in ,

Kedi lösemisi nedir ve korunma yolları

Kedi lösemisi kedi severlerin korkulu rüyalarından biri ki böyle olması da gayet doğal zira kedi lösemisi tüm ırklardaki evcil kedilerin ölüm nedenleri arasında büyük bir yer tutuyor. Erkek kedilerde dişi kedilere kıyasla daha sık görülen kedi lösemisi her yaştan kedide görülebilir ancak 1-6 yaş arasındaki kedilerde görülme sıklığı çok daha fazladır. Kedi lösemisi viral bir hastalıktır ve etkeni feline leukemia isimli virüstür. Tüm viral hastalıklarda olduğu gibi kedi lösemisinde de tedaviden çok korumaya odaklanmak gerekir zira viral hastalıkların tedavisi oldukça zordur, üstelik birçok kedi bu tedavilere cevap vermeyip hayatını kaybedebilir.

KISIRLAŞTIRILMAYAN ERKEK KEDİLERDE LÖSEMİ GÖRÜLME OLASILIĞI ÇOK DAHA YÜKSEKTİR

Kedi lösemisinin ana bulaşma şekli ısırık yaralarıdır ve erkek kedilerde bu hastalığın daha sık görülmesinin altında yatan neden de erkek kedilerin birbirleri ile kavga ederken aldıkları ısırık yaralardır. Bu yüzden kedi lösemisi tüm kediler içinde en fazla kısırlaştırılmamış erkek kedileri etkiler.

Ayrıca ısırık yaraları kadar sık olmasa da aynı mama kabını paylaşmak gibi tükürük alışverişi olabilecek durumlar da löseminin bulaşmasına yol açabilir. Bunun yanı sıra enfekte anne sütü ile hastalığı yavrulara da bulaştırabilir.

KEDİ LÖSEMİSİ BELİRTİLERİ

Kedi lösemisi virüsünü alan kediler farklı şekillerde enfekte olabilirler ve bu enfeksiyonlara bağlı olarak belirtiler de değişebilir ancak kedilerde lösemi belirtileri genel olarak şunlardır;

  • Anemi
  • Letarji ( yaşamsal işlevlerin azaldığı patalojik uyku hali)
  • Aşamalı kilo kaybı
  • Apseler
  • Lenf düğümlerinde büyüme
  • Sürekli ishal
  • Dış kulak ve deri enfeksiyonları
  • Yüksek ateş
  • Titrek, sallanarak, koordinasyonsuz yürüme
  • Burun iltihabı
  • Göz iltihabı
  • Diş eti ya da ağız dokularında enfeksiyon

FELV virüsü nedeni ile kedilerde bu belirtilerin hepsi ortaya çıkabileceği gibi sadece bir kaçı da görülebilir ve kedinizde sadece bu belirtilerden biri dahi olsa hiç zaman kaybetmeden veterinere götürmeniz hayatını kurtarabilmenin tek yoludur.

KEDİ LÖSEMİSİ KANSER İLİŞKİSİ

Kedi lösemisi aynı zamanda bir kaç tür kansere de neden olan bir hastalıktır. Kedi lösemisi ile ilişkisi olan kanser türleri içinde en sık görülenler lenfoma ve fibröz dokularda gelişen fibrokarsomlardır. Bu kanser türleri ile olan ilişkisi bu hastalığı çok daha tehlikeli bir hale getirir.

KEDİ LÖSEMİSİ TEDAVİSİ

Kedi lösemisi tedavisi için öncelikle hastalığın uzman veteriner hekim tarafından kesin olarak teşhis edilmesi gerekir. Teşhisin ardından hastalığın kedide neden olduğu sorunlara bağlı olarak tedavi şekillenir.

FELV hastası kedilerin yaklaşık yarısında anemi yani kansızlık da görülür, kansızlık tedavisi, ağız enfeksiyonu tedavisi gibi hastalığın neden olduğu tüm sorunlara uygun tedaviler uygulanır.

LÖSEMİDEN KORUNMA

Yazımızın başında da söylediğimiz gibi tüm viral hastalıklarda olduğu gibi kedi lösemisi konusunda da korumaya odaklanmak tedaviden çok daha mantıklıdır.

Kedileri bu hastalıktan korumanın en etkili yolu tabi ki düzenli aşılamadır, ayrıca erkek kedileri kısırlaştırarak kavga etme, ısırılma riskini minimize etmek de lösemiden koruma konusunda son derece etkili bir önlemdir.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvankar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Kediler neden battaniye ve kumaş emer?

Kedilerde yağlı kuyruk hastalığı nedir?