in

Kedilerde yağlı kuyruk hastalığı nedir?

Kedinizi sürekli yıkamanıza rağmen hala kötü kokuyorsa kuyruğuna bakmalısınız. Kediniz yağlı kuyruk hastalığına sahip olduğu için kokuyor olabilir. Peki, yağlı kuyruk hastalığı nedir ve nasıl geçer?

Kedilerde yağlı kuyruk hastalığı pek bilinmiyor ve aslında diğer birçok hastalık ile kıyaslandığında pek de ciddi bir hastalık değil. Ancak özellikle kısırlaştırılmamış erkek kedilerde daha sık görülen yağlı kuyruk hastalığı bakteriyel enfeksiyona neden olduğu aşamada kedi dostlarımızın kötü kokmasına yol açabiliyor. Kedisi olup bu sorunu yaşayan insanlar kedilerinin neden kötü koktuğunu bir türlü anlayamıyor. Hatta bazen bu kokuyu ortadan kaldırmak için kedisini sık sık yıkıyor ancak koku yine gitmiyor. İşte bu durumda kedinin duygusal insanın yapacağı şey kedisinin yağlı kuyruk hastası olup olmadığını kontrol etmek olmalı.

BU HASTALIK KEDİLERİN KUYRUĞUNDA BULUNAN SUPRACAUDAL BEZLERİNİN AŞIRI ÇALIŞMASIYLA GERÇEKLEŞİYOR

Kedilerin kuyruklarının vücuda birleştiği yere yakın üst yüzeyinde supracaudal bezler bulunuyor ve kedilerde yağlı kuyruk hastalığı bu bezlerin aşırı çalışarak fazla sebum ismi ile bilinen yağlı bir maddeyi gereğinden fazla üretmesi sebebiyle şekilleniyor. Bu hastalık her ne kadar kısırlaştırılmamış erkek kedilerde daha sık görülse de diğer kedilerde de ortaya çıkabiliyor.

KEDİLERDE YAĞLI KUYRUK HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Kedinizde aşağıda sayacağımız belirtilerden biri ya da daha fazlası bulunuyorsa yağlı kuyruk hastalığından mustarip olabilir;

  • Kuyruk dibinde yağlı ve yapışmış tüyler
  • Kuyruğun dibinde tüy kaybı
  • Kuyruk dibinde cilt üzerinde siyah noktalar
  • Kuyruk dibinde cilt enfeksiyonu
  • Enfeksiyon kaynaklı kötü koku

Eğer kediniz kötü kokuyorsa, ne yaparsanız yapın bu koku geçmiyorsa kuyruğunu kontrol etmeli ve eğer bu belirtiler de varsa hemen veteriner hekime götürmelisiniz.

KEDİNİZ İÇİN UYGUN TEDAVİ YÖNTEMİNİ VETERİNER HEKİM BELİRLEMELİ

Kedilerde yağlı kuyruk tedavisi hastalığın şiddetine göre tedavi edilir. Uygun tedavi yöntemini ise belirleyip uygulayabilecek tek kişi tabi ki veteriner hekimdir. Genellikle tedavi için özel şampuanlar ile hastalığın etkilediği bölgeyi temizlemek gerekir. Ayrıca şayet enfeksiyon varsa veteriner hekim antibiyotik kullanarak enfeksiyonu ortadan kaldırma yoluna gider.

YAĞLI KUYRUK HASTALIĞININ KEDİNİZDE TEKRARLAMA İHTİMALİ VARDIR

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi yağlı kuyruk hastalığı testosteron nedeni ile kısırlaştırılmamış erkek kedilerde daha sık görülür ve şayet hasta kedi kısır olmayan bir erkek kediyse kısırlaştırılmadığı takdirde hastalığın tekrarlama riski yüksektir.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Hayvanınızın tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Kedi lösemisi nedir ve korunma yolları

Çiğ balığın kediler için zararları nelerdir?