in

Arı sokması köpekleri öldürür mü?

Arı sokması köpekleri öldürür mü? Evet arı sokması köpekler için ölümcül olabilir. Arı, köpeğin ağzından veya boğazından sokarsa, bölge şişebilir ve nefes almasını engelleyebilir. Bazı köpeklerin arı sokmalarına karşı güçlü alerjik reaksiyonları olabilir. Bu tip alerjik reaksiyon dakikalar veya saatler içinde ortaya çıkabilir. Köpeğinizi arı veya yaban arısı sokarsa ne yapmalısınız?

Yaz aylarında köpeklerin başına en sık gelen kazalardan biri arı sokması ve genellikle basit bir sorun olarak algılanıyor. Oysa ki arı sokması kimi zaman köpeklerin hayatını tehlikeye sokabiliyor. Bu nedenle köpekleri arılardan korumak gerekiyor. Ancak tabi ki her zaman köpeğimizi arılardan korumamız mümkün olmayabilir ve arı sokması durumu ile karşılaştığımızda yapmamız gereken mutlaka veteriner hekime başvurmaktır .Kafa çevresi sokulmaları çok tehlikeli olabilir.

ARI SOKMASI BAZI KÖPEKLER İÇİN ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Arılar köpeklerin genellikle kafa bölgesini ve patilerini sokarlar. Kafa bölgesindeki, özellikle de ağız, burun ve boyun kısmındaki sokulmalar köpeğin nefes almasını engelleyeceği için ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ağız içi sokulmalar da köpeğin nefes almasını zorlaştıracağı hatta engelleyeceği için yine ölümcül sonuçlanma riski taşır. Bu nedenle köpeğiniz kafa bölgesinden, özellikle de ağız, burun ve boyun kısmından sokulduğunda hiç zaman kaybetmeden veteriner hekime götürmeniz gerekir. Aksi takdirde köpeği kaybedebilirsiniz.

ÇOKLU ARI SOKMALARINDA ÖLÜM RİSKİ YÜKSEK

Köpekler her zaman tek arı tarafından sokulmazlar, bazen birden fazla arının gazabına uğrayabilirler ve bu da vücutlarına yüksek dozda arı zehri almaları anlamına gelir, bu nedenle çoklu arı sokmaları da ölümcül olabilme riski taşır. Üstelik birçok kez köpeği tek bir arının mı yoksa birden çok arının mı soktuğunu anlamak imkansızdır. Dolayısıyla arı sokan köpeği yazımızın başında da altını çizdiğimiz gibi mutlaka veteriner hekime götürmek gerekir. Aksi takdirde köpeğinizi yine kaybetme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

KÖPEĞİNİZİ ARI SOKARSA NE YAPMALISINIZ?

Nefes almada zorluk, bol salya, baş dönmesi, ajitasyon veya oryantasyon bozukluğu, zayıflık veya yürüme zorluğu, nöbetler, kusma veya ishal gibi ciddi reaksiyonlardan herhangi biri varsa zaman kaybetmeden veteriner hekimi götürün. Daha az şiddetli reaksiyonlar için yapılacak ilk şey, arının köpeğinizde iğne bırakıp bırakmadığını kontrol etmektir. Arılar, eşekarısı ve yaban arısı gibi diğer sokan böceklerin aksine iğnelerini geride bırakırlar. Arı iğneleri zehir içerir, bu nedenle iğne köpeğinizde ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla zehir alır. Köpeğinizin arı iğnesini çıkarmak için hızlı hareket edin. İlk olarak, köpeğinizin hareketsiz kaldığından emin olun ve şu adımları izleyin;

  • Cımbızla dikkatlice çıkarın .
  • Sokma bölgesine kabartma tozu ve su karışımı sürün
  • Şişliği ve ağrıyı gidermek için bir buz paketi uygulayın.
  • Bölgeye biraz çiğ bal sürün .Bal ağrı ve yara iyileşmesine yardımcı olabilir.
  • Köpeğinizle dışarıdaysanız, bir yerden muz bulun. Ağzınızda biraz çiğneyin ve ardından sokma bölgesine uygulayın.
  • Yulafları ince bir toz haline getirin ve su ekleyin. Durulamadan önce 15-20 dakika arı sokma bölgesine koyun.
  • Köpeğinize tatlı su verin ve dikkatlice izleyin.

Sokma burun, ağız veya başın çevresindeyse, herhangi bir şişmenin nefes almayı veya yutmayı engellemediğinden emin olmak için köpeğinizi birkaç saat gözlemleyin. Sokmadan birkaç dakika sonra şişlik çarpıcı biçimde artarsa, hemen bir veterinere görünün.

KÖPEKLERİ ARILARIN BULUNDUĞU ORTAMDAN UZAK TUTUN

Hepimizin bildiği gibi arılar daha çok özellikle çiçeklerin bulunduğu alanlarda yaşarlar. Zaten birçok köpek çiçek koklarken arılar tarafından sokulur, bu nedenle köpekleri arıların bulunabileceği bu tip alanlardan olabildiğince uzak tutmak arı sokmasına karşı alınabilecek en etkili yöntemlerden biridir.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvankar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın. 

Jack Russel Terrier Irkı Ve Özellikleri

Köpeklerde aşırı salya neden görülür?