in

Veteriner Hekim Sümeyye Toyga: Gebelik sürecinde köpeklerin bakımı değişmeli

Köpeklerin hamilelik, emzirme süreçlerini anlatan Veteriner Hekim Sümeyye Toyga, dişilerin gebelik sürecinde duygusal ve metabolik değişimler yaşadığını aktardı.

Veteriner hekim Sümeyye Toyga

Veteriner hekim Sümeyye Toyga, dişi köpeklerin geçirdiği dönemlerde nasıl oldukları ve nasıl bakım sağlamamız gerektiği ile ilgili bilgi verdi.

Dişi köpeklerin daha hızlı olgunlaştığını belirten Toyga şunları söyledi:

“Yaşı, ırkı, cinsi bakımından farklılık gösterir. İnsan gibi düşünebiliriz; bebeklik, çocukluk, yetişkinlik, yaşlılık gibi dönemlerde ihtiyaçlarımız değişir. Köpeklerde de tıpkı bu şekilde ihtiyaçlara göre değişmeler gerçekleşir. Buna göre beslenme bakım uygulanması gerekmektedir.

REGL DÖNEMİNE GİREBİLİYORLAR

Dişi köpek olarak değerlendireceksek erkekten daha hızlı olgunlaşır. Dişi köpekler, yaklaşık 6 aylıkken kızgınlık döneminin başlamasıyla; erişkinliğe ulaşmak, üreme durumuna geçmek gibi durumlar meydana gelmeye başlar. Bu dönemlerde daha hassas olabiliyorlar. Yani kendilerini çiftleşmeye hazır hissediyorlar.

İnsanlarda görüldüğü gibi regl dönemine girebiliyorlar fakat bu kanama dönemi kadınlarda olduğu kadar fazla olmuyor hatta bakan insanı tarafından fark edilmeyebiliyor. Fark edildiği noktalarda ise çok anormal bir kanama söz konusu olmuyor. Bu nedenler yüzünden dişi köpeklerin 6 aylıktan sonra kısırlaştırılmasını öneriyoruz.

dişi köpek ve yavrusu

Dişi köpek ve Erkek köpeği ayıran en önemli nokta doğum yapması olacaktır. Dişi köpeklerde, kısırlaştırma gerçekleşmez ve doğum da yapmazsa bu köpeklerde strese sebep oluyor. Bu stres ilerleyen süreçlerde kanser gibi hastalıklara sebep olabiliyor.

ENERJİ İHTİYAÇLARI DAHA FAZLA

Gebe köpekleri de insan gibi düşünelim duygusal değişimler söz konusu olabiliyor, ihtiyaçları değişiyor. Bir doğumda birçok yavru dünyaya getirdiğinden enerji ihtiyacı da haliyle daha fazla olacaktır. Bu nedenle de beslenme şeklinin değişmesi gerekir.

Emzirme süreci oluyor bu gibi durumlarda çoğu zaman daha yüksek hayvansal yağ, omega, vitamin destekleri kullanmalıyız.

Hem anne için hem de yavruları için ekstradan bir fosfor ihtiyacı doğuyor çünkü hem kemik gelişimi hem de daha sağlıklı bir metabolizma için fosfor önem taşımaktadır. Emzirme dönemleri de 2 aya yakın sürmektedir.”

‘Çocukluk aşkım’ dediği kangallar için Almanya’yı terk etti

Yılanlara anne şefkati ile bakıyor: Aramızda sevgi bağı oluştu