in

Ankara kedisi özellikleri

Ankara kedisi ünüyle tüm dünyada tanınan bir kedi cinsi. Türkiye denilince dünyanın hemen her yerinde akla ilk gelen ve en çok tanınan değerlerinden biri olan Ankara kedisi, dünyanın en sevilen ve en popüler kedileri arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Her ne kadar ülkemize ait olsa da dünyanın dört bir yanında Ankara kedisi severlerin oluşturduğu topluluklar hatta kulüpler var. Yani ülkemizde Ankara kedisi, dünyada ise Turkish angora cat ismi ile tanınan bu muhteşem kediler sandığımızdan çok daha fazla ilgi çekiyor ve seviliyorlar. Ancak bizler Ankara kedisi hakkında gerçeklerden çok kulaktan dolma bilgilere sahibiz.  Ankara kedisi özellikleri, karakteri ve bakımı ile ilgili merak ettiğiniz her şeyin cevabını yazımızda bulacaksınız.

ANKARA KEDİSİNİN KÖKENİ

Ankara kedisi de tüm evcil kediler gibi Afrika yaban kedisinden doğmuştur. Anadolu’nun doğusundaki dağlık bölgelerden gelen kediler zamanla Ankara kedisi ve Van kedisi gibi uzun saçlı kedilere dönüşmüşler ki zaten Ankara kedisi için birçok kaynakta “uzun tüylü kedilerin atası” tanımı kullanılıyor. Irkın belgelendiği ilk tarihse 17. yüzyıl. Ankara kedilerinin ülkemizden çıkıp dünyaya yayılmasınınsa denizcilerin ülkelerine dönerken yanlarında Ankara kedileri götürmeleri sayesinde gerçekleştiği biliniyor.

ANKARA KEDİSİ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Ankara kedisi fiziksel özellikleri denilince şüphesiz ki çoğumuzun gözünün önüne uzun beyaz tüylü bir kedi gelir ancak aslında Ankara kedileri beyazın yanı sıra birçok farklı renkte tüylere sahip olabilir. İpeksi uzun tüyleri beyaz, tekir, lavanta, çikolata hatta siyah renklerde olabilir. Kısacası Ankara kedisi için hemen her renkte tüyleri olabilir demek yanlış sayılmaz. Ankara kedilerinin kafaları orta büyüklükte kulaklarıysa uzun ve diktir. Gözleri büyük ve yuvarlaktır, bu kedilerin aynı tüyleri gibi gözleriyle ilgili de yanlış bir inanış vardır. Sanılanın aksine Ankara kedilerinin ille de iki gözlerinin farklı renkte olması gerekemez, Ankara kedileri mavi, sarı, yeşil, kehribar rengi gözlere sahip olabilir. İki gözü değişik renkli olan kedilerin genellikle bir gözü mavi diğeriyse sarı ya da yeşildir. Kuyrukları da uzun ve tüylüdür.

ANKARA KEDİSİ KARAKTERİ

Ankara kedisi karakterini üç kelimeyle özetlemek gerekirse aktif, iddialı ve çevik diyebiliriz. Bu güzel kedilerin enerjik yapıları, mizah anlayışı, hızlı çalışan zekaları onları herkes için kusursuz bir dost haline getiren kişilik özellikleridir. Ankara kedisi karakteri hele de insanı için büyük bir keyif kaynağıdır çünkü bu akıllı kediler insanlarına gerçekten çok bağlıdırlar, her an yanınızda olacak, sizi takip edecek, size sevgisini cömertçe verecek bir dosttur Ankara kedisi.  Çocuklarla da çok iyi anlaşan Ankara kedisi köpek dostu kediler arasında da başı çeker. Yabancılarla ve diğer kedilerle de sıcak ilişkiler kurabilen bu kedilerin karakteri işte tüm bu olumlu yönleri sebebiyle kusursuz olarak tanımlanmayı fazlasıyla hak eder.

ANKARA KEDİSİ BAKIMI

Bu güzel ve akıllı kedilerin en büyük avantajlarından biri de fazla bir bakıma ihtiyaçlarının olmayışıdır. Ankara kedisi bakımı için uzun ve ipeksi tüylerini haftada bir taramak yeterlidir. Bunun dışındaki gereksinimleri diğer kedilerden farklı değildir. Sağlık koşullarına ve yaşlarına uygun mama ile beslemek, düzenli veteriner kontrollerine götürüp özellikle diş ve kulak kontrollerini yaptırmak gibi her kedi için yapılması gereken rutinler Ankara kedileri için de geçerlidir.

ANKARA KEDİSİ SAĞLIK SORUNLARI

Bütün kediler genetik sağlık problemleri geliştirme potansiyeline sahiptir, tıpkı insanlar gibi. Ankara kedileri genel olarak sağlıklıdır ancak beyaz tüylü ve mavi gözlü olanlarında sağırlık riski yüksektir. Ayrıca tek gözü mavi olanlarının da mavi gözün olduğu taraftaki kulaklarında sağırlık görülebilir. Bu ırkta kedilerde en sık görülen kalp hastalıklarından biri olan hipertofik kardiyomiyopati de görülebilir. Bu kalp hastalığı Ankara kedilerinin daha çok erkeklerini etkiler ama bu dişilerde görülmeyeceği anlamına da gelmez elbette. Bazı Ankara kedisi yavrularında ataksi gelişebilir ve yavruluk döneminde ataksiye yakalanan kedilerin çoğu ne yazık ki yetişkinliğe ulaşamadan hayatlarını kaybederler. Bunların dışında ırkı özellikle etkilediği bilinen bir sağlık sorunu yoktur.

Yavru kedilerde pire nasıl temizlenir?

Erkek Muhabbet Kuşu İsimleri