2 bin 572 kediye hizmet eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin modern bakımevleriyle dostlarımıza iyi bir hizmet sunuyor.

İBB Kemerburgaz Sahipsiz Hayvan Geçici Bakımevi

Yapmış oldukları “SemtPati” uygulaması ile beraber bireysel olarak hayvanların bakımını üstlenen duyarlı vatandaşları hem  bir araya getirip hem de anlık ihbarlardan çevredeki insanları bilgilendiriyor. 

Rehabilitasyon hizmetlerini haftalık olarak verilerle sunan İBB aynı zamanda VetBüs ile belirli zamanlarda İstanbul’u gezerek ilçelerdeki hayvanları kapsamlı sağlık taramasından geçirip kötü durumda olan canları da tedavi için bakımevine götürüyor ve hayvanlar sağlıklarına kavuşana kadar burada tedavi ediliyor.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi “Can dostlarımız Büyükşehir korumasında” sloganıyla hareket ederken yaptığı faaliyetlerle de sözünde durduğunu gösteriyor.

Geçtiğimiz yıl Soğukkuyu Sokak Hayvanları Tedavi Merkezi’nde 14 bin 524 tedavi, 10 bin 296 parazit uygulaması, 5 bin 940 adet kısırlaştırma, 4 bin 992 aşılama ve 329 acil müdahale gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, evsiz  hayvanları besleme faaliyetleri noktasında da örnek çalışmalar hayata geçirmiştir.

Bursa’da “Can dostlarımız Büyükşehir korumasında”

Can dostlarımızın barınma ve beslenmesi için 17 ilçede ormanlık alanlar, baraj kenarları, park alanları, sahil kenarları gibi yerlere 750 adet köpek kulübesi, 250 adet betonmatik-suluk ile 70 adet büyük mamamatik koyan Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1250 noktada besleme çalışmaları yapmıştır.

Yeni modern bir bakım evi için kolları sıvayan belediye. 2022 yılının sonuna doğru yeni bakımevinin tamamlanmasını öngörmektedir.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi dostlarımız için yapmış olduğu olumlu gelişmelerle adını sıkça duyuruyor.

Erdemli ilçesi Kızkalesi Mahallesi’ndeki besleme odağında toplam 80 evsiz kedi ve köpeği besleyen 65 yaşındaki Hayriye Özyurt da onlardan birisi. 

80 canın ‘annesi’ Özyurt, aldığı mamalar sayesinde yavrularını yaşatıyor.

MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ GÜNLÜK MAMA İHTİYACININ YARISINI KARŞILIYOR

Kızkalesi Mahallesi’nin yüksek kesimlerinden Gömeç mevkiindeki besleme odağında evsiz 53 köpek ve 27 kediye özenle bakıp besleyen 65 yaşındaki Özyurt, memur emeklisi olduğunu söyledi. Seneler önce evlat edindiği bir kedi ve bir köpeği “Benim dünyamı değiştirdiler” sözleriyle anlatan Özyurt, “Bir tane ‘ayıcığımız’ var. Dev gibi boyu var ama pamuk gibi kalbi var. Onu kimseye sahiplendirip bırakamadım. Bırakamayınca da onlarla birlikte buradaki yaşamıma başladım. Burada yaşıyoruz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri sayesinde sokakta yaşayan evsiz hayvanlarını beslediğini sözlerine ekleyen Özyurt, “Büyükşehir’in mama desteği olmasa burada bakamam. Çünkü benim günde 1,5 torba mamam gidiyor. Onun yarıdan fazlası Büyükşehir’den geliyor. Geri kalanını kendim temin ediyorum. Erdemli’den Limon Çiçeği’nden de küçük bir bölüm geliyor” diye konuştu.

OCAK AYINDA 29 KÖPEĞE YUVA BULUNDU

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinli yaşam hakkına duyarlı gönüllülerin birlikte başlattığı iş birliği sayesinde Ocak ayında 29 köpek sıcak yuvalarına kavuştu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Kaşlı Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Evcil ve Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Hünkar Yıkılmaz, hayvanların yuva bulmasının kendileri için en önemli unsurlardan biri olduğunu belirterek, “Çünkü bakımevleri geçici bakımevleri, barınaklar değil. Kedi ve köpeklerin uzun süreli olarak burada kalmasından yana değiliz. Bu nedenle alındığı ortama bırakmaktan da ziyade öncelikli hedefimiz hayvanların birer sıcak yuvaya sahip olmaları” dedi.

