Bazı insanlar köpeklerin nedensizce saldırdığını, bazıları da köpeklerin saldırmasının nedenleri olduğunu ileri sürmüştür. Peki doğru olan nedir? Profesyonel Köpek eğitmeni Ezgi Lejon Aslan’a sorduk.
Bazen köpeklerin saldırganlaştığına şahit olabiliriz. Her canlı gibi onlar da agresifleşip sinirlenebilir. Ancak köpeklerin saldırganlaşması sebeplerine bakılmaksızın hayvan sevmeyen insanlarca algı oluştrumak için bu saldırganlık kullanılabiliyor.
Bazı medya kuruluşları, köpek saldırı haberlerinde köpekleri canavar gibi göstererek bu algıyı körüklüyor. Peki bu davranışın sebebebi nedir?
Köpekler neden saldırganlaşır? ajanimo.com olarak köpek eğitmeni Ezgi Lejon Aslan ile köpekleri saldırganlaşma sebeplerini konuştuk.
SİZİ TANIYABİLİR MİYİZ? HAYVANLARLA OLAN İLİŞKİNİZ NE ZAMAN BAŞLADI?
Çocukluğumdan beri köpeklerle aramda özel bir bağ oldu. 13 yaşında babamla barınaklara gitmeye başladım ve bu yaşıma kadar gönüllü olarak kendimi adadım. Barınak çok başka bir şey.. Kimsenin istemediği melez ırklar, davranış sorunu olan köpekler..İnsan hepsini kurtarmak istiyor. Hepsini kurtaramadım tabii! Ama bir yerden başladım.. Sürekli barınaktan köpekler çıkartıp, rehabilite olmasını sağlayıp sahiplendirmeler yapmaya başladım.. İlk köpeğimi 12 yıl önce İstanbul’da bir sokaktan aldım.. Bir köpeğin anksiyeteleriyle, agresyonlarıyla başa çıkmayı ve yaşamayı Modi ile öğrendim. Pek kolay oldu diyemem..
Dış Ticaret/Yabancı Dil mezunuyum. Ama insan mutlu olacağı işi yapmadıktan sonra ne anlamı var ki? Şu an köpek eğitmeniyim ve Jordan Pack adında bir köpek otelim var. Köpek dünyası çok başka.. Onlardan öğreneceğimiz çok şeyimiz var..
SİZCE KÖPEKLERİN SALDIRGAN YA DA HIRÇIN OLMASI İNSANLARIN MI SUÇU YOKSA SALDIRGANLIK KÖPEKLERİN DOĞASINDA MI VAR?
Saldırganlık bir çok şekilde ortaya çıkabilir. Bu davranış problemlerinin kaynağına inmek gerekir. Hiç bir köpek doğuştan saldırgan değildir dolayısıyla sahip ve yetiştirilme tarzı ile bağlantılıdır. Hatalı eğitim, yanlış yetiştirme, yanlış yönlendirilmiş davranışlar, tetikleme köpekte agresyonu meydana çıkarabilir. Köpeklerin doğasında iç güdüsel olarak koruma güdüsü vardır.
Bazı ırklarda bu güdü yüksektir. Güdülerin doğru yönlendirilmesiyle bu durum kontrol altına alınabilir. Günümüzde maalesef bazı köpek ırklarının yanlış eğitildiğini, özellikle bilinçli bir şekilde saldırgınlaştırıldığını görüyoruz. Tüm suçu köpek ırkının üzerine atıyoruz. Bir köpeğin cinsinin saldırganlıkla olan tutumu, köpeğin nasıl eğitildiği gibi sahibine bağlı faktörlerden çok daha azdır.
KÖPEKLERİN GENELDE KENDİLERİNİ TEHLİKEDE HİSSTEDİKLERİNDE SALDIRGANLAŞTIĞINI BİLİYORUZ. BUNUN İSTİSNAİ DURUMLARI VAR MIDIR? KÖPEKLERİN SALDIRGANLAŞMASININ DİĞER NEDENLERİ NELERDİR?
Evet, köpekler kendileri için tehlikeli bir durum hissetiğinde korkuya bağlı olarak agresyon gösterebilirler. Bu iç güdüsel olarak savunma mekanizması ile bağlantılıdır. Kendini tehlikede hisseden Her köpek saldırmaz. Kaçma ve kurtulma refleksi doğar. Köpeklerin agresyon göstermesinin bir çok sebebi var. Anneden erken ayrılma, eksik sosyalizasyon, bilinçsiz sahip, hatalı eğitim, tür içi agresyon, ağrı veya acıya bağlı agresyon, ayrılık anksiyetesi gibi faktörlerin hepsi köpekte agresyonu doğurabilir.
KÖPEK EĞİTİMİNDE CEZA KULLANILMALI MI?
Köpek eğitiminde ceza köpeğe bir şey öğretmez. Sürdürebilir değildir. Pozitif ve negatif olarak adlandırmak gerekir. İstenilen davranışı pozitif bir şekilde hemen desteklediğimiz gibi, istenmeyen davranışta negatif ikazlar kullanmalıyız. Burada ses tonunuz ve vucut diliniz köpeğinizin sizi anlamasına yardımcı olacaktır. Köpeklerde zaman algısı yoktur. Anı yaşarlar. Dolayısıyla zamanlama ve ikazlar doğru olmadığı sürece olumlu/olumsuz verdiğiniz tepkilerin bir anlamı olmaz.
KÖPEĞİMİZE KENDİMİZ EĞİTİM VEREBİLİR MİYİZ YOKSA BİR EĞİTMENLE ANLAŞMAMIZ ŞART MI?
Burada eğitimin ne kadar kapsamlı olacağı önemli. Köpeğinize basit komutları veya becerileri kendiniz de öğretebilirsiniz.
Ortalama 10-15 yıl sizinle yaşayacak bir canlıyı iyi tanımak gerekir. Köpek eğitiminde belli temel hormon ve güdüler vardır ve bunların doğru yönlendirilmesi gerekir. Tabi ki profesyonel bir eğitmenden danışmanlık almak köpek ve köpek sahibinin uyumlu yaşamı için doğru seçenek olacaktır.
SALDIRGAN BİR KÖPEĞE NASIL YAKLAŞILMALI?
Saldırgan bir köpeğin üzerine gidilmemeli. Zaten o an stres durumunu yönetemeyen köpek siz üzerinize gittikçe kendini koruma moduna girecektir. Uzun süre onu rahatsız edecek bakışlardan, ani ve hızlı hareketlerden kaçınmalısınız. Köpeğin seviyesine inmeniz, sakin ve yavaş olmanız gerekir. Özellikle barınaklarda ve ormanlarda sık sık bu durumla karşılaşıyoruz. Ve her zaman kolay olmuyor. Bazen haftalarca, aylarca kafesine giremediğimiz köpekler oluyor. Güven bir canlıyla iletişim kurmanın ilk yoludur. Köpeğe zaman tanımak ve önce güvenini kazanmak gerekiyor.