in

Sokaktan hayvanları toplamak yasal mı?

Sokaktan hayvanları toplamak yasal mı, hayvanları barınaklarda hapis etme mümkün mü, barınakların temel işlevi ne olmalı? Veteriner Hekim Aynur Gülhane açıkladı.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarından sonra bazı belediyeler hayvanları sokaklardan toplamaya başladı. Peki bunun kanunda yer var mı? Sokaktan hayvanları toplamak yasal mı?

Veteriner Hekim Aynur Gülhane, sokakta yaşayan hayvanların toplanıp barınağa hapis edilmesinin yasal boyutuyla ilgili bir yazı kaleme aldı. Aynur Gülhane şunların yazdı:

“5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanuna göre sokaklar, sokak hayvanlarının yaşam alanıdır. Bu kanuna göre hayvanların beslenmesine, barınmasına engel olmak cezaya tabidir.

Barınaklar hayvanların hapis edildiği yerler olduğundan yasal değildir ve yasada sokak hayvanlarının rehabilitasyonu için Geçici Hayvan Bakımevleri oluşturulmuştur. Adları üzerlerinde olduğu gibi bu bakımevleri hayvanları rehabilitasyon süresince misafir eder ve dolayısıyla kalıcı bir yer değildir.

Rehabilitasyon işlemi aşılama ,kısırlaştırma , küpe ve mikrochip ile işaretleme ve tedavi süresinin tamamlanmasının ardından eğer sahiplenilmediyse hayvanın alındığı yere bırakılmasını esas alır. Alındığı yere bırakılan hayvanlar bu kanunca her hangi bir sağlık sorunu olmadığı müddetçe tekrar toplanamaz.

Yani şu an yürürlükteki kanuna göre barınak diye bir şey zaten yoktur. Sağlıklı ve küpeli hayvanın toplanması yasal değildir.

‘BELEDİYELER TOPLADIKLARI HAYVANLARA NE YAPIYOR?’

1389 belediyeden 1200’ünde bakımevi bulunmamaktadır. Bakımevi olanların da belirli bir kapasitesi vardır. Peki toplatılan hayvanlar nerede ne olmak için toplatılmaktadır?

50.000 in üzerinde nüfusu olan belediyelerde bakımevi olması ilgili kanunca zorunlu olduğu halde neden bakımevleri halen faaliyete geçirilmemiş ve bu bölgelerde kısırlaştırılma yapılmamıştır.

Bakımevi olmayan belediyeler yasal olmayan toplamalarıyla topladıkları hayvanları ne yapmaktadır?

Neden hâlâ sosyal medyada hayvan satışı göz göre yapılmasına rağmen ceza uygulanmamaktadır? Neden sahiplenilen hayvanın sokağa atılması ile ilgili bir ceza yıllarca yoktu? Neden bu kanunu hazırlarken veteriner hekimlere hiç danışılmadı?

Bu sorular sokak hayvanlarını oluşturmaktadır ve bunlar çözümlenmedikçe sokak hayvanları sorunu asla çözülemeyecektir.

‘YENİ BİR SALGIN DAHA MI?’

Veba salgını kedilerin öldürülmesiyle ortaya çıktı ve sonucunda binlerce insan öldü. Şimdi yeni bir salgında daha mı olsun?

En azından şu Covid – 19 pandemisinde her canlının ekosistemin bir parçası olduğunu öğrenmeliydik. Her canlının yaşam hakkı kutsaldır ve engellenemez.”

Harçlığını sokaktaki hayvanlara ayırdı

Köpeklerin kulaklarını kesip dövüştüren kişiye para cezası