‘DÜNYAYI PAYLAŞTIĞIMIZ VE HAYATIMIZI RENKLENDİREN CAN DOSTLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM’

Mersin’de Akdeniz Belediyesi, sokakta yaşayan evsiz hayvanlar için zor günlerde sığınabilecekleri kulübe ve yuvalar yaparak, kentin farklı noktalarına yerleştiriyor. 

Kulübeler, dileyen duyarlı vatandaşlara da ulaştırıyor. Sokakta yaşayan hayvanlara her türlü desteğin süreceğini ifade eden Başkan Mustafa Gültak, vatandaşlara; “Dünyayı paylaştığımız ve hayatımızı renklendiren can dostlarımıza sahip çıkalım” çağrısında bulundu.

MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Muğla hayvan bakım evinde dostlarımızın tedavi, kısırlaştırma, aşılama ve genel sağlık bakımlarını yapıyorlar.

Belirlenen 164 besleme noktasına, besleme yapan gönüllülerle beraber mama tedariğini sağlıyorlar.

Aynı zamanda 32 noktaya otomatik su kapları konularak sokakta yaşayan patili dostlarımıza su kaynağı sağlamışlardır.

26 BİN 539 HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ

Muğla Büyükşehir Belediyesi 2018 yılında kurulan Geçici Hayvan Bakımevi’nde 26 bin 539 hayvanı tedavi etti.

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılında açılan ‘Geçici Hayvan Bakımevi’ sahipsiz ve tedaviye muhtaç hayvanların bakımını ve tıbbi müdahalesini ücretsiz yapıyor. 

Can dostlara yardım eli uzatan barınak, 11 bin 622 metrekare doğal yaşam alanı ile Türkiye’nin en kapsamlı bakım evlerinden biri olma özelliğini taşımaktadır.

SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLAR İÇİN İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Bodrum Belediyesi ve Muğla Veteriner Hekimler Odası (Muğla VHO) ile Bodrum Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu arasında “Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Projesi” protokolü imzalandı.

Bodrum Belediyesi, sokaktaki canların daha iyi şartlarda rehabilite edilmesi için Muğla Veteriner Hekimler Odası ve Bodrum Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu ile birlikte iş birliği protokolüne imza attı.

SOKAKTA YAŞAYAN HAYVANLAR İÇİN BODRUM’UN DÖRT BİR YANINA TABELALAR ASILDI

Bodrum Belediyesi, sokakta yaşayan hayvanlarının yoğun olduğu cadde ve sokaklarda araç sürücülerinin dikkatini çekmek için “Dikkat kedi köpek çıkabilir!” uyarısı içeren tabelalar taktı.

Geçtiğimiz günlerde “Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Projesi” protokolünün imzalanmasının ardından sokakta yaşayan hayvanlar ile ilgili bir proje daha hayata geçirildi. Bodrum Belediyesi, ilçe genelinde sokaktaki  hayvanların yoğun olduğu cadde ve sokaklara, araç sürücülerinin dikkatini çekmek için Zabıta Müdürlüğü ekiplerince “Dikkat kedi köpek çıkabilir!” uyarısının bulunduğu tabelalar yerleştirdi.

YAŞAM HAKKINA DUYARSIZ BELEDİYELER

Ancak ne yazık ki ülkemizdeki her belediye yaşam hakkına duyarlı değil. Barınak adı altında ölüm kamplarında onlarca can zor şartlar altında yaşamaya mahkum ediliyor. Yeterli olanakların sağlanmadığı bu yerlerde, hayvanların tedavilerinin yapılmadığı gibi küçücük kafeslerde ölüme terk ediliyor. 

Barınaklar

BARINAKLARDA BARINAMIYORLAR

2019 yılında Diyarbakır’da kan donduran olaylar yaşanmıştı.

Diyarbakır barınağında hayvanlara yüksek miktarda zehir verildiği, ölü hayvanların diğerlerine yedirildiği, yollanan mama ve ekmeklerin ise satıldığı ortaya çıkmıştı.

