Amerikan Cocker Spaniel ülkemizde en yaygın olarak bakılan köpek cinsleri arasında yer alıyor. Sadece ülkemizde değil başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok yerinde Amerikan cocker spaniel en çok birlikte yaşanan köpek ırkları arasında.
İki Cocker Spaniel cinsi var, biri yazımızın konusu olan Amerikan cocker spaniel diğeriyse İngiliz cocker spaniel. Ülkemizde bu ırkların isminde geçen “spaniel” ifadesi sıklıkla İspanyol ile karıştırılıyor, oysaki spaniel, Türkçesi ile spanyel İspanyol demek değil. Spaniel uzun ve tüylü kulaklı, tüylü av köpeklerini tanımlamakta kullanılan bir sözcük ve 20 civarı farklı spaniel ırkı var. Bu küçük sayılabilecek boyutlu köpeklerin bugün dünyanın dört bir yanında belki de milyonlarca insanın birlikte yaşadığı bir dost olmasına şaşırmamalı çünkü Amerikan cocker spaniel ırkı şepşeker bir görünüşle taptatlı bir karakterin kusursuz birleşimi.
Amerikan cocker spaniel kökeni
Amerikan ve İngiliz cocker spaniel yakın akrabadır, iki ırk Amerika’yla İngiltere’deki ırk standartlarının farklı olması sebebiyle 20. Yüzyılda farklı ırklar olarak kabul edilmiştir. Amerika’da bu ırk için “Amerikan” ibaresi kullanılmaz, sadece cocker spaniel denir. Ancak dünyanın başka yerlerinde de ülkemizde olduğu gibi İngiliz ve Amerikan cockerleri ayırmak için Amerikan tanımı da eklenir.
Yazımızın başında spanyel kelimesinin İspanyol anlamına gelmediğini, uzun tüylü ve kulaklı av köpeklerini tanımlamak için kullanıldığını belirtmiştik, ancak spaniel köpeklerin atalarının İspanya’dan İngiltere’ye götürüldüğü düşünülüyor ve kelime bu kökene atıfta bulunuyor. İngiltere’den Amerika’ya ilk spanielin ise 1620’de Myflower isimli gemiyle gittiği biliniyor. İlk cocker spaniel American Kennel Club’a 1878’de kayıt edilmiş.
Amerikan cocker spaniel fiziksel özellikleri
Amerikan cocker spaniel ile İngiliz cocker spaniel ilk bakışta birbirlerinden kolayca ayırt edilebilir çünkü Amerikan cockerlerinin burnu İngilizlerden çok daha kısadır. Yani uzun burunlu olan cockerler İngiliz, kısa burunlu olanlarsa Amerikan cockeridir. Bu bilgiyi de paylaştıktan sonra geçelim sevimli Amerikan cocker spanyelinin fiziksel özelliklerine.
- Amerikan cocker spanillerlerin yüksekliği erkeklerde ortalama 37-39 cm, dişilerdeyse 34-37 cm arasında değişir.
- Erkek Amerikan cockerler 10-13, dişilerse 9-12 kilo ağırlığındadır.
- Tüyleri uzun, ipeksi, düz ve dalgalıdır.
- Amerikan cocker spaniellerin tüyleri siyah, kızıl-beyaz, siyah-beyaz, krem-beyaz, kahverengi-beyaz renklerde olabilir.
- Ortalama yaşam süreleri 14-16 yıl arasındadır.
- Kulakları uzun ve çok tüylüdür. Ayrıca sadece kulakları değil göğüslerinde, bacakları da tüylüdür.
- Gözleri büyük ve koyu renklidir.
Amerikan cocker karakteri
Cocker spaniel ister Amerikan ister İngiliz olsun ki zaten bu ikisi yakın akrabadır, çok sevecen köpeklerdir. Amerikan cocker özellikle bu sevecen karakteri sayesinde bugün tüm dünyanın en sevilen köpek ırkları arasındadır.
- Amerikan cocker “en zeki köpekler” listesinin üst sıralarındadır, yani çok zeki bir ırktır.
- Yavruluk döneminden itibaren yeterli sosyalleştirilen Amerikan cockerleri diğer köpekler ve hayvanların yanı sıra çocuklarla da gayet iyi ilişkiler kurarlar.
- Cockerler yalnız kalmaktan kelimenin tam manasıyla nefret ederler. Bu sebeple eğer işe giderken evde bırakacağınız bir dost arıyorsanız Amerikan cocker kesinlikle size uygun değildir. Ayrılık kaygısı bu köpeklerde çok sık görülür.
