in

Zehirlenmiş bir köpeğe basıl yardım edilir?

Hepimiz ilk yardımın önemini çok iyi biliyoruz. Zehirlenen bir köpek gördüğümüzde ona yapacağımız ilk müdahale hayati önem taşıyor. Bu müdahaleyi nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız yazımızı okuyabilirsiniz.

Köpeklerin karıştığı kazaların ilk sıralarında yer alan zehirlenme her yıl onlarca hatta yüzlerce köpeğin hayatına mal oluyor. Bununla da kalmıyor zira yazması bile zor olsa da birçok köpek cani ruhlu insanlar tarafından zehirleniyor. Köpeklerde zehirlenme organik ya da inorganik maddelerden kaynaklanabiliyor. Köpek, zehirlenme zamanında fark edilip doğru şekilde ilk müdahalede bulunulup ardından bir dakika dahi kaybetmeden veteriner hekime yetiştirilmediği takdirde sonuç hemen hemen her zaman ölümle, üstelik çok da acılı bir ölümle sonuçlanıyor. Dolayısıyla duyarlı bir insan için her an, her yerde karşılaşabileceğimiz zehirlenmiş bir köpeğe nasıl müdahale edeceğimizi bilmek hayati derecede önem taşıyor.

KÖPEKLERDE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Zehirlenen köpeklere nasıl müdahale edebileceğimizden önce zehirlenmeyi nasıl anlayabileceğimize yani köpeklerde zehirlenme belirtilerine bakmalıyız. Köpeklerde farklı maddeler ile ortaya çıkan zehirlenmelerin genel belirtileri şunlar;

  • İshal
  • Kusma
  • Ağızdan aşırı salya akıntısı
  • Aşırı heyecan
  • Titreme
  • Vücut deliklerinden (ağız, burun, anüs) kan gelmesi
  • Uyuşukluk
  • Depresyon
  • Ağızda yaralar
  • Ağız köpürmesi
  • Kasılma
  • Felç
  • Nöbetler
  • Koma

Köpeklerde özellikle de aniden ortaya çıkan bu belirtilerin farklı maddelerden kaynaklanan zehirlenmelere işaret etme olasılığı yüksektir.

ZEHİRLENEN KÖPEĞE NASIL MÜDAHALE EDİLİR

Zehirlenmiş bir köpekle karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken köpeğin etrafına bakınarak neden zehirlenmiş olduğunu anlamaya çalışmaktır. Zira köpeğin neden zehirlendiğini bilmek hem doğru ilk müdahaleyi yapabilmeyi sağlar hem de veteriner hekimin köpeği kurtarabilmesini kolaylaştırır. Zehirlendiğinden şüphelendiğiniz bir köpek gördüğünüzde etrafına bakınıp zehirlenmesine neden olabilecek maddeler varsa bunlara göre müdahale etmeniz en doğrusudur. Eğer köpek herhangi asitli bir maddeden zehirlenmişse asla kusturulmamalıdır. Asitli madde zehirlenmelerinde kusturma köpeklerin midelerinden geri çıkan asitli maddelerin soluk ve yemek borularının yanmasına, kalıcı hasarlar oluşmasına yol açabilir.

Eğer köpek kimyasal ya da organik maddeler sebebiyle zehirlenmişse hemen kusturulmalıdır. Köpeklerde kimyasal madde zehirlenmelerine işaret eden belirtiler arasında kasılma, titreme en belirgin olanlardır ve eğer köpekte bu belirtiler varsa kimyasal madde zehirlenmesi yaşadığını varsayarak kusturabilirsiniz.

ZEHİRLENEN KÖPEK NASIL KUSTURULUR

Köpekleri kusturmak için birçok farklı yöntem olsa da bunlar içinde acil durumda en rahat şekilde ulaşılabilecek olan tuzlu su yöntemidir. Ilık suya bol tuz atarak karıştırıp köpeğe bir şırınga yardımı ile içirmeniz kusmasını sağlar.

VETERİNERE NE KADAR ERKEN ULAŞIRSANIZ KÖPEĞİN KURTULMA ŞANSI O KADAR ARTAR

Bu ilk müdahaleleri yaptıktan sonra en yakın veterinere ulaşmanız, zehirlenmiş köpek getireceğinizi bildirmeniz ve hemen yola çıkmanız veteriner hekimin siz yoldayken gerekli hazırlıkları yapmasını, böylece oraya vardığınızda köpeğe kısa sürede müdahale edebilmesini kolaylaştırır. Ayrıca köpeğin zehirlendiği madde ile ilgili bilginiz ya da fikriniz varsa bunu da mutlaka hekim ile paylaşmanız gerekir.

Chartreux Kedi Cinsi, Özellikleri Ve Bakımı

Kedi Dilinin Olağanüstü Özellikleri Nelerdir?