Köpekler için normal solunum hızı dakikada 20-30 nefes alma şeklindedir. Eğer köpeğiniz normalden daha hızlı nefes alıp veriyorsa bu bir soruna işaret ediyor olabilir. Peki köpekler neden hızlı nefes alıp verirler? Köpeklerde hızlı nefes alıp vermek ne anlama gelir? Hızlı nefes alıp veren bir köpek için ne yapmak gerekir?
Solunum hızı dakikada 20-30 nefes alma şeklinde olan bir köpek, “normal” bir sıcak gün değilse, normalden daha hızlı nefes alıp veriyorsa bir sorun var demektir ve vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmesi gerekir. Peki köpekler neden hızlı nefes alıp verirler? Köpeklerde hızlı nefes alıp vermek ne anlama gelir? Hızlı nefes alıp veren bir köpek için ne yapmak gerekir? Köpeğiniz hızlı nefes alıyorsa ne yapmalısınız?
KÖPEKLER NEDEN HIZLI NEFES ALIP VERİR?
Köpeğinizin hızlı nefes almasının pek çok nedeni olabilir. Bu nedenlere geçmeden önce köpeğiniz hızlı nefes alıyorsa yapılmaması gereken ilk şey panik.. Sakin olun ve köpeğin hızlı nefes alıp vermesinin sebebplerini anlamaya çalışın. Sıcak bir gün müydü ya da kendisini çok mu fazla yordu? Cevabınız evetse, köpeğinizi içeriye veya gölgeye alıp su verin. Dinlenmesini sağlayın ve gözlemleyin. Nefes alışı normala dönmeye başladıysa sorun yok demektir ama gözlemlemeye de devam edin. Köpeklerin hızlı nefes alıp vermesi başka anlamlara da gelebilir. İşte köpeklerde hızlı nefes alma vermenin diğer nedenleri;
1# Köpekler nefes alıp vererek vücut ısılarını dengelerler
Köpeklerin bizler gibi ter bezleri yoktur ve vücut ısılarını dengelemek için nefes alıp vermeyi kullanırlar. Özellikle yaz aylarında sıcak hava nedeni ile vücut ısısı yükselen köpekler ağızlarını açıp hızlı soluyarak vücut ısılarını düşürürler. Ayrıca koşan, oynayan kısacası hareket eden köpekler de yine aynı şekilde hızlı nefes alıp verirler ve bu durum normal olarak kabul edilir.
2# Sıcak çarpması sonucu köpekler hızlı nefes alıp verirler
Sıcak çarpması, özellikle sıcak aylarda, köpeklerin hızlı nefes alıp vermesinin en yaygın nedenidir ve köpekler için büyük bir risktir. Sıcak çarpması, köpek aşırı ısındığında ve ısıyı yeterince hızlı atamadığında meydana gelir. Susuz kalmış olabilir veya havasız bir yerde kalmış olabilir. Araba, havasız bir oda gibi. Sıcak çarpmasının belirtileri aşırı nefes nefese kalma, salya akması, nöbetler, kusma ve halsizliktir. Çok ciddi bir durumdur ve hemen tedavi edilmezse ölüme yol açabilir. Veteriner hekim müdahalesinden önce sıcak çarpmasını tedavi etmek için;
- Köpeği sıcak ortamdan uzaklaştırıp gölge bir yere alın.
- Köpeğe su içirin.
- Köpeği suyla soğutun (hortum, ıslak havlu)
- Köpeğin pençelerine sirkeli suya batırılan bezi kouraka ateşini düşürmeye çalışın.
- Acil olarak veteriner hekimden yardımı isteyin
3# Köpeklerde hızlı nefes alıp verme solunum probleminin habercisi olabilir
Hızlı nefes alma başlı başına bir solunum problemidir. Solunum değişikliklerinin birkaç başka potansiyel nedeni vardır. bunlardan birkaçı; ancak gırtlak felci, zatürree, alerjik reaksiyonlar ve akciğer hastalığı gibi.Solunum problemleri, hızlı nefes almayı ağır, gergin ve muhtemelen ağrılı hale getirebilir. Köpeğinizin nefes almakta bariz bir rahatsızlığı versa mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime danışmalısınız. Sebep ciddi değilse ve yeterince erken tespit edilirse tedavi mümkündür.
