in

Köpekler için zehirli meyve ve sebzeler nelerdir?

İnsan beslenmesinde, daha doğru bir ifadeyle bizlerin sağlıklı beslenmesinde meyve ve sebzeler tabi ki baş roldelerdir. Birçok meyve ve sebze sağlıklı olmamız için vazgeçilmezdir. Ancak söz konusu köpekler olduğunda bazı meyve ve sebzeler bırakın faydalı olmayı zehirlenmelerine bile yol açabilirler.

Çoğu hiç aklımıza bile gelmeyecek bu meyve ve sebzeler hepimizin evinde bulunuyor. Bu meyve ve sebzeleri kendimiz vermesek bile obur ve yaramaz köpeklerin bulup yemesi zehirlenmeleri ile sonuçlanabiliyor. Bu nedenle köpekler için zehirli meyve ve sebzeler hakkında bilgi sahibi olup hem bu meyve ve sebzeleri köpeklerimize asla vermememiz hem de ulaşamayacakları yerlerde muhafaza etmemiz çok önemli. Köpeklere zaten fazla meyve verilmesi tavsiye edilmez, çünkü meyvelerin çoğunun şeker oranı yüksektir ve şeker köpekler için sağlıklı değildir. Bazı meyveler içinse durum bundan fazlasıdır çünkü bu meyveler köpekleri zehirleyebilir. Köpekler için faydalı sebzeler vardır, örneğin havuç, pişmiş patates ya da bal kabağı gibi, hatta bu sebzelerin köpeklerin diyetine makul miktarlarda eklenmesi de tavsiye edilir. Bazı sebzelerse köpekler için çok tehlikelidir.  İşte köpeklerin yememesi gereken zehirli meyve ve sebzeler;

1# Üzüm

Üzüm köpekler için zehirli meyveler listesinin ilk sırasında yer alıyor çünkü bazen çok az bir miktarı bile köpeklerde geri dönüşsüz böbrek hasarına neden olabiliyor. Buna bir de üzümün çok yaygın olarak tüketilen yani her evde bulunan, ayrıca minik ve yuvarlak olması sebebiyle kolayca yere düşebilen bir meyve olması da eklenince köpekli evlerde köpeklerin üzüme ulaşması konusunda çok dikkat etmek gerektiği aşikar. Bu arada sadece yaş değil kuru üzümün de köpekler için zararlı olduğunu eklemeden geçmeyelim.

2# Trabzon hurması nam-ı diğer cennet hurması

Cennet hurması ismiyle de bilinen ve ülkemizde son derece sevilen bir meyve olan Trabzon hurmasının çekirdekleri yani tohumları köpek dostlarımız için toksiktir, yüksek ateşe ve ishale neden olabilir.

3# Avakado

Avokado hakkında bazı tartışmalar olsa da bu meyvenin kabuğu ve çekirdeği de dahil olmak üzere herhangi bir bölümünü vermek köpeklerde hafif çaplı da olsa zehirlenmeye yol açabiliyor. Avokado aynı zamanda solunum sorunlarına, ishale sebep olabiliyor.

4# Kiraz

En leziz meyvelerden biri olan kirazı herkes sever, tabi köpekler de kirazı büyük bir keyifle yerler ama bu kirazın onlar için faydalı ya da doğru bir besin olduğu anlamına gelmez. Kiraz daha doğrusu kiraz çekirdeği köpeklerde ciddi zehirlenmelere sebebiyet verebilir çünkü siyanür içerir. Köpek dostunuza illa ki kiraz verecekseniz çok az miktarda ve çekirdeği çıkarılmış olarak vermeniz gerekir. Ayrıca aynı şekilde şeftali, elma gibi meyvelerin çekirdekleri de köpekler için zehirlidir.

5# Olgunlaşmamış Domates

Köpekler aşırıya kaçmamak şartıyla olgun yani kızarmış domates yiyebilirler ama yeşil domatesler köpekleri zehirleyebilir. Olgunlaşmamış domatesler köpeklerin böbreklerine, sinir sistemine ve sindirim sistemine zarar verebilecek tomatin isimli bir madde içerirler. Eğer bahçenizde ya da balkonunuzda domates yetiştiriyorsanız köpeğinizin bu domateslere ulaşamayacağından emin olmanız gerekiyor.

6# Soğan ve sarımsak:

Köpeğiniz fazla miktarda soğan ya da sarımsak yerse bu kırmızı kan hücrelerinin tahrip olması ile sonuçlanabilir. Soğan ya da sarımsağın çiğ veya pişmiş olması fark etmez, her iki türlüsü de köpeklere zarar verebilir.

7# Işgın

Ülkemizde ışgın olarak bilinen yeşil yapraklı bitki kuzukulağıgiller familyasındandır ve yine köpeklerde sinir sistemi, sindirim sistemi ve böbreklere zarar verebilecek zehirlenmelere yol açabilir. Bu bitki nedeniyle zehirlenen bir köpekte titreme nöbetleri, nöbetler ve kalp sorunları görülebilir.

8# Patates

Patates pişmiş haliyle köpekler için tehlikeli değildir ancak çiğ ve yeşil patatesler köpekleri zehirleyebilir. Aslına bakılırsa çiğ ve yeşil patatesler bizler için bile toksiktir. Çiğ ya da yeşil patates yiyen bir köpekte mide bulantısı, kusma, kalp düzensizliği gibi belirtiler görülebilir.

Kedilerde zehirlenme, nedenleri ve belirtileri

Kedi gençlik hastalığı (panleukopenia)nedir? Belirtileri nelerdir?