- En zeki köpeklerden biri olmaları eğitilmelerini de kolaylaştırır, birçok ırka kıyasla daha kolay eğitilebilirler.
- Hassastırlar, taşınma, kavga, gürültü gibi durumlarda kolayca strese girebilirler.
- Apartman hayatına çok uyumludurlar, havlama eğilimleri fazla değildir.
Amerikan cocker spanyel ırkının yatkın olduğu sağlık sorunları
Söz konusu sağlık olunca bu köpeklerin biraz sorunlu olduklarını söylemek gerekir. Öncelikle tüm uzun kulaklı köpek ırkları kulak sorunlarına ciddi şekilde yatkındır. Hava almayan kulaklarında enfeksiyon ortaya çıkması çok büyük bir olasılıktır. Bu sebeple bir Amerikan cocker evlat edinmeyi planlıyorsanız özel bakım gerektiren bir ırk olduğunu bilmeniz gerekir.
Amerikan cockerlarında ortaya çıkan kulak sorunlarının belirtileri arasında kulağına dokunulduğunda ağlama, kafayı sık sık sallama, kulaktan kokulu akıntı gelmesi sayılabilir. Bu ırkı bu sorundan korumak için kulaklarının kuru tutulması ve düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Köpek kulak temizliğini bilinçsiz yapmak istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir, bu sebeple kulak temizliği için veteriner hekime başvurmak en sağlıklısıdır.
Sağırlık da bu ırkta görülen sorunlardan biridir. Bazı Amerikan cocker spaniel yavrular dünyaya sağır olarak gelir, sağırlık tek ya da çift kulağı etkileyebilir. Sağlıklı bir yavru köpek ortalama 11 günlük olduğunda seslere tepki vermeye başlar, eğer bir cocker yavrusu 11 günlüğü geçtiği halde seslere karşı tepkisizse sağırlıktan şüphelenmek gerekir.
Amerikan cockerleri birkaç göz hastalığına da yatkındır. Göz kuruluğu (keratokonjonktivit sicca) gözyaşı bezlerinin yeterince gözyaşı üretmemesi sebebiyle ortaya çıkar.
Kiraz göz ise üçüncü göz kapağında ortaya çıkan bir hastalıktır.
Bu ırkta doğuştan bir göz hastalığı olan glokoma da yatkınlık vardır. Glokom tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilen ciddi bir göz hastalığıdır.
Amerikan cockerlerinde diğer birçok ırk gibi katarakt da görülebilir. Katarakt da ilerlediğinde körlükle sonuçlanabilir, cerrahi olarak tedavisi vardır.
Bu köpekler dermatit hastalığına yatkındır. Bir cilt hastalığı olan sebore dermatit Amerikan cockelerde kuru ve kepekli cilde ya da yağlı cilde neden olabilir. Bu beraberinde ağır bir kokuyu getirir. Ayrıca bu hastalığa sahip köpekler kulak enfeksiyonlarına da eğilimlidir.
Amerikan cocker spaniel ırkı dilate kardiyomiyopati isimli kalp hastalığına da yatkındır. Kalp yetmezliğine yol açan bu sorun cockerlerde genellikle 2-5 yaş arası ortaya çıkar, bu sorundan mustarip köpekler uyuşuk olabilirler ve kolay yorulurlar. Daha ileri vakalarda öksürük, nefes alma güçlüğü gibi daha ciddi belirtiler görülebilir. Bir Amerikan cockerinde bu belirtilerin herhangi biri fark edilirse hemen veterinere başvurmak gerekir.
Amerikan cocker bakımı
Bu ırk biraz fazla bakım ister, bunun en önemli sebebi kulaklarıdır. Kulak tüylerinin düğümlenmemesi için her gün taranması gerekir. Kulaklarının yukarıda da altını çizdiğimiz gibi düzenli olarak temizlenmesi de önemlidir. Ayrıca karın ve bacaklarındaki tüyler de düğümlenebilir, bu sebeple buradaki tüyleri de mutlaka taramak gerekir.
Amerikan cocker aktif bir köpektir, her gün 20-40 dakika arasında egzersiz yaptırılması tavsiye edilir. Günlük olarak yürüyüşe çıkartılmamaları hem fiziksel hem de ruhsal sağlıklarını olumsuz etkileyebilir.