Yerkürede 300’den fazla güvercin türü var. İşte kendilerini saklamayı başarmış harika tüylü güvercinlerin en farklı örnekleri.
Kıvırcık Kanatlı Güvercin (Frillback)
Kıvırcık güvercinler geniş göğüslü orta yükseklikte duruşu olan kuşlardır. Genelde tepesizdirler , ancak beyaz renkli olanlarda tepe de olabilir. Göz rengi oranj veya kırmızıdır. Ayakları paçalıdır. Kanat üstü tüyleri her biri vida şeklinde kapalı ve kıvırcıktır.
Eşsiz güvercin Frillbackler seçici üremeyle uzun yıllar boyunca geliştirilen fantezi güvercin bir cins olarak adlandırılır. Cins, kanat tüyleri üzerinde fırfır veya bukleleri ile tanınır. Ayak tüyleri susturucuların ucunda bulunur.
Barb Güvercini (İndiana)
Kısa yüzlü güvercinler ailesinden olan Barb, Afrika kökenli olup, 400 yıldan bu yana özellikle İngiltere’de üretim ve ıslahı konusunda önemli çalışmalar yapılmıştır. Barb Güvercini’nin bugünkü görünümüne kavuşmasında ve ırk ıslahında, Charles Darwin’in önemli katkıları olmuştur.
Kafası önden bakıldığında boş bir iplik makarası görünümündedir. Özellikle göz çevresi yapısı, bu güvercinlerin temel karakteristik özelliklerinin başında gelmektedir. Siyah, kırmızı, mavi, sarı, beyaz ve boz renklerde mevcuttur. Şekil ve form açısından yetiştirilen bir güvercin türüdür.
Pouter Güvercinler (Somurtkan Tipler)
Armut şeklindeki bu güvercinler, sopa yutmuş gibi dik dururlar. Genel olarak birbirine benzeyen yapılarıyla ayırt edilemezlerse, en belirgin özellikleri fiziksel olarak diğer güvercinlerden ayrılmalarıdır. Cins kökenleri bilinmemektedir. Avrupa’da çoğunlukla evcilleştirilmiştir.
İngiliz Posta Güvercini (English Carrier Pigeon)
Kaya güvercinlerinin torunu olan bu güvercinler, İngiltere tarafından uzun süreçte evcilleştirilmiş ve posta görevlerinde kullanılmıştır. Zayıf ve ince yapılıdırlar.
Hünkari Güvercin (Osmanlı Güvercini)
Hünkari güvercinler doğal bir ırk olmayıp yetiştirilmesi ve üretilmesi özel ilgi, beceri ve yöntem gerektirmektedir. Osmanlı yönetimi yabancı misafirlerine gurur ile izlettikleri Hünkari ırkını 1860’lı yıllardan itibaren değer verdikleri misafirlerini onurlandırmak için hediye etmeye başlamışlardır.
Modena Güvercin (German Modena Pigeon)
Daha çok tavuğu andıran bu güvercinler, İtalya kökenli olmasına rağmen, 1870’lerden itibaren Almanya’ya ithal edilmiştir.
Polonya Kasklı Güvercini (Polish Helmet Pigeon)
Kafasındaki kahverengi tüylerden dolayı kask takmış gibi görülen bu güvercinler genelde beyaz renklilerdir ve süs güvercini olarak evcilleştirilmişlerdir.