in

Bengal kedisi özellikleri

Vahşi görünümlü evcil bir kedi cinsi olan Bengal kedisi kediler dünyasının en yeni ırklarından biri. Yaban kedilerini andıran görünümün kusursuz bir evcil kedi karakteri ile mükemmel birleşimi olan Bengal kedi cinsi tüm dünyada çok popüler ancak bir o kadar da nadir bulunan bir ırk. Ülkemizde çok fazla Bengal kedisi olduğunu söyleyemeyiz ancak tabi ki bu büyüleyici kediler ülkemizde de tanınıyor ve insanları etkileri altına almayı başarıyor. İşte karşınızda kedi aleminin vahşi güzeli Bengal kedisi.

Jean Mill (sol baştaki) ve Bengal kedileri

JEAN MİLL IRKIN YARATICISI OLARAK KABUL EDİLİYOR

Genetikçi Jean Mill Bengal kedi cinsinin yaratıcısı olarak kabul ediliyor. Jean Mill 1960’lı yıllarda bilimsel ismi Prionailurus bengalensis bengalensis olan Asya’ya özgü leopar kedisi ile siyah bir kediyi çiftleştirerek ırkı geliştirmeye başladı. Bengal kedisinin ismi de Asya leopar kedisinin bilimsel isminden geliyor. Eşinin ölümünden sonra çalışmalarına bir süre ara veren Mill 1970’de ırk üretme çabalarına devam etmeye başladı. 1975 yılında Willard Centerwall tarafından Loyota Üniversitesi’nde genetik araştırmalarda kullanılmak üzere yetiştirilmiş olan bir grup Bengal kedisini aldı ve ırkı yetiştirmeye başladı. Irk 1983 yılında Uluslararası Kedi Birliği, 1997’de Cat Fancy Yönetim Kurulu, 1999’da Federation Internationale Feline tarafından tanındı. Kedi Hayranları Derneği ise 2016’da aldığı kararla yalnızca F6 ve üstü olan Bengal kedilerini kabul ediyor. F6 ne demek onu da açıklayalım; vahşi ve evcil kedilerin doğrudan çaprazlanması ile ortaya çıkan kedilere F1 kedileri deniliyor. F1 kedileri ile evcil kediden çıkan kedilereyse F2 kedileri deniliyor. F1 ve F2 kediler vahşi kedilere özgü davranışlar gösterirler. Yani bu sayılar kedinin yaban kedisinin kaçıncı nesli olduğunu tanımlar. F6 ve daha üstü kedinin 6. nesil ya da daha üstü olduğunu belirtir. Kedi Hayranları Derneği F6 ve üstünü kabul ederken birçok büyük kedi tescil kuruluşuysa F4 ve üstünü Bengal kedisi olarak kabul ediyor.

Bengal kedisinin atası olan Asya leopar kedisi

BENGAL KEDİSİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Melez bir kedi cinsi olan Bengal kedisi esnek ve atletiktir, ağırlıkları 7 kiloya yükseklikleriyse 70 santime ulaşabilir. Bengal kedilerinin güçlü bedenleri uzun ve kaslı bacaklarla desteklenirken kafaları göreceli olarak küçüktür. Badem şeklindeki gözlerinin rengi yeşil, altın, mavi, yeşil ya da mavi-yeşil olabilir. Bengal kedilerinin göz renkleri tüylerine göre değişir. Kısa tüyleri olan Bengal kedileri benekli tekirdir, mermer leopar, kar leopar ve leopar olarak isimlendirilen üç renk grubunda tanımlanan kürklerindeki benekler çoğunlukla siyahtır, ancak çikolata, kahverengi, sarıya çalan kahverengi ve tarçın tonlarında da olabilir. Bengal kedisi yavrusu genellikle daha uzun tüylüdür, büyüdükçe yetişkin tüyleri daha kısa olarak çıkar. Bu kedilerin tüyleri çok yumuşaktır.

BENGAL KEDİSİ KARAKTERİ

Bengal kedisinin 4. ve üstü kuşaktan evcil kabul edildiğini belirtmiştik, ancak bu kediler vahşi mirasları sayesinde çok aktiftirler. Bengal kedileri güvenilir, meraklı, özenli ve arkadaş canlısıdır, akıllı ve uysaldırlar. Bu kedilerin aktiviteye olan düşkünlükleri mutlaka dikkate alınmalıdır, yeterince hareket etmeleri sağlanmalıdır, tırmanmayı çok severler. Birçok Bengal kedisi suyu da sever, bu kediler güvenli bahçesi olan evlerde kesinlikle daha mutlu olurlar. Bu kendinden emin kediler bazen agresifleşebilir, özellikle bölge koruma eğiliminde olan ırklarla anlaşamayabilirler, buna karşın yalnız yaşamayı da sevmezler. İran kedisiBritish shorthair gibi sakin ve yumuşak kedi cinsleri Bengal kedileri için uygun birer dost olabilir. Çocuklarla da pek iyi anlaştıkları söylenemez.

BENGAL KEDİSİ BAKIMI

Bengal kedisi bakımı kolaydır, kısa-orta uzunluktaki tüylerini düzenli taramak, yeterli düzeyde egzersiz yapmasını sağlamak bu özel kedilerin bakımı için yeterlidir. Bunların dışında tüm ırklar gibi aşılarını yaptırmak, düzenli veteriner kontrollerine götürmek ortalama ömrü 14-15 yıl olan Bengal kedileri için de vazgeçilmezdir.

BENGAL KEDİSİ ÇOK SAĞLIKLI BİR IRKTIR

Bengal kedisi çok sağlıklı bir ırktır. Ancak pek çok hibrit yani melez ırk gibi endüstriyel kedi mamalarına karşı duyarlıdırlar, bu sebeple çoğu Bengal kedisi sahibi dostlarını çiğ gıda ile beslemeyi tercih eder. Bunun dışında 2011 yılında ırkta retinanın dejenerasyonu neticesinde yaşamın ilk yılında körlüğe sebep olabilen bir genetik hastalığın varlığı tespit edilmiştir.

NOT: KEDİ CİNSLERİ İÇERİKLERİMİZ KEDİ IRKLARINI YAKINDAN TANIMAK AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR. HER İÇERİĞİMİZDE OLDUĞU GİBİ BU İÇERİKLERİMİZ DE “SATIN ALMA SAHİPLEN” MOTTOSUYLA HAZIRLANMIŞTIR. ÇOĞU SAFKAN CİNS KEDİLER GENETİK HASTALIKLARA SAHİPTİR VE KİRLİ HAYVAN TİCARETİNİN MAĞDURLARIDIR. EĞER EVİNİZİ BİR HAYVANA AÇMAK İSTİYORSANIZ TERCİHİNİZİ PETSHOP GİBİ HAYVAN TİCARETİ YAPAN YERLERDEN DEĞİL, BARINAKLARDA VEYA SOKAKLARDA YUVA BEKLEYEN YARDIMA MUHTAÇ SEVGİ DOLU CANLARDAN YANA KULLANMANIZI ÖNERİRİZ.

Sultan Papağanı Genel Özellikleri

Sultan Papağanı Ne Yer?