En sevilen köpek cinsleri arasında yer alan Boxer Türkiye’de de hatırı sayılır bir hayran kitlesine sahip. Ülkemizde en fazla birlikte yaşanan köpeklerden biri olan Boxer güçlü vücudu, estetik görünüşü ve kendine has karakteri ile insanların kalbini çalmayı başarıyor. Bu arada çok zeki ve eğlenceli de olan Boxer cinsi köpeklere bu sebeple “köpekler dünyasının Peter Pan’ı” da deniliyor. Tatlı ve yaramaz köpek Boxer’i daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Kökeni Almanya
Boxer köpek cinsinin kökeni Almanya. 19. Yüzyılda Bulldog, Dogue de Bordeaux ve Bull Terrier başta olmak üzere birçok ırkın karışımıyla bir çalışma köpeği olarak geliştirilen Boxer AKC’de de “çalışma köpekleri” grubunda sınıflandırılmıştır, ancak bugün Boxer iş köpeğinden çok aile köpeği olarak insanların yanı başında.
Boxer cüsseli bir köpek cinsi
Boxer her ne kadar en büyük köpek cinsleri arasında yer almasa da cüsseli bir köpek ırkıdır. Yetişkin Boxer köpeklerin ağırlığı erkeklerde29-37, dişilerdeyse 25-32 kilogram arasındadır. Yükseklikleri ise erkeklerde 54-64, dişilerdeyse 53-61 santim arasında değişir.
Tüyleri kısadır
Bu güçlü köpeklerin tüyleri kısa, sık, düz ve daima parlaktır. Tüyleri çizgili, beyaz üzeri kahverengi lekeli ya da çizgili olabilir. Boxer köpeklerde beyaz doğum oranı da yüksektir ve beyaz Boxer köpekler sağırlık, kanser gibi sağlık sorunlarına yatkındır. Geçmişte Boxer yetiştiricilerinin beyaz doğan yavruları doğar doğmaz öldürdükleri de ne yazık ki bilinen bir gerçek. Bugün hala beyaz Boxer yavrularının kimi yetiştiriciler tarafından öldürüldüğü yönünde bilgiler olsa da bu oranın gittikçe düştüğü ve yetiştiricilerin artık sadece beyaz renkli olduğu için sağlıklı yavruları öldürme konusunda isteksiz olduğu belirtiliyor. Bu yavruların öldürülmesi kesinlikle kabul edilebilir değil, öldürmek yerine kısırlaştırıp iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak tabi ki en doğrusu.
Kuyrukları uzun, kulakları düşüktür
Bugün ne yazık ki Boxer köpek denilince çoğu kişinin gözünün önüne kuyruksuz ve kulaksız köpekler geliyor zira Boxer kuyruk-kulak kesimi işkencesine en çok maruz kalan köpek cinslerinden biri. Oysaki tıbbi gereklilikler haricinde hiçbir köpeğin ne kuyruğunu ne de kulağını kesmek kesinlikle kabul edilebilir değil. Kulak ve kuyruk kesimi gibi estetik müdahalelerin ülkemizde yasa ile de yasaklandığını ekleyelim ve lütfen bir Boxer evlat edinirseniz kulaklarını ve kuyruğunu kestirmeyin, onu doğal hali ile sevin diyelim.
Boxer köpekler çok eğlencelidir
Boxer köpeklerin en önemli özelliği neşeli, mutlu ve eğlenceli olmalarıdır. Boxer karakteri konusunda çoğu kişi sert olduğu yanılgısına düşer ancak aslında bu köpekler tam birer aile köpeğidir. Zira bir Boxer çocuklarla oynamaktan keyif alır, apartman hayatına çok uyumludur, ailesine karşı gerçekten sonsuz sevgi doludur. Çok zeki olan Boxer köpekler kedilerle ve diğer köpeklerle ortalama ilişkiler kurarlar. Boxer köpeklerin yavruluktan itibaren yeterli sosyalleştirilmesi ileride hem çocuklarla hem de diğer köpekler ve kedilerle daha başarılı ilişkiler kurabilmesine yardımcı olur.
Yüksek egzersiz ihtiyacı vardır
Boxer her ne kadar apartman hayatına uyumlu bir cins olsa da özellikle apartmanda yaşayan Boxerlere düzenli egzersiz yaptırılması çok önemlidir. Bu ırkın egzersiz ihtiyacı yüksektir, sadece yürütmek bu ırkın egzersiz ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabilir, koşturulması, top oyunları ile yorulması daha etkili olur.
Boxer bakımı
Boxer bakımı kolay bir cinstir, kısa ve sık tüylerini düzenli taramak tüy bakımı için yeterlidir. Ekstrem durumlar olmadığı yani örneğin çamura bulanmadığı sürece yıkanmaya çok ihtiyaç duymaz. Boxer köpeklerin kulak ve diş temizliklerine özen göstermek, doğru beslemek ve yukarıda da altını çizdiğimiz gibi düzenli ve yeterli düzeyde egzersiz yapmasını sağlamak Boxer köpek bakımı için yeterlidir.
Boxer cinsi bir dizi sağlık sorununa yatkındır
Boxer ırkının en büyük dezavantajı bir dizi sağlık sorununa yatkınlık taşımasıdır. Amerikan Boxer Hayırsever Vakfı isimli kuruluş ortalama ömrü 9-15 yıl arasında değişen Boxer ırkı ile ilgili genetik araştırmalar için ciddi paralar harcamış ve bu araştırmalar neticesinde elde etmiş oldukları en büyük başarı genellikle ölümcül bir kalp hastalığı olan Boxer kardiyomiyopatisi ismiyle de anılan aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisine neden olan genin tanımlanmış olması. Ancak kardiyomiyopati bu ırkı etkileyen tek kalp hastalığı değil, ırkta başka kalp hastalıkları da görülebiliyor.
Boxer köpekler ayrıca dejeneratif myelopati isimli bir nörolojik işlev bozukluğuna da yatkınlar. Bunların yanı sıra ırkın yatkın olduğu hastalıklar arasında cilt sorunları ve lenfoma, mast hücre tümörleri sayılabilir.
NOT: KÖPEKLERİN KUYRUK VE KULAKLARINI KESMEK BU GÜZEL CANLILARA YAPILAN BÜYÜK BİR KÖTÜLÜK, AYRICA ÜLKEMİZDE YASA İLE DE YASAKLANMIŞ BİR UYGULAMA OLDUĞU İÇİN YAZIMIZDA KULAKLARI YA DA KUYRUĞU KESİLMİŞ BOXER GÖRSELLERİ KULLANILMAMIŞTIR.