in , ,

Köpek eğitiminde nelere dikkat edilmeli

Birlikte vakit geçirilen köpeklerin sevgi dolu olmaları için çocukluk döneminde karakterini doğru yönlendirmek çok önemli. Peki, köpek eğitiminde nelere dikkat edilmeli, işte uzmanından 10 kritik tavsiye

(MURAT GÜNGÖR-ANTALYA)

Profesyonel köpek eğitmeni Murat Güngör yavru köpek eğitimine, eve girdiği ilk andan itibaren başlanılırsa alacağı eğitimin o kadar kaliteli olacağını belirtti. Yavruluk dönemini köpeklerde karakterin yeni oluştuğu dönem olarak yorumlayan Güngör, köpek eğitiminde erken sürecin önemini vurgulayarak, “Henüz kötü alışkanlık kazanmamış ve agresyon sorunları olmayan dostunuza eğitim verilmesi “kalıcılığı son derece arttıracaktır” dedi.


Güngör, iyi ve doğru bir köpek eğitimi için 10 adımda köpek eğitimi şartları ise şu şekilde sıraladı:

1-Yaşam alanı

Dost edindiğiniz yavru köpekler için ilk önceliğiniz ev içerisinde uygun bir ortam oluşturmak olmalıdır. Bahçeli bir eviniz varsa bahçeye yakın bir oda içerisinde bu ortamı oluşturabilirsiniz. Onlara oluşturulacak küçük alanlar özgürlüklerini kısıtlayacak ve bu da dostunuzda agresyon sorunları oluşacaktır. Dostunuza temel ihtiyacını karşılayacağı özel yerler yapılmalıdır.

2-Şımartmamak

Bir köpeğe insan muamelesi yapmak, onların her istediği şeyi yerine getirmek özelliklede şımartmak köpeklerde saldırganlığa ve sizi dinlememek gibi önemli sorunlara yol açar. Liderlik ruhuna sahip olmalarını sağlamak, örneğin evin her tarafında oynamasını, koltukta uyumasını ve yemek sofralarına kadar çıkmasına göz yumarsanız dostunuz sizi asla dinlemeyecektir.

3-Mama düzeni

Bir köpeğin sağlıklı olabilmesi için günlük olarak 40’dan fazla besin öğesini alması gerekir. Evde yapılacak olan mamalar veya ev yemekleri dostunuzun sağlığına çok zarar verir. Ömürlerinin kısalmasına ve olası hastalıklara yol açar. Köpeklerde mama düzeni oluşturmak verilecek olan tuvalet eğitimi ve sosyallik eğitimi ile de doğrudan bağlantılıdır.

4-Tuvalet alışkanlığı

Yeni dostunuz olan bir köpek sizin ile ev ortamında yaşıyorsa en önemli konu tuvalet eğitimidir. Köpeklerde tuvalet alışkanlığı, dostunuzun yavruluk döneminde verilmesi gerekir. Yavruyken tuvalet alışkanlığı kazanması ilerleyen süreçlerde yaşanacak olan tüm sorunlarında bir nevi önüne geçecek. Tuvalet eğitimi en zor eğitimlerden biri olduğu için profesyonel köpek eğitmenlerinden yardım almak en doğru olacaktır.

5-Tasmaya alıştırmak

Yavruyken sahiplendiğiniz köpeğinize ilk olarak boyun tasması takmalı ve bu tasmayı ona benimsetmelisiniz. Tasmaya alışan köpekler ile duygusal insanı arasında güven bağı oluşur. Tasmalı bir şekilde seyahat etmek daha konforlu yürüyüşleri de beraberinde getirir. Boyun tasması ile kolaylıkla eğitilebilen köpeklerin, tasmaya alışma süreçleri biraz zor olabilir. Ama bu tamamen sizin ve köpeğinizin güvenliği için mutlaka yapılması gereken bir durumdur.

6-Sosyalleştirme

Karakter yapısının güzel ve doğru oluşmasını sağlamak köpeklerdeki saldırganlığı ve davranış bozukluklarını önler. Bu durumun gerçekleşmesi için de bebeklikten yetişkinliğe kadar olan süreçte sosyalleşmeli ve tamamen sosyal izolasyonu sağlanmalıdır. Çünkü dışarıya çıkarmamak ve sosyalleştirmemek ileride birçok agresyon sorununu beraberinde getirir. Huzursuz ve mutsuz bir ortamın oluşmasını sağlayabilir. Bu nedenle köpekler mutlaka fazla dışarı çıkmalı ve diğer canlıları tanımalıdır.

7-Hayır komutunu öğretmek

Dostunuzu doğru yönlendirebilmeniz aynı hayatı kolay ve konforlu yaşayabilmeniz adına oldukça önemlidir. Bu ancak köpeğinize doğru ve zamanında komutları öğretmek ile gerçekleşir. Köpeğinize hayır komutunu doğru bir şekilde öğretmek onu yönlendirebilmenizi sağlar. Sizin istemediğiniz bir şeyi yaptığında hayır demeniz, bu komutu öğrenen dostunuz için kolaylıkla o eylemden vazgeçmesine sebep olacaktır. Köpekler tamamen içgüdüleriyle hareket eder.

8-Aferin komutunu öğretmek

Eğitimler için en önemli komutlardan birisi aferin komutudur. Yeni şeyler öğretilen dostunuza, öğrettiğiniz şeyi yaptığında aferin diyerek onu mutlu etmeniz gerekir. Bu komut ile istenilmeyen bir şey ile karşılaşırsanız hayır demeli ve sizin istediğinizi yaptığında ise aferin diyerek onu ödüllendirmelisiniz.

9-Sizi dinlemesini sağlamak

Köpekler doğası gereği her zaman içgüdüleriyle hareket ederler. Bu durum ilerleyen dönemlerde eğitimsiz bir köpek için saldırma, havlama, ısırma, kemirme gibi birçok davranış bozukluğunu beraberinde getirir. Sizi dinlemeyen canlı ile yaşamak fazlasıyla zordur. Aradaki güven bağının oluşması ve yaşanacak sorunların ortadan kalkması için de büyük bir alternatif olacaktır.

10-Eğitim tekrarları

Daha kaliteli bir birliktelik adına verilen eğitimlerde devamlılık olması gerekir. Bu yeni şeyler öğrettiğiniz dostunuzun verilen eğitimleri tamamen kavraması ve unutmaması için de önemlidir. Onu nereye veya hangi yöne doğru çekeceğiniz tamamen sizin elinizdedir. Eğitimlerde devamlılığı sağlamaz iseniz köpeğiniz kendi kendine onun doğru olduğunu zanneder ve verilen eğitimlerin yanlış yöne eğilmesini sağlar.”

Minibüsün ezdiği köpeğe trafik dubası ile saldırdı

Kedi ‘Helva’ okulun sevgilisi oldu