Soyu tükenen ve hiç görmediğimiz canlılar olduğu gibi yeni keşfedilen hayvanlar da mevcut. Bu içerikte sizlere daha önce pek aşina olmadığımız 20 hayvanı sizlere tanıtacağız.
Dünya üzerinde 20 ile 100 milyon arasında hayvan çeşidi olduğu düşünülüyor.. Üstelik bu canlıların çoğu hala tanımlanmış değil. Tanımlanmış tüm canlıların (sadece hayvanların değil) %80’ini ise böceklerin oluşturduğu düşünülüyor.
Yeleli kurt
Yeleli kurt, köpekgiller familyasından Güney Amerika’nın en büyük yaban köpeği. Avrasya ve Afrika’nın büyük yaban köpekleri gibi uzun bacaklı ve ince olmasına rağmen yaşam tarzlarıyla onlardan önemli ölçüde ayrılır. Yeleli kurt sürü avcısı değildir.
Püsküllü geyik
Püsküllü geyik geyikgiller familyasından, munçak geyiğinin yakın akrabası olan bir geyik türüdür. Orta Çin, kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar’da yaşar. Yaşama alanı 4.500 metre yükseklikteki ormanlık dağlar olduğu için incelenmesi zordur.
Grimpoteuthis
Grimpoteuthis, dumbo ahtapotları olarak bilinen pelajik şemsiye ahtapotlarının bir cinsidir. “Dumbo” adı, Disney’in 1941 filmi Dumbo’nun baş karakterine benzemesinden kaynaklanmaktadır ve her bir gözün üstündeki mantodan uzanan belirgin bir kulak benzeri yüzgeci vardır.
Patagonya tavşanı
Patagonya tavşanı olarak da bilinen Patagonya Marası Arjantin ve Paraguay gibi ülkelerde yaşar.
Babyrousa
Geyik domuzu olarak bilinen bu tür Endonezya’da görülür.
Ay-ay
Ay-ay, Daubentoniidae familyasının tek üyesidir. Madagaskar’da yaşayan oldukça nadir bir makimsi maymun türüdür. Uzun parmaklıgiller familyasının tek yaşayan üyesidir. Familyanın, büyük ayay adında diğer bir türünün soyu tükenmiştir. Ay-ay gece ortaya çıkan en büyük primattır.
Irrawaddy Yunusu
Irrawaddy yunusu Güneydoğu Asya ve Bengal Körfezi’nin bir kısmında nehirlerde, haliçlerde ve deniz kıyıları yakınlarında aralıklı olarak küçük popülasyon grupları hâlinde yaşayan bir örihalin okyanus yunusu türüdür.
Pembe armadillo
Pembe armadillo Arjantin kökenli olan bir çöl hayvanıdır. Bu hayvanlar, gözle görülür kulak yapısına sahip olmayan çok nadir birkaç memeliden birisidirler.
Yıldız burunlu köstebek
Yıldız burunlu köstebek, köstebekgiller familyasına ait bir memeli hayvan türüdür.
Kiwa hirsuta
2005 yılında Güney Pasifik Okyanusunda keşfedilen bir kabuklu türüdür.
Asya dev kaplumbağası
Güneydoğu Asya’ya özgü bir tatlı su kaplumbağası türüdür.
Çöl Faresi
Gobi jerboa , Dipodidae ailesindeki kemirgen türüdür. Çin ve Moğolistan’da bulunur.
Kısa ön ayakları ve oldukça uzun arka ayakları bulunan çöl fareleri, iki ayak üzerinde yürüme ve zıplama yeteneklerine sahiptirler. Bu nedenle kanguru faresi olarak da adlandırılırlar.
Vücutlarının 3 katına kadar uzun olabilen kuyrukları ile zıplarken yön belirleyebildikleri gibi, kafalarına oranla oldukça büyük olan kulaklarıyla da dikkat çekerler.
Gerenuk
Zürafa ceylanı olarak da bilinen gerenuk, Afrika’da bulunan uzun boyunlu bir antiloptur.
Yapraklara erişebilmek için için sık sık arka ayakları üzerinde durur. İnce, uzun boynu ile uzun bacakları, bu şekilde beslenmesine son derece elverişlidir.
Gerenkuların renkleri genel olarak kızılımsı kahverengidir. Erkeklerinin uçlarına doğru öne kıvrılan, yaklaşık 30 cm uzunluğunda boynuzları vardır.
Dugong
Denizineği takımından olan bir deniz memelisi. Boyu 2.7 metre, ağırlığı 250–300 kg civarındadır. Dugonglar, Hint Okyanusunda, Doğu Afrika’da, Kızıldenizde, Güneydoğu Asya kıyılarında, Avustralya’nın kuzey kıyılarında ve Hindistan’ın batı sahillerinde yaşarlar.
Fossa
Fossa, Madagaskar’a endemik bir memeli türü. Madagaskar’daki en büyük etçil memelidir. Son yapılan araştırmalara göre fossa daha önce sanıldığı üzere nokturnal bir hayvan değildir.
Ancak, nadir bulunduğu için eskiden gece dolaştığı sanılmaktaydi, ama bu araştırmaya göre fossa hem gece hem de gündüz görülebiliyor.
Taşemenler
Çenesiz bir balık türü olan Taşemenşer Bofa balığı olrak da bilinir. En önemli özellikleri, huni gibi emebilen bir ağza sahip olmalarıdır.
Çok farklı morfolojik ve fizyolojik özelliklerinden dolayı taşemenler, sıklıkla zoolojide gerçek bir balık olarak düşünülmezler. Diğer balıkların vücutlarında delikler açarak kanlarını emerek beslenen türler içerisinde sayılabilir.
Zebra duiker
Fildişi Sahili’nde, Sierra Leone’de ve az da olsa Gine’de bulunan küçük bir antiloptur.
Malezya uçar makisi
Malezya uçar makisi, sistematikteki yeri tartışmalı olan uçar makigiller familyasının monotipik Cynocephalus veya Galeopterus cinsinden memeli hayvan türüdür. Yaşayan tek yakın akrabası Filipin uçar makisidir ve onunla birlikte kolugo ortayla anılırlar.
Çıplak kör fare
Çıplak kör fare, Doğu Afrika’nın kurak bölgelerinde yaşayan çıplak kör fareler, kemirgen takımından hayvanlardır. Uzun ömürleri ve kanserojen maddelerle aynı ortamda bulunsalar dahi kanser geliştirmemeleri ile bilim dünyasının ilgisini cezbetmektedirler.
Damla Balığı
Blobfish, Scorpaeniformes takımına bağlı bir balık cinsidir. Bu balık ana kara kıyılarında derin sularda Avustralya ve Tazmanya’nın yanı sıra Yeni Zelanda sularında yaşamaktadır. 600 metre ile 1200 metre arasında yaşayabilmektedir. Rengi ve görünüşü nedeniyle çirkin balık olarak adlandırılmıştır.