in ,

Pofuduk Mu Pofuduk Birman Kedisi

Birman kedisi ya da diğer ismi ile “kutsal Burma kedisi” safir mavisi gözleri ile insanda ruhunun derinliklerine bakıyormuş izlenimi uyandırmasıyla tanınıyor. Zarif görünüşünün altına gizlenen sağlam vücudu ve yumuşak karakteri ile Birman kedisi kusursuz bir evcil hayvan olarak tanımlanmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu güzel kedilerin bir önemli artısı da safkan kedilerde görülen hastalıklar konusunda birçok ırktan çok daha avantajlı durumda olmaları, yani Birman en sağlıklı safkan kedilerden biri.

Ünlü modacı Karl Lagerfeld’in kedisi Choupette’in de bir Birman kedisi olması ve modacının 200 milyon dolarlık mirasının kedisine kalabileceği söylentileri sebebiyle bir anda gözlerin çevrildiği ırk ile ilgili tüm bilgiler yazımızda sizi bekliyor.

Ünlü modacı Karl Lagerfeld ve bir Birman kedisi Choupette

Ünlü modacı Karl Lagerfeld ve bir Birman kedisi Choupette

Birman kedisinin kökeni

Birman kedisinin kökeni hakkında kesin bilgiler yok ancak bu kedilerin Burma’nın kuzeyinde bulunan Lugh Dağı’ndaki tapınak rahiplerinin arkadaşları olarak ortaya çıktığına inanılıyor, zaten bu sebeple de diğer isimleri “kutsal Burma kedisi”. Burma’daki tapınaklarda ortaya çıkan bu güzel kedilerin Fransa’ya nasıl geldiği konusunda da kesin bilgiler bulunmuyor. Kesin olarak bilinense Birman kedilerinin Fransa’da görüldüğü ilk tarihin 1920’ler olduğu. Irkın kökeni Burma-Fransa olarak kabul ediliyor. Irk Cat Fanciers Association tarafından 1967 yılında tanınmış.

Birman kedisi

Birman kedisinin fiziksel özellikleri

Birman kedisi aynı Balinese kedisi gibi ilk bakışta Siyam kedisini andıran bir görünüşe sahip gibi gelse de aslında Siyam kedisinden oldukça farklı bir kedi.

  • Yetişkin bir Birman kedisinin ortalama ağırlığı 4-7 kilo arasındadır.
  • Birman kedileri orta büyüklükte kedi cinsleri arasındadır.
  • Bu kedilerin tüyleri uzundur ve kürklerinin temel rengi beyaz ya da kremdir, beyaz ya da krem üstüne mühür noktalı, mavi, leylak, kırmızı, krem, çikolata, torti mühür, tekir mühür, mavi tekir renklerinde olabilir. Bu renklerdeki lekelenmeler kedilerin kulak, kuyruk, yüz ve bacaklarındadır.
  • Tüm noktalı ırklar gibi Birman kedisi yavruları da düz renkte doğarlar ve mühürlenme noktaları 1 haftalık olduklarında ortaya çıkmaya başlar.
  • Patileri küçüktür ve çoğunun patileri beyazdır.
  • Gözleri yuvarlak ve safir mavisidir.
  • Birman kedilerinin ortalama ömrü 12-16 yıl arasındadır.

Birman kedisi

Birman kedisi kişiliği

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi Birman kedileri çok uyumludur ve bu sebeple kusursuz aile kedileridir. Bu arada kedilerin kişilikleri tabi ki birbirinden farklıdır, bahsedeceğimiz özellikler genellemedir ve tüm Birman kedileri ille de bu karaktere sahiptir olarak algılamamak gerekir.

  • Birman kedileri sakin bir mizaca sahiptir.
  • Çok şefkatlidirler.
  • Çok kolay adapte olurlar.
  • Birman kedileri sevgi pıtırcığı olarak tanımlanabilecek kadar sevgi doludurlar.
  • Köpeklerle gayet iyi anlaşırlar.
  • Çocukları çok severler.
  • Enerji seviyeleri orta düzeydedir.
  • Yabancılarla dengeli ilişkiler kurma eğilimindedirler.
  • Genel olarak yumuşak mizaçlılarsa da diğer kedilerle sorun yaşayabilirler.
  • Fazla miyavlama eğilimleri yoktur.

Birman kedisi

Birman kedisi bakımı

Birman kedileri çok enerjik kediler değildir yani fazla hareket etmezler bu da bu kedileri obeziteye yatkın hale getirir. Obezite yani şişmanlık kedilerde ciddi sağlık sorunlarına zemin hazırlar, bu sebeple Birman kedisi bakımı konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur doğru beslenmesidir. Bu kedileri kilo almalarını engelleyecek bir diyetle beslemek gerekir.

Tüyleri uzun olduğu için hem fazla tüy yutmalarını hem de tüylerin düğümlenmesini engellemek için haftada en az 2 kez uygun fırça ile taranmaları gerekir.

Birman kedisi

Birman kedisinin yatkın olduğu hastalıklar

Çoğu safkan kedi ırkı çok sayıda hastalığa yatkındır, Birman kedileriyse safkan bir ırk olarak sağlıklıdırlar. Birman kedilerinde obezite, hipertrofik kardiyomiyopati ve böbrek hastalıkları gibi diğer kedilerde de görülen hastalıklar görülebilir.


Not: Kedi cinsleri içeriklerimiz kedi ırklarını yakından tanımak amacıyla hazırlanmıştır. Her içeriğimizde olduğu gibi bu içeriklerimiz de “satın alma sahiplen” mottosuyla hazırlanmıştır. Çoğu safkan cins kediler genetik hastalıklara sahiptir ve kirli hayvan ticaretinin mağdurlarıdır. Eğer evinizi bir hayvana açmak istiyorsanız tercihinizi petshop gibi hayvan ticareti yapan yerlerden değil, barınaklarda veya sokaklarda yuva bekleyen yardıma muhtaç sevgi dolu canlardan yana kullanmanızı öneririz.

Alerji Yapmayan Kedi Irkları

Güçlü ve sağlam karakterli Dogo Argentino