4# Kalp sorunları köpeklerin ağır ve gergin nefes almasına neden olur
Köpeklerde doğuştan ve sonradan gelişen birçok kalp hastalığı ile karşılaşılıyor ve bu hastalıkların hemen hepsinin ortak belirtilerinden biri hızlı nefes alıp verme. Köpekler, iyi beslenip bol miktarda egzersiz yapsalar da her yaşta kalp problemleri yaşayabilirler. Özellikle ileri yaşlardaki ve aşırı kilolu köpeklerde kalp hastalıkları ile daha sık karşılaşıldığını da ekleyelim. Bu da ağır ve gergin nefes almalarına neden olabilir. Köpeğiniz hızlı nefes alıyorsa, uyuşuksa, sızlanıyor veya öksürüyorsa, köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede veteriner hekime götürün. Birçok kalp sorunu ilaçla ve yaşam tarzı değişikliğiyle çözülebilir, bu nedenle semptomlar ortaya çıktıysa paniğe gerek yoktur. Mitral kapak hastalığı, köpeklerde en sık görülen kalp hastalığıdır ve kanın kapakçıklara geri sızmasına ve kalbe daha fazla baskı yapmasına neden olur. Bu, kalp büyümesine ve tabii ki hızlı nefes almaya (diğer semptomların yanı sıra) yol açabilir.
5# Hızlı soluma köpeklerde astım hastalığının belirtisi olabilir
Astım hastalığının yalnızca insanlara özgü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz zira astım kedilerde ve köpeklerde de görülebiliyor ve hızlı soluma bu hastalığın en önemli ve belirgin semptomları arasında yer alıyor. Yanında sigara içilen köpeklerin bu hastalığa yakalanma olasılığının da daha fazla olduğunu belirtmeden geçmeyelim.
6# Aşırı egzersiz, köpeklerde hızlı nefes almanın en yaygın nedenlerinden biridir
Aşırı egzersiz de köpeklerde hızlı nefes almanın oldukça yaygın bir nedenidir. Aşırı egzersiz ve aşırı efor, uygun dinlenme, hidrasyon ve bakım olmadan yüksek yoğunluklu interval antrenman ve CrossFit gibi aktivitelere katılan insanlarda yaygın olan bir durum olan rabdomiyolize yol açabilir. Köpeğinizle egzersiz yaparken veya çok aktifken, aralarda bol bol dinlenmesini sağlayın – köpekler sahiplerini mutlu etmeye heveslidir ve buna sınırlarının ötesinde çalışmak da dahildir. Köpeğinizin çok fazla egzersiz yaptığının belirtileri hızlı ve zahmetli nefes alma, salya akması, yüksek ateş, çökme, halsizlik, odaklanamama, nöbettir.
7# Cushing hastalığı, köpeklerin ağır nefes almasına yol açar
Cushing hastalığı (Cushing sendromu olarak da bilinir), köpeğin çok fazla hormon ürettiği ve köpekte uyuşukluğa, iştah artışına, su tüketimine ve tabii ki ağır nefes almaya yol açan kaotik dengesizlik yaratan kötü bir durumdur. Bu potansiyel olarak yaşam kalitesini düşüren ve yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Köpeğinizin çok daha aç, çok daha susamış ama yine de uyuşuk olduğunu fark ediyorsanız, veterinerinizi arayın. Bununla birlikte, köpeğiniz sıcak hava nedeniyle sadece gıcırdıyorsa ve nefes nefese kalıyorsa paniğe kapılmayın, çünkü bunu Cushing’s ile karıştırmak kolay olabilir.
8# Köpeklerin hızlı nefes alıp vermesi panik atak belirtisi olabilir
Modern zaman hastalığı panik atak, köpeklerde de görülebiliyor ve bu hastalığın belirtilerinden biri de yine hızlı nefes alıp verme. Ayrıca köpeklerin çeşitli nedenlerle strese girmesi de hızlı solumaya yol açabiliyor. Tüm bu bilgiler ışığında eğer köpeğiniz ortada hızlı nefes alıp vermesine neden olabilecek sıcak hava, egzersiz yapma gibi nedenler yokken de hızlı soluyorsa muhakkak veteriner hekime başvurmanız gerektiğini söylemeliyiz.
9# Köpeklerin hızlı nefes almasının sebebei akciğerlerdeki sıvı olabilir
Çoğu köpeğin ve hatta insanın ciğerlerinde bir miktar sıvı vardır. Ancak hızlı nefes almanın yanı sıra dudakların renk değiştirmesi ve düşük sıcaklık gibi belirtiler varsa, akciğerdeki sıvı birimesinin belirtisi olabilir. Köpeğinizin akciğerlerinde normalden daha fazla sıvı olduğundan şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden tıbbi yardım alın.
