in

Köpekler tıraş edilmeli mi?

Sıcakların başlamasıyla köpeklerinin bunalacağını düşünüp tüylerini kestirmeyi düşünülebilir. Peki bu iyi bir fikir mi, köpekler tıraş edilmeli mi?

Köpeklerin tıraşı yapılmalı mı ?

Yaz aylarıyla birlikte kedi ve köpeklerin tıraş gündeme gelebiliyor.

Köpeklerin birçoğunun vücudu tamamını saracak şekilde tüylere kaplıdır. Irka bağlı olarak bu tüylerin kalınlığı, yoğunluğu ve miktarı değişebilmektedir.

Köpeklere bakan bazı insanlar sıcakların köpekleri etkilediklerini ve sıcaktan onları bunalttıklarını düşünürler. Oysa tüyler, dostlarımızı soğuk havadan oldukça iyi bir şekilde korumakla birlikte yakıcı güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşıda bir kalkan görevi görmektedir.

Buradan da anlaşıldığı üzere sıcak aylarda rahatlaması amaçlı yapılacak olan tıraş işlemi aslında köpeğimizi güneş ışınlarının yakıcı ve rahatsız edici olabilecek zararlı etkilerine karşı korumasız hale getirecektir.

Yani bilinenin aksine köpekler tüyleri kesildiğinde serinlemiş olmazlar. Tüyleri kesilen köpeklerin farklı farklı rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Tüyleri olmayan köpekler daha savunmasız hale gelecektir ve daha çok mikrop kapacaktır bunu unutmayınız.

Dolayısıyla, köpeklerin tıraş edilmesi önerilmez.

YARALANMALARA AÇIK HALE GETİRİR

Ayrıca birçok hayvan sahibinin tıraş ettirelim ve derisi rahat hava alsın düşüncesinde tıraş ile oluşabilecek deri erozyonlarıyla deriyi dış etkilere ve yaralanmalara açık bir hale getirecektir.

Yaz aylarında günlük gezinti rutini olan dostlarımızın doğa yürüyüşleri esnasında kene, pire gibi onun sağlığı ve dolaylı olarak bizim sağlımız açısından da zararlı olabilecek parazitleri alması mümkündür. Tıraş edilmiş bir köpeğin derisine kenelerin tutunması ve ısırması çok daha kolaydır.

Tüysüz ve yüzlek damarların bulunduğu vücut bölümlerini tercih eden keneler için tıraşlı bir köpek çok daha kolay bir av olacaktır. Buradan da anlaşıldığı üzere tıraş edilen köpekler zararlı parazitlere daha çok maruz kalabilmektedirler.

Tıraş olgusunun psikolojik boyutları da mevcuttur. Köpeklerin doğasında tıraş edilmek gibi bir olay yoktur. Böyle olduğu için bu işi algılamakta güçlük çekerler. Psikolojilerinin bozulması bu yüzdendir.

Tıraş edilmiş bir köpek kendini çıplak hisseder ve garip gelebilir ama bu durumlarda saklanmayı tercih ederler. Bu şekilde daha mutsuz ve ürkek olurlar. Bu açıdan onların keyfi kaçırılmış olur.

KÖPEKLERİN TIRAŞI HANGİ DURUMLARDA YAPILIR?

Köpeklerin tıraşı edilmemeli fakat bazı durumlarda tabii ki edilmeli bu durumları ise veteriner hekimler karar verecektir.

Örneğin; tüyler düğüm olmuşsa, yani taranarak açılması imkansız hale gelmişse, tüyler başka türlü temizlenemeyeceği için kesilmesi gerekebilir.

Aslında köpeğin bu duruma düşmemesi için tüylerinin düzenli taranması gerekir. Bu yapılmazsa tüyler tıraş edilir ama köpek yukarıda açıklanan risklere maruz bırakılmış olur. O nedenle köpeklerin bakımı zamanında ve uygun şekillerde yapılmalıdır.

Bir de bir hastalık yüzünden tedavi amaçlı olarak köpeğin tıraş edilmesi gerekebilir. Bu da ancak bölgesel olarak yapılmalıdır.

Örneğin köpeğin bir yarası tedavi edilecekse veya bir ameliyat geçirecekse sadece o bölge tıraş edilmelidir.

Kısaca zorunlu durumlar dışında köpeğin tüylerini kesmek doğru bir davranış değildir ve uzmanlar da bunu önermezler.


Kartal’da asansör boşluğuna düşen köpeğe, 1 dakikalık operasyon

İngiliz moda devi, ‘egzotik’ hayvan derilerini yasakladı