in

Avustralya Ordusu deve kuşlarına açtığı savaşı nasıl kaybetti?

Tarihteki en ilginç savaşlardan biri Avustralya Ordusu’nun bir deve kuşu türü olan emulara karşı açtığı savaştır. En az savaş kadar bu savaşın sonucu da ilginçtir. Avustralya Ordusu savaşı kaybetmiştir. Peki, makinalı tüfekli Avustralya Ordusu, emulara karşı nasıl kaybetti?

İnsanlık var olduğu günden bu yana birçok savaş gerçekleştirmiş ve bu savaşlarda insanlar birbirleriyle savaşarak birçok kayıplar vermiştir. Ancak tarihte savaşlar yalnızca insanlar arasında olmamış, insanların kendilerinden başka savaş açtığı canlılar da olmuştur.

‘’The Great Emu War’’ yani, ‘’Büyük Deve Kuşu Savaşı’’ bunun en güzel örneklerindendir. Gelin bu savaşın ortaya çıkışından bitişine kadar olan süreci bir inceleyelim.

BÜYÜK BUHRANDAN SONRA KRİZ TÜM ÜLKEYİ VURDU

Birinci Dünya Savaşı’nın bitmesiyle beraber ülkelerine dönen Avustralyalı Askerler, savaş öncesinde yaptıkları mesleklerine geri dönmüşlerdi.

Ancak 1929 Büyük Buhranı, birçok kişiyi işinden etmiş, tüm ülkede bir ekonomik kriz çıkarmıştı. Bu kriz çiftçileri de vurmuş, kriz sonrasında buğday fiyatları halkı zorlamaya başlamıştı. Avustralya Hükümeti ise bu konuda önlemler düşünmeye başladı.

EMULAR TARLALARA DADANMAYA BAŞLADI

Bir deve kuşu türü olan emuların göç yolları üzerinde bulunan Batı Avustralya, ekonomik krizin atlatılabilmesi için büyük tarlalarda ürünler yetiştiren önemli bir bölgeydi.

Yaklaşık 20.000 emunun bulunduğu bu sulak ve verimli bölgedeki tarlalar, emuların karınlarını tarlalardaki besinlerle doyurdukları bir yer olmuştu.

Çiftçilerin ürünlerine dadanan emular kısa süre içerisinde büyük bir tehdit olmuş, bu tehdit Avustralya Hükümeti’nin de dikkatini çekmişti.

AVUSTRALYA ORDUSU EMULARA SAVAŞ AÇTI

Kısa süre içinde ciddi bir tehdit olduğu fark edilen emu sürüsüne karşı 1932 yılında Avustralya Savunma Bakanı Sir George Pearce’ın emriyle makineli tüfeklerle savaş başlatılır.

Kolay lokma olarak görülen emular hızlı ve çevik olduklarından Avustralya Ordusunun işi hiç de kolay olmayacaktır.

Birinci Dünya Savaşı’ndan galip ayrılmış Avustralya Ordusu yaklaşık 10.000 mermi harcamasına rağmen yalnızca 40 civarı emuyu öldürebilmiş, 2500 civarı emuyu yaralayabilmişti.

20.000 emuya karşı savaşı kazanamayacağını anlayan Avustralya Ordusu savaştan geri çekilmiş, mağlup olduklarını açıklamıştır.

OLAY BASINDA BÜYÜK DALGA KONUSU OLDU

Avustralya Ordusu’nun savaştan geri çekilmesi haberi basında büyük dalga konusu oldu.

Kısa süre sonra basın yaşanan olayların ayrıntılarını ele geçirdi; Avusturalya hükümeti resmen alay konusu oldu.

Orduyu yöneten Binbaşı Meredith bir açıklamasında emu kuşları için şöyle diyordu; “Eğer bu kuşlar silahlı bir ordu olsalardı, dünyadaki herhangi bir orduyla karşılaşabilirlerdi…’’

Gazete manşetlerine alay konusu olan cümlelerin birinde yazan şu: “Savaş bitti ama henüz karşı taraf ile bir barış anlaşması imzalanmadı. Düşman, işgal ettiği topraklardaki iddiasını sürdürüyor”.

Hatta olaya şahit olan bazı gazeteciler emuların kendi arlarında savaş taktiği oluşturuduğunu bile söyledi.

Sonraki yıllarda çiftçiler ile emular arasında sorunlar devam etse de 1950 yılında Avustralya Hükümeti emuların girmemesi gereken yerlere çitler çekerek sorunu çözdü.

İşte insanlar ile deve kuşlarının mücadelesi bu şekilde deve kuşlarının galibiyeti ile sonuçlandı. Peki hayvanlar birbiri ile savaşşaydı ne olurdu?

Tabiiki bununda tarihte bir örneği var. Üstelik Türkiye’de. 1934 yılında gerçekleşen leylek ile kartalların savaşını okumak için tıklayınız.

Kahramanmaraş’ta av vahşeti: Tavşanı öldürüp köpeklere parçalattılar!

Güney Sudan’da bir koç ve bir sığır cinayetten tutuklandı