in

Sokakta bulduğunuz annesiz yavru kediye nasıl yardım edebilirsiniz?

Sokakta annesiz kalan bir yavru kedinin, hele ki yeni doğan ya da 1 aydan küçük olan yavru kedinin hayatta kalma şansı ne yazık ki hiç yok. Peki siz sokakta bulduğunuz annesiz bir yavru kediye nasıl yardım edebilirsiniz?

Yavru kediler, 1  aylık olana kadar beslenme, bakım ve tuvaletlerini yapma konusunda annenin yardımı gerekir. Bir anne kedinin baktığı gibi 1  aydan küçük ya da yeni doğan bir yavru kediye bakmak çok kolay değildir. İki saatte bir besle, tuvaletini yaptır, gazını al, sıcak tut ve 24 saat boyunca 2 saatte bir bunu tekrarla. Tabi, tüm bunlar yavru biberonu kabul ediyor ve tuvaletini kolayca yapıyorsa…  Anne kedi içinse bebeklerini kaybetmek, hem fiziksel hem ruhsal bir acı demek. 69 günlük hamilelik sürecinden sonra dünyaya getirdiği ve bin bir zahmetle büyütmeye çalıştığı yavruların yokluğu duygusal olarak canın acıtırken, süt dolu memeleri de fiziksel olarak acı yaşamasına neden olur.  

SOKAKTA ANNESİZ YAVRU KEDİ GÖRÜRSENİZ NE YAPMALISINIZ?

Sokakta yeni doğan ya da küçük kedi yavrusu görürseniz arkanızı dönüp gitmeyin, bir süre gözlemleyin. (Yapacağınız hiçbir şey bir cana dokunmaktan çok daha önemli değildir…) Hatta yavru kediyi elinize alın ve yüksek sesle miyavlamasını sağlayın. Olmazsa cep telefonunuzdan yavru kedi miyavlaması açın. Kedilerin duyma eşiği yüksektir. Anne kedi,  sesi duyduğu anda gelecektir.  

Anne kedi beslenmek için yuvadan ayrılmış olabilir, ya da daha güvenli bir yuvaya taşınırken orada bırakmıştır ve dönüp alacaktır. Ya da diğer kardeşlere göre zayıf kalmıştır ve anne diğer yavrulara bakmak için ondan vazgeçmiş olabilir. Eğer anne yemek aramak için çıkmışsa muhakkak dönecektir. Anne gelirse,  bu güzel komşu pati ailesi için yapacağınız en iyi şey yaşadıkları yer güvenli ve korunaklı değilse, anne be bebeklerine güvende olabilecekleri korunaklı bir yuva sağlayabilirsiniz. Komşu patiniz olan bu anneyi düzenli besleyebilir, her gün bir kap su ve bir kap mama ile yürek dolu sevginizi paylaşabilirsiniz. Eğer anne kedi, yavrularını  daha güvenli bir yuvaya taşırken yavru kedi sokakta kalmışsa anne dönüp onu alacaktır. Bir süre beklemeniz ve gözlemlemeniz gerekir. Anne geri dönüp alıyorsa bebeğini sizin yapacağınız bu şahane komşu pati ailesine güvenli bir alan ve korunaklı bir yuva sağlamak olmalı.

Anne kedi 2 saat içinde ve tüm çabalara rağmen geri gelmiyorsa, ya yavru kediyi terk etmiştir ya da anne kedinin başına bir şey gelmiştir. Bu durumda o yavru kedinin ve kardeşlerinin hayatta kalma şansı siz olabilirsiniz. Hemen onlara sıcak bir ortam sağlamak ve beslemek durumundasınız. Petplus Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Tuğçe Boztepe de “yavru kediyi bulduğunuz yuvadan hemen almayınız anneleri bazen yiyecek bulmak, avlanmak için yuvadan ayrılmış olabilir yuvasına geri dönebilir. Bir süre bulduğunuz bölgeyi gözlemleyiniz eğer anne 5-6 saat kadar uzun bir süre gelmediyse yavruyu alıp besleyin. Ancak bölgeyi kontrol etmeye devam ediniz. Eğer anne geri geldiyse bebeği mutlaka yuvasına geri koyun ve gözlemleyin” diyor.

SOKAKTAKİ ANNESİZ YAVRU KEDİ İÇİN ÖNCELİKLE NE YAPILMALI?

Petplus Veteriner Kliniği Veteriner Hekimi Tuğçe Boztepe

Tuğçe Boztepe, sokakta annesiz yavru kedi bulduğunuzda öncelikle neler yapılması gerektiğini ise şöyle anlatıyor; “Öncelikle bulduğunuz yavru kedinin üşüyüp üşümediğini ve genel durumunu kontrol edin. Kulak uçları ve vücudu soğuk,  genel durumu durgun hareketsiz ise kediyi ısıtacak bir şeylere sarıp veya sıcak su torbası ile ısıtıp hemen veteriner hekiminize başvurun.”

