in

Evlerinizde kedi ve köpekler için zararlı olabilecek bitkiler

Yaşam alanlarımızı paylaştığımız hayvan dostlarımızın bazı bitkilerle arası bildiğimizin aksine iyi değildir. Sizler için zehirli madde içeren bitkiler aşağıda listelendi.

Kedi ve köpek dostlarımızın evlerimizdeki bitkilere olan ilgilerini hepiniz bilirsiniz. Lakin belki birçoğumuzun bilmediği, birçok saksı bitkisinin bu dostlarımızın sağlıklarına olan zararlı etkileri.

Eğer bu bitkiler kedi ve köpek tarafından ağız yoluyla alınırsa orta veya şiddetli derecede zehirlenme belirtisi gözlenir. Hatta bazen ölümle bile sonuçlanabilir. Birçok ev içi bitkisinin farklı farklı isimleri vardır. Önemli olan evimizdeki veya siparişi verip satın alacağınız bitkinin isimlerinin, özelliklerinin bilinmesi ve bunların toksik olmamasıdır.

1.Kuşkonmaz  (Asparagus Fern):

Köpek ve kediler için toksiktir. Eğer kedi veya köpek bu bitkinin çekirdeğini ya da meyvesini yerse; kusma, ishal veya karın ağrısı oluşur. Eğer hayvan bu bitkiyi sık aralıklarla yerse alerjik dermatits oluşur.

2.Mısır Bitkisi (Dracoena Massangena):

Mısır bitkisi kedi ve köpekler için zararlıdır. Bitkide toksik olan saponin kimyasal bileşimi bulunur. Eğer bu bitki ağız yoluyla kedi veya köpek tarafından alınırsa; kusma (kanlı ya da kansız), iştah azalması, depresyon veya salya artışı gözlenir. Etkilenen kedilerde gözbebekleri (pupil) genişler.

3. Difenbahya (Dieffenbachia):

Difenbahya kedi ve köpekler için toksiktir. Bu bitki içerdiği kimyasallar ile hayvanlarda zehirlenmeye neden olabilir. Ağız yoluyla alınırsa; ağız içi irritasyon oluşabilir, özellikle dil ve dudaklar etkilenir. Bu irritasyon sonucu salya artışı, zor yutkunma ve kusmayı artır.

4. Fil Kulağı (Colocasia):

Difenbahya ile aynı toksik olan kimyasalları içerir. Bunun sonucunda benzer semptomlar gösterir. Ağız içi irritasyon, salya artışı, zor yutkunma ve kusma gibi benzer semptomlar gözlenebilir.

5. Zambaklar, Zambakgiller (Lillies):

Zambak familyasının birçok çeşidi kediler için toksiktir. Tedaviye hızlıca başlanmaz ise genel olarak ilk toksikasyon belirtisi kusma, iştah kaybolması, şiddetli böbrek yetmezliği ve daha sonra da ölüm gerçekleşir. Yelken çiçeği (manua loa) ya da callo lily ağız yoluyla alınırsa dudak ve dilde irritasyon, salya miktarı artışı, zor yutkunma ve kusma oluşur.

6. Tavşan Kulağı (Cyclamen):

Tavşan kulağı veya sıklamen çok güzel çiçekli bir bitkidir. Ancak kedi ve köpeğin ağız yoluyla bu bitkiyi alması toksikasyona neden olur. Ağız yolu alımından sonra salya miktarının artışı, kusma ve ishale neden olur. Eğer kedi ya da köpek bu bitkinin yumrusunu fazla miktarda yemiş ise kalp ritm anormallikleri, nöbetler ve ölüm dahi oluşabilir.

7. Cordatum:

Cordatum hızlı büyüyen ve sıklıkla evlerde yetiştirilen ancak kedi ve köpeklerde toksik olabilen bir bitkidir. Bitkide bulunan kimyasallar kedi veya köpeğin dil, dudak ve tamamen ağız içerisini irrite eder. Bu bitkinin toksik özelliği tam olarak bilinmemektedir. Ancak ağız yoluyla alındığında kusma, depresyon, sallantılı yürüyüş ve bradikardi oluşur.

8. Sarısabır (Aloe Vera):

Kedi ve köpek için toksik olan bu bitki genellikle sulu bir bitkidir. Bu bitki içerisindeki toksik ajan olan alonin bulunur. Aloe bitkisi acı tadı ile birlikte kusma veya kırmızı renkli idrara neden olur.

9. Atos Sarmaşığı (Satin Pothos):

Bu bitki kedi ve köpekte toksikasyona neden olabilir. Eğer ağız yoluyla alınırsa dil, dudak ve ağızı irrite eder. Ayrıca artan bir salya artışı, kusma veya zor yutkunma gözlenir.

10. Süs Yoncası (Oxalis Triangularis):

Süs yoncası olarak bilinen bu bitki kırmızı yapraklıdır ve yaprakları yoncaya benzer. Kedi ve köpekleri etkileyen toksik madde ihtiva eder. Bu hayvanlar tarafından fazla miktarda tüketilirse böbrek ile ilgili sorunlara neden olmaktadır.

11. Lale ve Sümbül:

Belirtileri aşırı salya salgılanması, mide bulantısı, kusma, ishal, artan kalp hızı, artan solunum hızı, nefes almada zorluk olarak gösterilebilir.

Lale ve sümbüller alerjik laktonlar içerirler. Bu bitkilerden evcil hayvanlarınız büyük miktarda yuttuğunda şiddetli klinik bulgular ortaya çıkar. Çiğnendiği zaman ise ağız ve yemek borusunda doku tahrişine neden olmaktadır. Tipik belirtiler; ağızda aşırı salya salgılanması, kusma ve ishaldir. Büyük yutulması sonucunda kalp hızı artmakta ve nefes almak zorlaşmaktadır. Eğer evcil hayvanınızın lale ya da sümbül yuttuğundan şüpheleniyorsanız hayvanınızı hemen bir veterinere götürün.

Köpekler insanları neden yalar?

İngiltere’de yolu şaşıran güvercin 6 bin 500 Km uzakta bulundu