10# Köpeklerde hızlı nefes eklampsi belirtisi olabilir.
Bazı ilerlemiş gebeliklerde veya doğumdan hemen sonra yüksek kan basıncı, ödem ve idrarda protein yükselmesi ile karekterize nöbetler ve önlem alınmazsa bilincin kaybolması hali olarak bilinen eklampsi olabilir. Eklampsi, emziren annelerde kan kalsiyum seviyelerinde tehlikeli ve ani bir düşüşün olduğu bir durumdur. Tipik olarak eklampsi, yavrular 1 ila 5 haftalıkken ortaya çıkar. Eklampsi, annenin uzuvlarda sertlik, güçsüzlük, titreme ve tabii ki hızlı nefes almasıyla kendini gösterebilir.
11# Anemi, köpeklerde hızlı nefese neden olur
Köpeklerde anemi terimi, köpeğin çok fazla kırmızı kan hücresi kaybettiği bir senaryoyu tanımlar, anemi tipik olarak altta yatan başka bir durumun bir sonucudur. Aneminin en belirgin belirtisi diş etlerinin renginin normal parlak pembe renkten uçuk pembe hatta beyaza dönüşmesidir. Köpeğiniz ayrıca hızlı nefes alabilir ve zayıf ve uyuşuk görünebilir. Bununla birlikte, köpeklerin diş etlerini kontrol etmek, anemik olup olmadıklarını öğrenmenin en hızlı ve en belirgin yoludur. Buradaki çoğu koşulda olduğu gibi, bunun anemi olduğundan şüpheleniyorsanız, zaman kaybetmeden veteriner hekime gidin.
12# Köpeğiniz hızlı nefes alıyorsa zehirlenme ihtmalini de düşünün
Köpeklerde zehirlenme oldukça nadirdir ve köpeğinizin hızlı nefes aldığını fark ederseniz uzak bir olasılık olarak ele alınmalıdır. Zehirlenme, zehirlenmenin türüne ve tetikleyiciye bağlı olarak birçok şeyi etkileyebilir. Soğan zehirlenmesi, köpeklerde hızlı nefes almanın yaygın bir nedeni olabilir. Zehire hızlı nefes almanın yanı sıra genellikle tükürük salgısı, kusma, ishal ve dışkıda kan eşlik eder. Köpeğinizin zehirlenmesini önlemek için, birçok insan yiyeceği zehirli olabileceğinden, onları sofra artıkları ile beslemekten kaçının, köpeklerin ulaşabileceği alanlarda yiyecek bulundurmaktan kaçının ve dışarıda yürürken veya dışarıdayken yerden yiyecek alırken köpeğinize her zaman göz kulak olun. Köpeğinizin zehirlendiğinden şüpheleniyorsanız zaman kaybetmeden veteriner hekime gidin.
13# Köpeklerde akciğer kanseri hızlı ve gergin nefes almaya yol açabilir
Köpeklerde çok nadir görülen bir hastalıktır. Ancak hızlı ve gergin nefes almaya, ayısız başka istenmeyen semptomlara yol açabilir. Köpeğiniz akciğer kanseriyse, hızlı nefes alma nadir görülen bir semptomdur. Bununla birlikte, akciğer tümörlerinin, özellikle adenokarsinomun, köpeklerde normal solunumdan daha hızlı nefes almasına neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu koşulların her ikisi de oldukça nadirdir ve genellikle sadece 10 yaşından büyük köpeklerde ortaya çıkar, bu nedenle kanserin köpeğinizin hızlı nefes almasının nedeni olduğunu düşünmeyin.
14#Köpeğinizin bir yaralanması veya ağrısı varsa, hızlı nefes alabilir
Köpeğinizin bir yarası veya ağrısı varsa da hızlı nefes alıp verir. Hızlı nefes alması için yırtılma veya kırık kemik gibi ciddi bir yaralanma olması gerekir. Yaralanmanın farkındaysanız ve bununla uğraşıyorsanız, sorun değil. Ancak yaralanıp yaralanmadıklarını bilmiyorsanız, zaman kaybetmeden vetereiner hekime gitmeni gerekir.
Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvankar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.