Kedi bakımının en önemli noktalarından biri olan aşılama ve aşılama süreleri kediler için hayati önem taşıdığı için kedisi olan herkesin bu konuda bilgi sahibi olması gerekiyor. Peki, kedilerin ne zaman aşılanması gerekiyor?
Kedilerin sağlığı için hayati önem taşıyan aşılama kedi bakan birçok kişi tarafından önemsenmiyor ve bunun sonucunda her yıl binlerce kedi aslında aşılar ile korunabilecekleri viral enfeksiyonlar sebebiyle aramızdan ayrılıyor. Dolayısıyla bir kedi evlat edinmeyi düşünen herkesin kedi bakımın gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirebileceğinden, kedisinin gerekli sağlık kontrollerini ve aşılarını düzenli olarak yaptırabileceğinden emin olması gerekiyor.
YAVRU KEDİLERİN İLK AŞISI ANNE SÜTÜDÜR
Elbette kediler doğar doğmaz aşılanmıyor, peki yavruları aşı olana dek ne koruyor? Tabi ki anne sütü. Anne kediler doğum yaptıktan sonraki 24-72 saat süresince kolostrum ya da ağız sütü olarak bilinen, antikorlar içeren özel bir süt salgılıyorlar. Yavruların doğumdan sonraki 24 saat içinde mutlaka anneyi emmeleri ve bu antikor içeren sütü almaları gerekiyor.
Kolostrum her ne kadar 72 saate kadar salgılansa da ilk 24 saatten sonra sütün içerisindeki antikor miktarı azalıyor. Bu nedenle yavrular için ilk 24 saat içinde süt emmeleri hayati önem taşıyor. Kolostrum için ilk aşı demek pek de yanlış olmaz, zira kolostrum aşılarla hemen hemen aynı işlevi görüyor.
YAVRULARIN ANTİKOR SEVİYELERİ ZAMANLA AZALIYOR
Evet, yavru kediler annelerinden kolostrum ile antikorlar alıyorlar. ancak yavrular büyüdükçe vücutlarındaki antikor seviyesi de düşüyor. Böylece yavrular hastalıklara karşı daha savunmasız kalıyorlar.
YAVRULARA ÖNCE İÇ PARAZİT AŞISI YAPILIYOR
Yavru kedilere yapılan ilk aşı iç ve dış parazit aşısıdır. Yavrular 6-8 haftalık olduklarında minikleri veteriner hekime götürerek parazit aşılarını yaptırmak gerekiyor. Parazitler sanılandan çok daha zararlılar. Parazitler, hem yavruların hayatlarını kaybetmelerine neden olabiliyorlar hem de parazitli bir kedi ile yaşamak insan sağlığı açısından da çeşitli olumsuzluklara da yol açabiliyor.
8 HAFTALIK YAVRULAR AŞILANMAYA BAŞLIYOR
İç ve dış parazit aşısının ardından 8 haftalık ve üstündeki yavru kedilerin ana aşılama programına geçiş yapılıyor. Kediler için ölümcül olan bazı viral hastalıkların aşısını içeren 1. karma aşıları yapılıyor. Karma aşı veterinerin uygun gördüğü süreçte tekrarlanıyor ve 2. karma aşı yapılıyor, ardındansa lösemi aşısı uygulanıyor.
Yeri gelmişken yazımızda verdiğimiz sürelerin ortalama olduğunu unutmayın. Yavru kediniz için en doğru aşılama takviminin tabi ki veteriner hekiminiz tarafından oluşturulacağını da eklememizde fayda var.
YAVRULARA ORTALAMA 18 HAFTALIKKEN KUDUZ AŞISI YAPTIRILIYOR
Yavrulara yapılan son aşı ise kuduz aşısı. Kuduz aşısı kedileri ölümcül bir zoonoz yani hayvanlarla insanların paylaştığı hastalıklardan biri olan kuduzdan korumakla kalmıyor aynı zamanda yasal bir zorunluluk olma özelliğini taşıyor. Ülkemizde kedi bakanların kedilerini kuduza karşı aşılatmaları yasalarca mecbur tutuluyor ve bu yükümlülüğü yerine getirmeyenlere çeşitli cezai yaptırımlar uygulanıyor.
Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.