in

Tarihte nükleer kriz alarmı verdiren hayvanlar

Dünya nükleer silahların icadından sonra en az 22 kez nükleer savaşın eşiğinden döndü. Bu krizlerden birine bir ayı, bir başkasına kuğu sürüsü nükleer krize neden oldu.

Çitleri aşmaya çalışan ayı nükleer krize sebep oldu.

Dünyada kabaca 14 bin nükleer bomba bulunduğu gerçeği kolayca unutuldu. Bu kadar silah, dünya genelinde üç milyar kişiyi öldürebilir. Hatta bir nükleer kışı tetiklerse canlı türlerinin nesillerini kurutabilir.

Herhangi bir liderin kasıtlı olarak bu bombaları ateşlemesinin son derece uzak bir ihtimal olduğunu biliyoruz. Nihayetinde bunun için deli olması gerekir.

Ama burada kaza faktörünü hesaba katmadık. Şimdiye kadar bir nükleer facianın eşiğinden kılpayıyla dönülen 22 olay oldu.

Nükleer savaşın eşiğine geldiğimiz bu olaylardan ikisinde hayvanların rolü olduğunu biliyor muydunuz?

İşte tarihte nükleer kriz alarmı verdiren hayvanlar…

1962’DE ÇİTLERİ AŞMAYA ÇALIŞAN AYI NÜKLEER KRİZE SEBEP OLDU

Wisconsin’de 25 Ekim 1962’de gece yarısı bir kamyon, pistte son sürat gidiyordu. Bir uçağı durdurmaya çalışıyordu.

Birkaç dakika önce Duluth Hava Savunma Yönlendirme Merkezi’nde bir muhafız, tesisi çevreleyen çitleri aşmaya aşmaya çalışan bir karartı gördü. Sovyetler Birliği’nin saldırıya geçtiğini düşünerek ateş etti ve alarm düğmesine bastı. Kısa sürede bölgedeki tüm hava üslerinde alarm verildi.

Kriz, bir anda tırmandı. Yakınlardaki Volk Field hava üssünde bir görevli, standart güvenlik uyarısı yerine yanlış düğmeye bastı. Pilotlar, hemen havalanmaları gerektiği anlamına gelen siren seslerini duydu. Ardından bir koşuşturma başladı. Nükleer silah yüklü uçaklar havalandı.

Küba Füze Krizi’nde gerginlik son noktasındaydı ve herkes diken üstündeydi.

11 gün önce bir casus uçağı Küba’daki gizli rampalar, füzeler ve kamyonların fotoğraflarını çekmişti. Fotoğraflar, Sovyetler’in tüm ABD’yi vurmaya hazırlandığına işaret ediyordu. Dünya iki ülkeden birinin bir hamlesinin krizi tahmin edilemeyecek yerlere taşıyabileceğini biliyordu.

Ancak bu olayda, çitlere tırmanmaya çalışan figür, bir insan değil, dev bir kara ayıydı. Her şey bir yanlış anlamadan ibaretti.

Ama Volk Field’daki birliğin bundan haberi yoktu. Uçaklarına binerken pilotlara tatbikat yapılmayacağı söylendi. Artık Üçüncü Dünya Savaşı’nın başladığına inanıyorlardı.

Sonunda üssün komutanı gerçeği öğrendi ve bir görevli, kamyona atlayarak pistte motorlarını çalıştıran pilotların önünü kesti.

Günümüzde 1960’ların nükleer kaygıları neredeyse unutuldu.

Nükleer sığınaklar, ultra zenginlere ve savaş veya kıtlıkta hayatta kalmak için her türlü önlemi alan eksantrik kişilere kaldı. Nükleer savaş korkusu, yerini iklim değişikliğiyle ilgili kaygılara bıraktı.

1956’DA SÜVEYŞ KRİZİ YAŞANIRKEN UÇAK SANILAN KUĞU SÜRÜSÜ

Süveyş Krizi, 1956 yılında İsrail, İngiltere ve Fransa’nın oluşturduğu gizli ittifak ile Mısır arasında yapılan savaştır. Mısır lideri Nasır’ın Süveyş Kanalını millileştirdiğini açıklamasından sonra çıkan savaş, Sovyetler Birliği’nin Londra ve Paris’e atom bombası atma tehdidi karşısında İngiltere ve Fransa’nın geri adım atmasıyla sonlanmıştır. 

Bu süreçte Sovyetler Birliği’nin Paris ya da Londra’yı vurma tehdidinden sonra Türkiye üzerinde “tanımlanamayan uçaklar” görüldü. Nükleer bir krizin yaşanacağından endişe edildi. Daha sonra bunların kuğu sürüsü olduğu anlaşıldı.

Modern nükleer bombalar son derece pahalı ve çok ileri teknoloji ürünü silahlar.

ABD’nin 2019 ve 2028 yılları arasında nükleer kapasitesi için toplam 497 milyar dolar harcaması bekleniyor.

Ancak tarihi kayıtlar, nükleer silahlar için oluşturulan güvenlik bariyerlerinin insan hatası ve yaban hayvanlarının merakıyla aşılabileceğini gösteriyor.

Kaynak: BBC Türkçe

Yaşayan en yaşlı köpek rekorunun yeni sahibi ‘Pebbles’ oldu

‘Makyaj Kraliçesi’ Şeyda Erdoğan’ın kedisiyle ilgili rezil yorumlar