in

Köpeklerde kanlı idrar neden olur?

Köpeklerde idrarla birlikte kan gelmesi ciddi problemlerin habercisi olabilir. Köpeklerde kanlı idrar belirtileri, nedenleri ve tedavileri nelerdir?

Köpeklerin konuşamadığı bir gerçektir ancak bu köpek dostlarımızın duygularını, sağlık durumlarını anlayamayacağımız anlamına gelmez. Köpeklerin sağlık durumları hakkında fikir edinmek için rutin davranışlarındaki değişikliklerin yanı sıra idrar yani çişleri ve dışkı yani kakaları da önemli ipuçları verir. Köpeklerde kanlı idrar kesinlikle ciddiye alınması gereken bir durumdur, bu durumu ciddiye almamak köpek dostumuzun hayatına bile mal olabilir.

KÖPEKLERDE İDRARDA KAN BELİRTİLERİ

Kanın rengi değişkendir. Dolayısıyla köpeklerde kanlı idrar denilince aklınıza kırmızı kan gelse de bazen idrardaki kan farklı renkte olabilir ya da idrarın renginin değişmesine yol açabilir. Köpeğin idrarındaki kan kırmızı, turuncu, kahverengi olabilir. Köpeğinizin idrarında bu renklerden biri varsa idrarında kan olduğundan şüphelenebilirsiniz.

NEDENLER

Köpeklerde kanlı idrar birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir ve bu nedenlerin bazıları gerçekten çok ciddi hastalıklardır. Bu yüzden “köpeğimin çişinde kan var” diyorsanız hemen veteriner hekimin yolunu tutmanız ve köpeğinizin detaylı şekilde muayene edilerek bu belirtiye neyin neden olduğunun belirlenip tedaviye hemen başlanmasını sağlamanız gerekir. Köpeklerde kanlı idrar nedenleri şunlardır:

  • Mesane ve böbrek enfeksiyonları: Köpek dostunuzun idrarındaki kanın altında mesane ya da böbreklerindeki enfeksiyonlar yatabilir. Ayrıca prostat veya üretra enfeksiyonları da idrarda kan bulunmasına sebep olabilir.
  • Mesane ve böbrek taşları: Mesane ve böbreklerdeki taşlar organları zorlayarak kanamaya dolayısıyla idrarda kana neden olur.
  • Tümörler: Kanserli ya da kanser olmayan tümörler köpeklerde kanlı idrara sebep olabilir.
  • Zehirlenmeler: Köpek dostunuzun idrarındaki kan farklı maddelerden kaynaklanan zehirlenmelere işaret ediyor olabilir.
  • İdrar yolları enfeksiyonu: İdrar yolları enfeksiyonunun en önemli belirtilerinden biri kanda idrar bulunmasıdır. Eğer köpek dostunuzda kanlı idrarın yanı sıra idrarda ağır koku, mesane kontrolü kaybı, idrara çıkmakta zorlanma, idrar yaparken zorlanma ve sürekli idrar deliğini yalama gibi belirtiler de varsa bu idrar yolları enfeksiyonu sorunu yaşadığına işaret ediyor olabilir.
  • Prostat: Eğer köpeğiniz erkekse idrarındaki kan prostat sorunu yaşadığını gösterebilir. Köpeğinizin idrarında kan olmasına yol açabilecek prostat sorunları iyi huylu prostat hiperplazisi, kistik hiperplazi, bakteriyel enfeksiyon, prostat kanseri, skuamöz metaplazi ve prostat kanseridir.
  • Östrus: Dişi köpeklerde östrus dönemindeki kanama idrara karışabilir ve köpek dostunuzun idrarında kan olduğunu sanabilirsiniz ancak aslında yoktur. Köpeğiniz dişiyse idrarındaki kanın östrus döneminden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için vulvasının şiş olup olmadığını, oturduğu ya da yattığı yerlerde kan damlası olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Eğer vulvası şişmişse ve oturunca kan damlaları oluşuyorsa bu kanamanın östrus döneminden kaynaklandığını gösterir.

KÖPEĞİNİZDE KANLI İDRAR GÖRÜRSENİZ HIZLICA VETERİNER HEKİME BAŞVURMALISINIZ

Yukarıda saydığımız köpeklerde kanlı idrara sebep olabilecek nedenlerin birçoğunun kanser, böbrek hastalıkları gibi ciddi dahası ölümcül olabilecek hastalıklar olması bu belirti fark edildiği anda vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmasını gerektirir. Kaybedeceğiniz zaman kanlı idrarın altında yatan hastalığın ilerlemesi anlamına gelir. Hastalığın ilerlemesi tedaviyi zorlaştıracağı gibi köpeğinizde geri dönüşü olmayan hasarlara da yol açabilir.

TEDAVİ SÜRECİ

Köpeklerde kanlı idrar tedavisi gibi bir tedavi yoktur çünkü bu bir hastalık değil çeşitli hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan bir belirtidir. Dolayısıyla veteriner hekim kanlı idrara neden olan hastalığı teşhis ettikten sonra bu hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi belirleyip uygulayacaktır. Hekim kanlı idrarın altında yatan hastalığı kesin olarak teşhis etmek için muayenenin yanı sıra kan ve idrar tahlilleri gibi çeşitli yöntemlerden de faydalanabilir. Hastalık belirlenip hekim tedaviyi şekillendirdikten sonra hekimin önerilerine harfiyen uymanız köpeğinizin iyileşme sürecine olumlu etki yapacaktır.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Hayvanınızın tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Kedilerin çok su içmesinin nedeni nedir?