in

Soğuklarda Köpeğiniz İçin Alabileceğiniz Tedbirler

Havaların soğuması köpekler için yaşamı zorlaştırmaktadır. Kışın onlara daha rahat ve güvenli bir yaşam sağlayabilmek için bazı tedbirler almamız gerekir. Tüm bu tedbirleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

KÖPEĞİNİZ SOĞUK HAVALARDA ASLA BAĞLI OLMAMALIDIR

Donma olayları çok soğuk havalarda özellikle köpeklerin bağlı olarak hareketsiz bırakılması veya çok kısa tüylü köpeklerin ve yavru kedilerin bahçede barındırılması sonucu oluşur. Serbest olan köpekler hareketli oldukları sürece vücut ısılarını koruyabileceklerdir.

KÖPEĞİNİZİN BİR SIĞINAĞI OLMALIDIR

Köpeğiniz için bahçenizde soğuk havalarda her zaman kolayca girip, sığınabileceği nitekim kuytu bir bölümün olması gerekmektedir. Doğru bir kulübe veya kuytu bir köşe köpeğinizi olumsuz hava şartlarından korunmasını sağlayabilir.

KÖPEĞİNİZİN KULÜBESİNİN ÇOK BÜYÜK OLMAMASI GEREKİR

Ev dışında beslenen köpeklerin kulübelerinin çok büyük olmaması gerek. Kulübede uygun büyüklük, köpeğin yattığı zaman kapladığı ve ayaktayken içinde rahatça kendi çevresinde 360 derece dönebileceği kadarlık bir alandır. Eğer kulübe gereğinden büyük olursa yeterince sıcak tutmaz ve özellikle köpeğin kulak, kuyruk ve parmak uçlarında şiddetli soğuğa bağlı donmalar oluşabilir. Çok soğuk havalarda kulübeyi sytrofoam köpük üzerine yerleştirmek izolasyona yardımcı olur. Kulübenin içine de köpeğin yatması için sıcak tutan bir mat, yatak, karton ve bolca eski, okunmuş gazeteler koyulabilir.

ENERJİSİ YÜKSEK BİR MAMA İLE BESLEYİN

Bahçede yaşayan kedi/köpeklerin soğuk havalarda daha fazla kaloriye ihtiyacı olur. Bu nedenle ısı sıfırın altına düştüğünde mesela köpeğinizin ortalama enerji ihtiyacının yüzde 30 fazla olacağını göz önüne alarak enerjisi yüksek bir mama ile besleyin, veya günlük mamasını bu süre içinde arttırın.

TUZLANMIŞ YOLDA KÖPEĞİNİZİ GEZDİRMEYİN

Yollarda buz çözücü olarak kullanılan tuz, magnezyum veya kalsiyum klorid gibi maddeler köpeğinizin patilerinde tahrişe yol açabileceği gibi, bu maddelerin sindirilmesi de zehirlenmeye sebep olabilir. Tuz atılmış bölgelerde köpeğinizi yürüyüşe çıkarmayınız. Eğer köpeğinizin böyle bir madde ile temas ettiğini düşünüyorsanız, ayaklarını ıslak bir havlu ile iyice silerek temizleyebilirsiniz. Yürüyüş sırasında köpeğinizin parmak aralarında biriken karları düzenli olarak temizlemelisiniz.

BUZ TUTMUŞ YERLERDEN GEÇERKEN DİKKAT EDİN

Köpeğinizi üzeri buz tutmuş su birikintileri, göl ve akarsulardan korumalısınız. Buzun ince olduğu yerlerdeki kırılmalarla köpeğiniz hayati tehlike yaşayabilir.

YAŞLI VE HASTA KÖPEĞİNİZİ DIŞARI ÇIKARMAYIN

Yaşlı, hasta, bakıma ihtiyacı olan petinizi mümkün olduğunca kış aylarında dışarı çıkarmamalısınız. Özellikle eklem hastalıkları ve buzda kayma sonucu oluşacak kazalar yaşlı köpekler için çok zararlı olabilir.

DIŞARIDA YAŞAYAN KÖPEĞİNİZİ MUTLAKA GÖZLEMLEYİN

Aşırı soğuğa maruz kalan köpek veya kedide vücut ısısı aşırı düşer, çevreye karşı ilgi azalır ve ortadan kalkar, dil ve diş etlerinde morarmalar başlar, eklemler sertleşmiştir ve hasta hareketsiz, uyuklar hale gelirler. Soğuğa maruz kalan kedi ve köpeklerde özellikle kulak uçları, kuyruk ucu, burun ve ayaklar gibi organlar ilk donan yerlerdir. Bu belirtileri köpeğinizde gördüğünüz an onu evinize almalısınız.

SU KAPLARINI DEĞİŞTİRİN

Bahçede yaşayan kedi veya köpeğinizin suyu donduysa değiştirmelisiniz. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında kullanmamaya dikkat etmek gerekir.

SON OLARAK SOKAK HAYVANLARINI UNUTMAYIN

Özellikle soğuk ve karlı günlerde bizlere çok daha fazla ihtiyacı olan evsiz hayvanları unutmayalım. Soğuk havalarda onlar için ev yapıp, evlerinin önüne mama ve su koyarsak onlara hayatta kalma mücadelesinde yardım etmiş oluruz.

En zeki köpek ırkları

Kıvanç Tatlıtuğ ve Berk Erçer, Kemerburgaz ormanlarına sürgün edilen köpekleri besledi