ANNESİZ YAVRU KEDİ BAKIMI ve BESLENMESİ  

Veteriner hekimden aldıktan sonra anne kedi etrafta mı diye kontrol edin. Anne kedi için de yavrularının yokluğu derin bir boşluk ve büyük bir acı demek…  Ama aynı zamanda bakmanız gereken bir bebek kedi var. Tuğçe Boztepe, bir yavru kediye nasıl bakacağınıza dair şu bilgileri veriyor:

“Bulduğunuz yavru kediye sıcak bir ortam hazırlamalısınız. Yavrular yaşamlarının ilk haftalarında vücut ısılarını dengeleyemezler ve uzun süre ısınamazlarsa hipotermiye girip ölebilirler sıcak su torbası, pet şişe ve battaniye veya kazak ile sıcak tutabilirsiniz. Diğer önemli konu ise yavrunun beslenmesidir. Uzun süre aç kalan yavrunun kan şekeri düşer, soğumaya ve hareketsizleşmeye başlar. Yavruyu hemen beslemeniz gerekebilir. Eğer imkanınız varsa en yakın klinik veya petshoptan yavru kedi toz sütü alıp ölçüsüne göre hazırlayıp 2-3 saatte bir besleyiniz. Bu arada yavru için yeni doğum yapmış süt annelik yapabilecek bir kedi arayabilirsiniz.

İlk etapta kedi toz sütü tedarik etmeniz mümkün değil ise kedi toz sütü alana kadar pastörize sütü yarı yarıya su ile sulandırıp ılıtarak içirebilirsiniz. Ancak bunu uzun süre yapamazsınız.  En erken yavru kedi sütü almalısınız. Aksi takdirde yavru ishal olabilir ve yeterli beslenemeyebilir!

Dikkat etmemiz gereken diğer bir konu ise yavrunun tuvaletidir. Yavru kediler tuvaletlerini annelerinin onları yalayarak uyarması ile yapabilirler. Biz onlara tuvaletlerini pamuğu nemlendirerek anüs bölgesine masaj yaparak yaptırabiliriz. Her beslemeden sonra bu işlemi yapmamız gerekir.

Anneler bebeklerinin yüzlerini yalayarak temizler bu bebeklerin göz enfeksiyonu kapmasını önler. Bebeklerin gözlerini kontrol ediniz eğer gözlerinde akıntı, şişlik görürseniz veteriner hekiminize başvurunuz.”

YAVRU KEDİLER, EK GIDA YEMEYE  NE ZAMAN BAŞLAR?

Tuğçe Boztepe, yavrular en az 5 haftalık olana kadar süt ile beslenmelidir. 5 haftalıktan sonra önce bir hafta yumuşak gıdalar (lapa, tavuk göğsü, yoğurt karışımı) daha sonra yavru kedi mamasına başlayabilirsiniz.

YAVRU KEDİLER İÇİN ANNE SÜTÜ EŞ DEĞERİ MAMA TARİFİ

Sokakta bulduğunu yavru kedi yeni doğan ya da mama yiyemeyecek kadar küçükse işte size hemen hemen her evde bulunan malzemelerle yapılan anne sütü eş değerinde bir tarif;

MALZEMELER

  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt. Mümkünse laktosuz, günlük ya da keçi sütü olsun.
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 mercimek büyüklüğünde tereyağı
  • 2-3 damla zeytin yağı (fazla olmasının zararı olma. Amaç tuvaletini kolay yapmasını sağlamak)
  • 1 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1/2 çay kaşığı toz şeker.

YAPILIŞI

Tüm malzemeleri bir cezveye ya da küçük bir tencereye koyun. Hepsini karıştırın ve ocağın küçük gözünde kısık ateşte karıştırarak pişirmeye başlayın.  Kaynamaya başladığında ocağın altını kapatın. Eğer koyulaşmışsa suyla ya da tavuk suyu, et suyu ya da balık suyu katarak seyreltin. Bunlar yoksa suyla da seyreltebilirsiniz. Ancak yapılan bu karışımın içine mutlaka tavuk suyu, et suyu ve balık suyu karıştırın. Bu karışımın içine bağışıklık sistemleri güçlensin diye küçük şırınga ile 1cc kadar Immünex şuruptan ilave edebilirsiniz. Eczaneden alacağınız şırınga yardımı ya da petshoplardan alacağınız yavru kedi biberonu yardımı ile yavru kediyi besleyebilirsiniz.

Kediler neden ensesinden tutulmamalıdır?

Down sendromlu 15 sevimli hayvan