Köpek ve kediden sonra dünyanın en popüler üçüncü evcil hayvanı olan muhabbet kuşu ülkemizde de çok fazla beslenen bir dost. Avustralya’ya özgü bir kuş türü olan muhabbet kuşu aslında 5000 yıldır doğada yaşıyor ancak 19. yüzyıldan beri esaret altında yetiştirilen bir evcil hayvan haline gelmiş durumda. Bir papağan türü olan muhabbet kuşu bakımı konusunda en önemli unsurlardan biri tabi ki beslenme. Muhabbet kuşlarına yanlış yiyecekler vermek hastalanmalarına hatta hayatlarını kaybetmelerine neden olabiliyor, bu sebeple muhabbet kuşu beslenmesi hakkında yeterli bilgi sahibi olmak her muhabbet kuşu sever için hayati önem taşıyor. Özellikle de muhabbet kuşlarına zararlı yiyecekler konusunda mutlaka bilgi edinmek gerekiyor. Eğer muhabbet kuşunuz varsa ona asla vermemeniz gereken yiyecekleri listeledik.
Muhabbet kuşlarına verilmemesi gereken yiyecekler
- Elma çekirdeği
- Avokado (Avokado genellikle tüm kuşlar için ölümcül bir yiyecektir)
- Fasulye
- Peynir
- Çikolata
- Balık ve diğer deniz ürünleri
- Sarımsak
- Greyfurt ve limon
- Krakerler, bisküviler
- Süt ve süt ürünleri (Bu ürünlerin içinde muhabbet kuşlarının sindiremeyeceği laktoz bulunur)
- Mantar
- Soğan
- Yer fıstığı (Yer fıstığı muhabbet kuşlarında mantar hastalığına yol açabilir)
- Çiğ patates
- Tuz (Tuz içeren hiçbir yiyeceği bu kuşlara vermemek gerekir)
- Şeker
- Tatlı
- Yeşil domates
- Et ve kümes hayvanları
- Bal
- Kafeinli içecekler (çay, kahve gibi)
- Alkollü içecekler
Muhabbet kuşlarına meyve verirken çekirdeklerini mutlaka çıkartmak gerekir
Meyvelerin muhabbet kuşu beslenmesinde yeri vardır ancak çoğu meyvenin çekirdeği bu kuşlar için zehirleyici etkiye sahiptir. Elma, şeftali, kayısı, armut gibi tüm meyvelerin çekirdeklerini çıkartmak ve muhabbet kuşlarına çekirdeksiz olarak vermek gerekir. Muhabbet kuşlarına verilecek meyve oranı diyetlerinin %5’ini geçmemelidir.
Muhabbet kuşunu sadece ayçiçeği çekirdeği ile beslemek hatadır
Muhabbet kuşlarına ayçiçeği çekirdeği verilir ancak bu kuşları yalnızca ayçiçeği çekirdeği ile beslemek aşırı kilo almalarına ve sağlıklarının da bozulmasına yol açar. Muhabbet kuşunuzu sadece ya da yoğun şekilde ayçiçeği çekirdeği ile beslemekten kesinlikle kaçınmanız gerekir.
Sebzelerin diyetin %10-20’sini geçmemesi gerekir
Muhabbet kuşları sebze de yerler ancak sebzelerin bu kuşların günlük beslenmesindeki oranı %10-20’yi geçmemelidir. Eğer kuşunuz ishal olduysa bunun sebebi fazla sebze yemiş olması olabilir ve böyle bir durumla karşılaştığınızda 1-2 gün, kuşun dışkısı düzelene kadar sebze vermeyi kesmeniz en doğrusudur. Muhabbet kuşlarına verilebilecek sebzeler arasında havuç, brokoli, doğranmış Brüksel lahanası, kabak, salatalık sayılabilir.
Kuru üzüm gibi aşırı şekerli yiyecekler muhabbet kuşlarına uygun değildir
Organik kuru üzüm muhabbet kuşlarına verilebilir diye düşünebilirsiniz ancak organik olsa dahi kuru üzüm tam bir früktoz yani meyve şekeri deposudur, dolayısıyla kuru üzüm muhabbet kuşlarının aşırı kilo almasına sebep olabilir. Yani muhabbet kuşlarına kuru üzüm vermek pek de iyi bir fikir değildir. Bunun yerine daha az şeker içeren kuru kayısı, kuru erik ya da incir verilebilir. Ancak bu kuru meyvelerin kesinlikle organik olması gerekir, ayrıca her türlü kuru meyveyi aşırı vermekten de uzak durmak en doğrusudur.
Yazımızı son bir uyarı ile bitirelim; insan tükürüğü muhabbet kuşlarında sindirim sorunlarına neden olabilir, bu sebeple ısırdığınız herhangi bir yiyeceği muhabbet kuşunuza vermeniz pek doğru bir davranış değildir.