in

Barışın simgesi neden ağzında zeytin dalı taşıyan beyaz güvercindir?

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) ve Varşova Paktı üyesi ülkeler barış içinde bir dünya mücadelesi görevini hatırlatmak amacıyla Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 1 Eylül’ü ‘Dünya Barış Günü’ olarak ilan etmiştir.

Birleşmiş Milletler ise 1981’deki 57. Genel Kurulu birleşiminde, “Genel Kurul’un açılış günü olan her Eylülün üçüncü Salı gününü”nü “Uluslararası Barış Günü” ilan etmiştir. Daha sonra ise tam tarih belirleyerek 21 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak sabitlemiştir.

Zeytin Dalı Neyi Simgeler?

Ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin imgesi, rivayete göre Nuh peygambere kadar uzanır. Tufan sırasında Hz. Nuh’un gemisi dağın zirvesine oturmuştur. Günlerce süren yağmurlardan, fırtınalardan sonra Nuh peygamber tufanın bitip bitmediğini haber almak için gemisindeki hayvanlardan güvercini salarak geri dönmesini beklemiştir. Güvercinin ağzında zeytin dalı ile geri dönmesi üzerine doğanın normale döndüğünü, toprağın görünür olduğunu anlamıştır. Efsaneye göre bu demektir ki; tanrının gazabı dinmiş, tanrı insanlığı affetmiş, kullarıyla barışmıştır. Aralarındaki ilişki eskisi gibi sürüp gidecektir ve güvercinin ağzındaki zeytin dalı tanrının Nuh peygambere gönderdiği bir barış işaretidir. O zamandan beri günümüze dek barış sembolü olarak gelmiştir bu ikili…

Yunan mitolojisinde de Athena’nın simgesi olan ve yarışmalarda birincilere verilen zeytin dalı zaferin simgesiydi. Zeytin aynı zamanda bolluk ve bereketin de simgesidir. Bolluk ve bereketin barış zamanlarıyla ilişkilendirilmesi de kulağa mantıklı geliyor. MÖ 5. YY’da Aristophanes ‘Barış’ adlı oyununda tüm tanrıçaların en yücesi, barış tanrıçası Irini‘ye göre zeytinin oldukça değerli olduğu belirtildi ve zeytin bundan sonra barışla da ilişkilendirilmeye başlandı.

Hangi yiyecekler kediler için zararlıdır?

Kediler Neden Ot Yer