Bir kuşun eve hapsedilmesini doğru bulmuyoruz ancak bu evde bir kuş ile yaşayan aileler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Peki kuşu olan bir aile eve bir kedi almaya karar verdi. Tabii ki akla gelen ilk soru ‘kuşumuz ve kedimiz birbirlerine nasıl alışacak?’
Öncelikle yazımıza başlamadan önce şunu belirtmeliyiz; hiçbir kuşun evi kafes değildir. Birçok egzotik kuş ülkemize kaçak yollardan sokuluyor. Tabii ki kafeste doğmuş bir muhabbet kuşu doğada yaşamaya devem edemez. Ancak ömrünü kafeste geçirmesi için üretilen bu hayvanların mağdur edildiği kirli ticarete ortak olmayalım.
Evet bir kuşun eve hapsedilmesini doğru bulmuyoruz ancak bu binlerce evde bir kuş ile yaşayan aileler olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Peki bir kuşu olan aile eve bir kedi almaya karar verdi. Tabii ki akla gelen ilk soru ‘kuşumuz ve kedimiz birbirlerine nasıl alışacak?’
KEDİ VE KUŞ AYNI EVDE YAŞAYABİLİR Mİ?
Evde veya sokakta yaşaması farketmeksizin her kedi kuşlarla ilgilenir. Bir elektrik diğreğinde ya da ağaçta duran kuş bir kedinin avcılık duygusunu harekete geçirebilir. Ancak bu durum bir kedi ve kuşun aynı evde yaşamasına engel değildir.
KEDİLER VE KUŞLAR BİRBİRLERİNE NE KADAR ZARAR VEREBİLİRLER?
Kediler canlı olsun olmasın hareket eden her şeye atlamaya bayılır. Tabi kuşlar söz konusu olduğunda avcılık duyguları da onları tetikler. Eğer kedi kuşu yakalarsa amacı çoğu zaman onu öldürmek olmaz. Onu daha çok eğlenmesini sağlayacak bir oyuncak olarak görür. Ancak minik pençeleri ve dişleri istemeden de olsa bir kuşu ağır yaralayabilir. Ve bu ağır yaralanmalar ölümle sonuçlanabilir.
Tabi ki zarar verecek tek taraf kediler değildir. Kuşlar da kedilere zarar verir. Özellikle büyük papağanlar güçlü gagaları ve pençeleri ile bir kediye zarar verebilir. Tabi bu gibi durumlarda evde beslediğimiz papağanların da özelliklerini bilmemiz gerekiyor. Eğer kediniz korkaksa kuşunuz tarafından ısırılması çok zor olmaz.
KEDİLER VE KUŞLAR BİRBİRLERİNE NASIL ALIŞTIRILIR?
Her kedi ve kuş aynı özelliklere sahip değildir. Sahiplendiğiniz kedi eve geldiğinde belki de kuş hiç dikkatini çekmeyecektir. Ya da saldırgan taraf kuşunuz olabilir. Dediğimiz gibi her kedi ve kuşun vereceği tepki farklı olabilir.
PEKİ KEDİ VE KUŞ BİRBİRLERİYLE NASIL TANIŞTIRILIR?
Kuşun kafesini sabitleyin: Eğer eve bir kedi aldıysanız ilk yapacağınız işe kuşunuzun kafesini sabitlemek olmalı. Kedinin ulaşamayacağı bir yerde olmalı ve kedinizin pati darbelerine maruz kaldığında devrilmemeli. Kafesin kapısının kedi tarafından açılamayacak şekilde olmasına da dikkat etmelisiniz.
Ayrı odada tutun: Kuşunuzun kafesini onun giremeyeceği bir odaya koyun ve asla onları yalnız bırakmayın. Kuşunuz kediye henüz alışmadan onunla aynı odada kalırsa kafesi güvenli de olsa strese girmesine neden olabilir.
Kedinizi kafesi sahiplenmesine izin vermeyin: İçinde kuş olsun veya olmasın kedinizin kuş kafesinin üstüne ya da yanına yatmasına izin vermeyin. Aksi taktirde kediniz burayı sahiplenip üzerinde hak iddia edebilir.
Kediniz ve kuşunuzu yavaş yavaş tanıştırın: Kuşunuzun kafesini kedinizden uzak bir yere asın ancak ilk olarak birbirlerini uzaktan görmelerini sağlayın. Her iki hayvanın da stresli olmadığını anladığınızda mesafeyi kısaltın. Eğer kediniz saldırma belirtileri göstermiyorsa kuşun kafes kapısını açın. Eğer kuşunuz aşırı stresli değilse onu elinize alıp kediniz ile tanıştırabilirsiniz. Ancak yanınızda, ani bir harekette hem kediyi hem de kuşu kontrol edebilecek bir kişi daha olsa çok daha iyi olur. Kuşunuzun korkup elinizden kaçma ihtimalini unutmayın. Ve her iki hayvanın da birbirlerine alışması için onlara zaman verin. Alışma süreci aşılıncaya kadar kuşunuz kafeste de olsa onları asla evde aynı odada yalnız bırakmayın.