in

Köpeklerin burnunun akmasının nedenleri nedir?

İnsanlarda burun akıntısı basit bir sorun olduğundan köpeklerdeki burun akıntısı da genelde hafife alınır. Ancak köpeklerde burun akıntısı ciddi bir durumun habercisi olabilir. Peki, köpeklerin burnunun akmasının nedenleri nedir?

Köpeklerin burnunun ıslak olması sağlık belirtisi olarak kabul edilir, ancak söz konusu burun akıntısı olduğunda işler değişir. Köpeğimin burnu akıyor diyorsanız bu durumun altında bazıları ölümcül olabilecek hastalıklar yattığını bilmeniz gerekir.

Bizlerde burun akıntısı basit bir sorun olarak algılandığından köpeklerde burun akıntısı da hafife alınabilir ancak bu çok büyük bir hatadır. Zira köpeğinizin burun akıntısını ciddiye almayıp veterinere başvurmadığınızda üzücü sonuçlarla karşılaşma riskiniz yüksektir.

KÖPEKLERDE BURUN AKINTISI NEDENLERİ

Köpeklerdeli burun akıntısı farklı etkenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir semptom yani belirtidir. Köpeklerde burun akıntısına sebep olabilecek hastalıklar şunlardır:

ALERJİLER

Köpeklerde de aynı insanlar gibi polenler, bazı yiyecekler, toz gibi birçok farklı alerjenden kaynaklanan alerjiler görülebilir. Burun akıntısı da alerjinin önemli belirtilerinden biridir. Alerjiden kaynaklanan burun akıntısına hapşırma, kaşıntı, öksürme, göz akıntısı gibi belirtiler de eşlik edebilir.

BURUNA YABANCI MADDE KAÇMASI

Köpeklerin burun delikleri geniştir ve bildiğiniz gibi her şeyi koklarlar. Bu koklama esnasında burunlarına yabancı maddeler kaçabilir. Örneğin bahar ve yaz aylarında yol kenarlarında bolca bulunan pisipisi otu köpeklerin burnuna en sık kaçan yabancı maddelerden biridir. Buruna kaçan yabancı maddeler burun akıntısına neden olabilir.

POLİPLER VE TÜMÖRLER

Köpeklerin burun boşluğunda ortaya çıkabilecek tümörler ve tümörlerin aksine kötü huylu olmayan kütleler olan polipler de burun akıntısına neden olabilir. Burun akıntısı köpeklerde burun tümörlerinin en önemli belirtilerinden biridir, kanserde erken teşhisin ne denli hayati olduğu düşünülürse köpek dostunuzdaki burun akıntısını neden ciddiye almanız gerektiğini daha net anlayabilirsiniz. Polipler de burun akıntısına neden olur, polipler kötü huylu olmasalar da büyüyüp yayılarak köpeğinizde çok ciddi sorunlara yol açabilirler.

BURUN DELİĞİ SORUNLARI

Özellikle basık yüzlü ırklar burun akıntısına diğerlerine kıyasla daha yatkındır. Basık burun ve küçük burun delikleri köpeklerde burun akıntısına neden olabilir.

DİSTEMPER

Köpek gençlik hastalığı olarak da bilinen viral ve ölümcül bir hastalık olan distemper de köpeklerde burun akıntısı sebeplerinden biridir. Gençlik hastalığı burun akıntısının yanı sıra ateşi seğirme, kasılma, zatürre gibi sorunlara da yol açabilir. Köpekler bu hastalığa yakalandıktan sonra tedavisi çok zordur. Köpekleri bu hastalıktan korumanın yolu düzenli aşılamadır.

BAKTERİ VE MANTAR ENFEKSİYONLARI

Köpeklerin burun boşluğundaki mantar ya da bakteri enfeksiyonları burun akıntısı sebeplerindendir. Özellikle aspergilloz isimli mantar enfeksiyonu burun akıntısına yol açar. Aspergilloz kaynaklı burun akıntısında kan, iltihap da olabilir.

DİŞ VE DİŞ ETİ SORUNLARI

Köpeklerin dişlerinde ya da dişetlerinde ortaya çıkan iltihaplar buradan burun kanallarına yayılır ve bu da burun akıntısına neden olabilir. Köpeklerin dişlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve veterinere kontrol ettirilmesi bu sorunları önler.

BURUN ENFEKSİYONLARI

Köpeklerin burunlarında akarlar gibi parazitlerin neden olduğu çeşitli enfeksiyonlar ile karşılaşılabilir ve bu enfeksiyonların da belirtilerinden biri burun akıntısıdır.

BURNU AKAN KÖPEĞİNİZİ MUTLAKA VETERİNER HEKİME GÖTÜRMELİSİNİZ

Ne yazık ki çoğu insan köpek dostunun burnunun akmasını pek ciddiye almaz oysaki bu büyük bir hatadır. Çünkü gördüğünüz gibi köpeklerde burun akıntısı kanser, viral hastalıklar gibi ölümcül sorunlardan da kaynaklanabilen bir belirtidir. Köpek dostunuzun burnu akıyorsa bunu önemseyip onu hemen veteriner hekime götürmeniz burun akıntısına neden olabilecek hastalıkların teşhis edilip doğru bir tedavi ile köpeğinizin iyileşmesini sağlamanın tek yoludur. Köpeği veteriner hekime götürmek yerine kendinizin bu sorunu tedavi etmeye kalkışmanız çok daha büyük sorunlara yol açabilir, lütfen köpeklere veteriner hekim önerisi dışında hiçbir ilaç vermeyin.

Köpekler üşür mü?