in

Köpeklerin kaka yemesinin sebebi nedir?

Köpeklerin en anlam veremediğimiz davarnışlarından biri olan kaka yemelerinin bazı sebepleri vardır. Peki ya bu sebepler nelerdir?

Köpeklerin sergilediği en tipik davranışlardan biridir dışkı ya da diğer deyişle kaka yemek. Her köpek dışkı yemese de birçok köpek bu hareketi sergiler. Tıbbi ismi kaprofaji olan dışkı yeme köpeği olanları rahatsız etmekle kalmayıp köpeklerin çeşitli hastalıklar kapmasına da neden olabilir. Ayrıca köpeklerde dışkı yeme kimi zaman bazı hastalıklara ya da sorunlara da işaret edebilen bir belirtidir. Dolayısıyla köpeğiniz dışkı yiyorsa bunun için her zaman endişelenmeniz gerekmese bile eğer bu davranışı sık sık tekrarlıyorsa veteriner hekime başvurmanız en doğrusudur.

Köpeklerde dışkı yeme hareketine neden olabilecek durumlara göz atalım.

YETERSİZ BESLENME

Köpeklerde kaka yeme davranışının en sık görülen nedenlerinden biri yetersiz beslenmedir. Yetersiz beslenen köpekler besin gereksinimlerini karşılamak için içgüdüsel olarak dışkı yemeye yönelebiliyorlar.

VİTAMİN VE MİNERAL EKSİKLİĞİ

Köpeklerin dışkı yemesine yol açan etkenlerden biri de vitamin ve mineral eksikliğidir. Farklı vitamin ve minerallerin ayrıca özellikle de demir eksikliği köpeklerde kaprofaji yani dışkı yeme durumuna yol açabilir.

PİKA SENDROMU

Besin olmayan maddeleri yemeye sebep olan pika sendromu da köpeklerin toprak, taş, tahta gibi maddelerin yanı sıra kaka yemeye de yol açabilir. Pika sendromu ruhsal kaynaklı olabileceği gibi yine vitamin, mineral eksikliği sebebiyle de ortaya çıkabilen bir hastalıktır.

KAKA YEMEK HASTALIKLARA DA YOL AÇABİLİYOR

Genel görüş köpeklerin kaka yemesine izin verilmemesi gerektiği yönünde ve bunun tek sebebi dışkının pis olması değil. Dışkı yiyen köpeklere salmonella başta olmak üzere çeşitli bakterilerin neden olduğu hastalıklarla karşılaşılabiliyor ve hatta bu hastalıklar insanlara bulaşma riski de taşıyor.

Köpeğinizin sık sık kaka yediğini fark ettiyseniz hemen bir veteriner hekime giderek köpeğin kaka yemesinin sebebini öğrenebilir ve bunun önüne geçmek için tedbirler alabilirsiniz.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Kedilerde burun kuruluğu nedenleri

Keneler köpeklere ne gibi zararlar verebilir?