in

Kedi dostlarımızda en sık görülen sorunlardan biridir burun akıntısı. Aslında kedilerde burun akıntısı kendi başına bir sorun değil çeşitli etkenler sebebiyle ortaya çıkan bir semptomdur. Kedimin burnu akıyor diyenlerin çoğu kedi dostlarının nezle ya da grip olduğunu düşünür. Bu kimi zaman doğru da olabilir ancak kedilerde burun akıntısı her zaman nezleye işaret etmez, birçok farklı hastalık ya da sorun da bu belirtiye neden olabilir.  Dolayısıyla kedimin burnu akıyor diyorsanız yapmanız gereken muhakkak veterinere başvurmak ve burun akıntısına yol açan hastalığın belirlenip bu hastalığın tedavi edilmesini sağlamaktır.

Kedilerde burun akıntısı nedenleri

Kedilerde burun akıntısına neden olabilecek birçok sağlık sorunu vardır, bunların bazıları kısmen basit sorunlarken bazıları çok ciddi hatta ölümcüldür. Kedilerde burun akıntısına neden olabilecek hastalıklar şunlardır:

Alerjiler: Farklı alerjenlerin neden olduğu alerjiler kedilerin burnunun akmasına yol açabilir. Alerjiden kaynaklanan burun akmasına gözlerde kızarıklık, hapşırık gibi belirtiler de eşlik edebilir.

Kedi gribi: Kedi gribi kedileri ama özellikle de yavru kedileri etkileyen ve başta feline herpes virüs ile feline calicivirus isimli virüsler olmak üzere bazı virüslerden kaynaklanan viral bir hastalıktır. Grip insanlarda çoğunlukla basit bir hastalıkken kedi gribi kediler için ölümcül olabilir. Burun akıntısına hapşırmak göz akıntısı, ateş, iştahsızlık, halsizlik, solunum güçlüğü gibi belirtilerin de eşlik ettiği durumlarda bu hastalık akla gelebilir. Kedi gribi kesinlikle veteriner hekim tarafından tedavi edilmesi gereken çok ciddi bir hastalıktır.

Burun boşluğundaki mantar enfeksiyonları: Kedilerin burun boşluğunda ortaya çıkan mantar enfeksiyonları da burun akıntısına neden olabilir. Özellikle aspergilloz isimli mantar enfeksiyonunun önemli belirtilerinden biri burun akıntısıdır. Aspergilloz kedilerde burun akıntısının yanı sıra iltihaplı burun delikleri, burun kanaması, hapşırma ve sesli nefes alma gibi belirtilere de neden olabilir. Bu mantar ayrıca gözlerde şiddetli enfeksiyona hatta göz kaybına da yol açabilir.

Burun boşluğuna kaçan yabancı cisimler: Köpekler kadar sık olmasa da kedilerin de burunlarına yabancı cisimler kaçabilir ve bu da burun akıntısına yol açabilir.

Burun tümörleri: Burun akıntısı kedilerde görülen burun ya da burun boşluğu tümörlerinin en sık karşılaşılan klinik belirtilerinden biridir. Akıntı iltihap ve kan da içerebilir.

Zatürre: İnsanlar gibi kedilerde de görülebilen zatürre solunum güçlüğüne ve kandaki oksijenin azalmasına neden olan akciğerler ile solunum yollarının iltihaplanmasıdır. Zatürreye alt solunum yolu viral enfeksiyonu, bazı bakteriler gibi farklı etkenler nedeniyle gelişebilir ve kedilerin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanabilir.

Diş hastalıkları: Kedilerde diş hastalıkları ile sık karşılaşılır ve diş köklerindeki apseler diş kökünün üzerindeki sinüs ile etkileşime girerek burun akıntısına yol açabilirler. Dişlerdeki apseden kaynaklanan burun akıntısı genellikle pembemsi bir renktedir.

Burun polipleri: Polipler vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen iyi huylu (kanser olmayan) doku kütleleridir ve kedilerin burnunda oluşan bu dokular da burun akıntısına neden olabilir. Her ne kadar kanser olmasa da burun içindeki polipler bazen büyüyüp yayılarak kedilerde, özellikle de genç kedilerde büyük sorunlara yol açabilir.

Lütfen kedinizdeki burun akıntısını hafife almayın!

Gördüğünüz gibi kedilerde burun akıntısının altında kanser de dahil olmak üzere çok ciddi hastalıklar yatıyor olabilir. Bu sebeple bizlere düşen sorumluluğunu aldığımız kedi dostlarımızın burun akıntısını hafife almayıp en kısa sürede veterinere götürerek akıntıya neden olan hastalığın belirlenip bir an önce uygun tedavinin uygulanmasını sağlamaktır. Aksi takdirde basit bir burun akıntısı sandığımız durum sevgili kedimizin yaşamdan kopması ile sonuçlanabilir.

Köpeklerin burnunun akmasının nedenleri nedir?

Köpeklerde kanlı idrar neden olur?