Zehirlenme iddiaları belediye tarafından yalanlansa da (?) hayvanların açlıktan öldüğü ve birbirlerini yemek zorunda kalması vahşetiyle ilgili bir açıklama gelmemiştir.

KONYA’DA KATLİAMIN ARDI ARKASI KESİLMİYOR

Yaşanan hayvan katliamlarıyla adını sıkça duyuran Konya’da vahşet bitmek bilmiyor.

Gazete Duvar’ın haberine göre; 25 Ekim 2021’de  uyuşturucu iğne ile bayıltılan onlarca köpeği belediyeye ait şantiyedeki çukura diri diri gömüldüğü ortaya çıkmıştı. 

Konya’da hayvanlar diri diri gömüldü.

9 Şubat 2022’de ise, Konya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ayşegül Baskoçak Çifçi’nin  yaptığı açıklamaya göre; AKP’li Altınekin Belediyesi ekipleri tarafından uyuşturucu iğne yardımıyla toplatılan sokak köpeklerinden en az 10’unun iğnenin etkisiyle öldürüldüğünü ileri sürülmüştü.

GAZİANTEP’TE BİR YIL BOYUNCA HAYVANLAR TOPLATILACAK

Gaziantep Belediyesi 25 Aralık 2021’de sokakta yaşayan kedi ve köpekleri toplatmak içi ‘hizmet alım ihalesi’ açtığını duyurmuştu. Bir yıl süreceği belirtilen bu “çalışmanın” sonucunda binlerce hayvan belediye tarafından barınaklara hapsedilecek. 

ERZİNCAN’DA 340 KÖPEK HAPSEDİLDİ

Sadece birkaç hafta içinde Erzincan’da 340 köpek barınağa mahkum edilirken, bu durumun Türkiye genelinde ulaşacağı rakamdan korkmaktayız.

Hayvanların yaşatılması için gerekli yaptırımları yapmayan belediyelerin konu hayvanların toplatılması olunca hemen harekete geçmesi “vicdanın” varlığını sorgulatıyor.

VAN’DA HAYVANLAR ÖLDÜRÜP ÇÖPE ATILDI

Van’ın Erciş ilçesinin, Bitlis-Adilcevaz yolu üzerinde bulunan belediye çöp toplama alanında, aralarında yavruların da olduğu onlarca köpeğin cansız bedenine rastlanmıştı.

Köpekleri zehirleyenin belediye olduğu iddia edilmişti.

Bölgede çalışan kağıt toplayıcılarının aktardığına göre; Erciş Belediyesi’nin çöp araçlarıyla sürekli, ölü sokak hayvanları getirdiğini daha sonra da iş makinesi ile gömüldüğü açığa çıkmıştı.

Van’da belediye eliyle köpek katliamı olduğu iddia edildi.

AFYON’DA VAHŞET

13 Ocak 2022’de sosyal medyada bir videonun yayılmasıyla Afyonkarahisar’a bağlı Sultandağı Belediyesi’nin sokaktaki köpekleri öldürerek ıssız bir yere attığı gösterilmişti.

Videoyu çeken yurttaş, Cumhurbaşkanı talimatıyla evsiz sokak canlarına yönelik başlatılan çalışmalar çerçevesinde belediye ekiplerinin sokak canlarını toplamaya başladığını söylemişti. Ekiplerin evinin bulunduğu mahalleye gelerek sokakta beslemesiyle ilgilendiği köpeğe şırınga ile müdahale edilerek öldürüldüğünü aktarmıştı

Hayvanları ormanlara, otoban kenarlarına, dağlara aç ve susuz bir şekilde bırakan belediyeler tarafından, hayvanların açlıktan saldırgan olduğu iddia edilip toplatılırken, hayvanların neden aç olduğu sorgulanmadığı sürece canlarımız acımaya, dostlarımız acı çekmeye devam edecek.

Belediye elinden ölümlerin bu denli yoğun olduğu bir dönemde hayvanların barınaklara hapsedilip orada ölüme terk ediliyor.

Bütün yöneticilerin “yaşam hakkına duyarlı” bir şekilde hareket etmediği sürece ne yazık ki ülkemizde adaletten bahsedemeyiz…

Yeşil papağan kuşları nasıl hayvanlardır, neyle beslenirler?

Yaşlı kedi bakımı hakkında bilinmesi gerekenler