Boyutu küçük, kişiliği büyük bir köpek cinsi olan Yorkshire Terrier ya da kısaca “yorkie” cesur ve sevgi dolu bir arkadaştır. Amerika’nın en çok beslenen oyuncak köpek cinsi olan Yorkshire Terrier ülkemizde de çok popüler tabi ki. İnsanlarına adanmışlığı, zarif ve estetik görünümü, apartman hayatına kusursuz uyum sağlaması ile bu küçük köpeklerin bu kadar çok sevilmesi gayet normal. En küçük köpek cinsleri arasında yer alan Yorkie adeta bir insanın en yakın dostu olmak için yaratılmış bir köpek.
O bir İngiliz
İngiltere’deki Endüstri Devrimi sırasında İskoç işçiler, kömür madenlerinde, tekstil fabrikalarında ve fabrikalarda çalışmak üzere Yorkshire’a geldiler ve yanlarında Clydesdale Terrier ya da Paisley Terrier olarak bilinen bir köpek getirdiler. Bu köpekler bugün bildiğimiz Yorkshire Terrier’den çok daha büyüktü ve değirmenlerde fareleri yakalamak için kullanıldıkları düşünülüyordu. Yorkshire Terrier bu işçilerin yanlarında getirdiği köpeklerden geliştirildi. Irkın gelişiminde Skye Terrier, Paisley Terrier ve Maltese Terrier gibi Terrier köpek ailesine mensup ırkların kullanıldığı düşünülüyor. İsmini de ortaya çıktığı Yorkshire’den alan Yorkie anlaşılacağı üzere İngiltere kökenli bir köpek ırkı olarak kabul ediliyor.
Ortalama 3,5 kilogram ağırlığında
Yorksire Terrierin en küçük köpek cinsleri arasında yer aldığını söylemiştik, hatta kendisi Chihhuahua’nın ardından en küçük ikinci köpek cinsi ve bu minik köpeklerin ortalama ağırlıkları yalnızca 3,5 kilo. Yorkshire Terrier köpeklerin yükseklikleriyse ortalama 18 santim.
Tüyleri gerçekten ipek gibi!
Yorkshire Terrier cinsinin en önemli fiziksel özelliklerinden biri uzun ve ipek gibi yumuşacık tüyleridir. Uzun ve ipeksi tüyleri gövde ve kuyrukta çelik mavisi, vücudun diğer bölgelerindeyse ten rengidir. Bu renk dağılımı tüm Yorkshire Terrier köpekler için aynıdır yani bu ırkta farklı renkler görülmez.
Yorksire Terrier hipoalerjenik mi?
Bu köpeklerle ilgili en sık dile getirilen iddialardan biri hipoalerjenik oldukları yani alerji yapmadıkları oysaki American Kennel Club’a (AKC) göre% 100 hipoalerjenik köpek ırkı yok. Aslında sadece AKC’ye göre değil gerçekte de herhangi bir köpek cinsinin alerji yapmayacağını iddia etmek mümkün değil. Köpek alerjisine neden olan esas etken tükürüktür, ancak bunun yanı sıra tüy, kepek, hatta köpek kokusu bile bazı insanlarda alerjiye yol açabilir. Yorkshire Terrier diğer birçok köpek cinsine göre daha az tüy döker ve bu da olası alerjenleri etrafa daha az yaydığı anlamına gelir, yani Yorkshire Terrier hipoalerjenik değildir ama alerjiye neden olma riski az olan ırklardan biridir.
Küçük ama çok cesur!
Bir Yorkshire Terrier gördüğünüzde “aman da minicik” diye düşünebilirsiniz ki bu doğru da ama Yorksihire Terrier boyu ile karşılaştırılınca şaşırtıcı bir cesarete sahiptir ve bu cesareti çoğu zaman başının derde girmesine yol açar. Bu cesur minikler yabancı köpek gördüklerinde saldırgan tavırlar sergileyebilirler ve bu da hayatlarına bile mal olabilir. Bu sebeple bir Yorkie köpeği kesinlikle tasmasız dolaştırmamak gerekir.
Yorkie yazımızın başında da söylediğimiz gibi insanına duyduğu büyük bağlılıkla tanınır, bir Yorkie için insanı deyim yerindeyse her şeydir. Sadık, akıllı, uyanık ve sevimli Yorkshire Terrier köpeklerle birlikte yaşamak gerçekten büyük bir şanstır.
Elbette her Yorkie’nin karakteri farklıdır ve bu anlattıklarımız genel Yorkshire Terrier karakteri olarak kabul edilenlerdir.
Yorkshire Terrier bakımı zor değildir
Yorkshire Terrier bakımı denilince akla ilk gelmesi gereken tüy bakımıdır. İnce, ipeksi ve uzun tüylerini mutlaka düzenli taramak gerekir aksi takdirde tüyleri düğümlenebilir. Bu minik köpekler hareketlidir ama ev içinde yeterince aktif oldukları için fazla egzersiz yapmaya gereksinim duymazlar. Yorkshire Terrier soğuğa karşı çok duyarlıdır, soğukta bırakılmamaları gerekir.
Bazı sağlık sorunlarına yatkındır
Yorkshire Terrier genel olarak sağlıklı bir ırktır ancak tüm ırklar gibi bazı sağlık sorunlarına yatkınlığı da vardır. Irkın Yarkınlığı olan sağlık sorunları şunlardır:
Patella luksasyonu, progresif retinal atrofi, hipoglisemi, trake çökmesi, portosistemik şant ve ters hapşırma.