in

Zibrit horoz ve tavuk cinsi hakkında her şey

Kümeslerin üzerinde sanat eseri taşıyan kanatlılarından biri Zibrit. Şaheser görünümlü tüyleriyle tanınırlar. Kendisinin popülerliği de tüylerinin güzelliğiyle doğru orantılı.

Kümesler için oldukça popüler olan Zibrit dayanıklı bir tür olduğundan fazla bakıma gerek duymaz. Ancak kanatlı hayvan yetiştiriciliğini bilmeyen biri için Zibrit yetiştirmek de hiç kolay olmayacaktır. Şimdi bu mükemmel görünümlü kuşlar hakkında biraz daha geniş bilgi edinelim.

ZİBRİT HOROZ VE TAVUK CİNSİ KÖKENİ

Zibrit tavuk ırkı, İngiltere menşeili muhteşem görünümlü bir tavuk cinsidir. Gerçek orijinal küçük tavuk ırklarından biridir. Yani zibrit ırkının aslı minyatürdür ve başka bir büyülükte varyasyonu yoktur. Zibrit ırkı 1800’lerin başlarında Sir John Saunders Sebright tarafından geliştirilmiştir. Ve bir kişi ismiyle adlandırılan tek tavuk cinsi özelliğini taşımaktadır. Sebright, göz alıcı tüylere sahip bir süs tavuğu ırkı geliştirme amacıyla zibrit tavuk ırkını geliştirmiştir. Zibrit cinsi, en eski İngiliz orijinal küçük tavuk ırklarından birisidir. Bu cinsi oluşturmak için kullanılan kuşların detayları hala bilinmemektedir. Ancak Hamburg, Nankin, Fizan ve Rosecomb tavuk cinslerinin Zibrit tavuk ırkı gelişiminde çok önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Günümüzde Zibrit büyük çoğunlukla süs tavuğu olarak beslenmektedir. Amerikan Kanatlılar Birliği’nin Mükemmellik Standardı’na 1874 yılında kabul edilmiştir. Amerikan Bantam Derneği’ne göre, şu anda en popüler 10 bantam tavuk ırkından biri olarak kabul görmektedir.

ZİBRİT HOROZ VE TAVUK FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

  • Zibrit horozu ve tavuğu , kanatlı hayvan meraklıları arasında sevecen doğaları ve güzel tüyleri ile çok popülerdir. Tavuk ve horozu aynı renk ve tüylere sahip olan tek ırk olma özelliğine sahiptir. Horozların yele, kuyruk ve sırt tüylerinin uzun olmadığı anlamına gelir.
  • Zibrit horoz ve tavuk cinsinin altın (gold), gümüş (silver) ve devetüyü (buff) olmak üzere üç renk çeşidi bulunmaktadır.
  • Kısa sırtları, orantılı olarak büyük göğüsleri ve aşağıya doğru işaret eden kanatları, açısal, gösterişli bir görünüm oluşturur. Kuyrukları geniş yayılır ve hafif bir yukarı açıyla tutulur. Kırmızı gül ibiğe sahipler ve ibik düz, yatay bir sivri uçla biter. Tavuklar benzer fakat daha küçük ibiklere sahiptir.
  • Kulak memeleri morumsu-kırmızı veya turkuazdır. Bacakları tüysüz ve kayrak mavisi renklidir. Zibrit horozları yaklaşık 620 gram ve tavukları yaklaşık 570 gram ağırlığındadır. Yılda 60-80 adet krem-beyaz tonlarda yumurta yaparlar.

ZİBRİT HOROZ VE TAVUĞU KARAKTERİ

  • Zibrit ırkı arkadaş canlısı, aktif ve sosyal bir tavuk cinsidir.
  • Horozlar agresif değildir. Ancak çoğu minyatür tavuk ırklarında olduğu gibi Zibrit tavukları da biraz ürkektir.
  •  Evcilleştirmek çok kolaydır ve evcil hayvan olarak da beslenebilmektedir.
  • Küçük boyutlarına nispeten büyük kanatlara sahip olmaları iyi uçtuklarını gösterir.

ZİBRİT HOROZ VE TAVUK CİNSİNDE GÖRÜLEBİLECEK SAĞLIK SORUNLARI

Yetişkin Zibrit tavukları genellikle hastalıklara karşı dayanıklı ve dirençli kuşlardır. Ancak Marek hastalığına karşı hassastırlar. Genetik yapıları nedeniyle horozlar bazen kısır doğabilir. Bu da üremeyi ve çoğalmayı zorlaştırmaktadır.

Gazze’deki eski oyuncaklar hayvanlara yürüteç oldu

Hayvan deneyi nedir? Hayvan deneyi yapan markalar ve hayvan deneyi yapmayan markalar hangileri ?