in

2022 BigPicture Doğa Fotoğrafçılığı Yarışması’nın kazananları belli oldu

California Bilimler Akademisi, 2022 BigPicture Doğa Fotoğrafçılığı Yarışması’nın kazananlarını açıkladı. Yarışmanın konusu, küresel ısınma ve habitat kaybının dünyadaki vahşi yaşam üzerindeki etkisiydi. İşte yarışmada öne çıkan muhteşem kareler…

Fransız Alpeleri’ndeki havaya zıplarken görüntülenen bu gelincik, Jose Grandio’nun objektifine yansımış. Fotoğrafçı, gelinciğin yeni yağan karın içinde oyun oynadığını dile getiriyor.

Dünyanın biyolojik çeşitliliğini vurgulayan ve gezegenin karşı karşıya olduğu birçok tehdide dikkat çeken BigPicture Doğa Fotoğrafçılığı Yarışması’nın, kazananları ve finalistleri belli oldu. 

Fotoğrafçı Tom Shelsinger’e ait olan bu muhteşem karede; balık sürünü delip geçen bu dev yaratık, Atlantik golyat orfozu. Denizlerdeki en büyük balıklardan biri yer alıyor. Türün erkeği 2.5 metre boya ve 360 kilo ağırlığa erişebiliyor.

Yarışma California Bilimler Akademisi tarafından gerçekleştiriliyor. Eserler, Suzi Eszterhas, Sophie Stafford ve fotoğraf editörü Jaymi Heimbuch’ın aralarında yer aldığı doğa ve koruma fotoğrafçılığı uzmanlarından oluşan bir jüri tarafından değerlendiriliyor.

Bee Balling (Yuvarlanan Arılar), Karine Aigner

BÜYÜK ÖDÜL: BEE BALLING

Büyük ödül, Bee Balling (Yuvarlanan Arılar) adlı fotoğrafıyla foto muhabiri Karine Aigner’e verildi.

Güney Teksas’ta çekilen bu muhteşem fotoğraf karesi, kaktüs arılarını (Diadasia rinconis), bir dişi arıyla çiftleşmek için bir top haline geldikleri nadir ve samimi bir anı gösteriyor. Genelde yalnız gezen bu arı türünü bu şekilde görüntülemek ender rastlanan bir durum.

Spider Web (Örümcek Ağı), Bence Mate 

KARASAL YAŞAM KATEGORİSİ KAZANANI: SPİDER WEB

Fotoğrafçı Bence Mate, sabah güneşinin ilk ışıklarıyla arkadan aydınlatılan bir Avrasya kunduzunun ağacı kemiren fotoğrafıyla “Karasal Yaşam” kategorisini kazandı.

Nesli tükenme tehlikesi altında olan Avrupa Kunduzları, alınan önlemler sayesinde çoğalıyor. Bu çekimi özel kılan tek detay, kunduz değil.  Ağını neredeyse tamamen kemirilen bir ağaca yapan örümcek, bu da fotoğrafın muhteşemliğini tüm detayıyla ortaya koyuyor.

Sea Lion Fall (Deniz Aslanı Düşüşü), David Slater

SUDA YAŞAM KATEGORİSİNİN KAZANANI: SEA LION FALL

Fotoğrafçı David Slater, ABD’nin California eyaletinde yer alan Montere Körfezideniz tabanının bir bölümünde dalış yaptığı sırada ölü bir deniz aslanı, vücudunu süsleyen rengarenk yarasa yıldızlarıyla kaplı bir şekilde yatıyordu. Omnivor(et yiyici) olan yarasa yıldızları, okyanus tabanına düşen leşlerle besleniyorlar. Slater, Deniz Aslanı Düşüşü adını verdiği bu etkileyici karesiyle bu kategorinin kazanını oluyor.

İŞTE FİNALE KALAN DİĞER MUHTEŞEM KARELER

The Hidden Beauty Beneath Our Feet (Ayağımızın Altındaki Saklı Güzellik), Tom St. George

Fotoğrafçı, bu fotoğrafı çekerken, Meksika’nın Riviera Maya’sının sualtı mağara sistemlerinde bulunan inanılmaz doğal güzelliği göstermek ve aynı zamanda hassas ekosistemine yönelik tehditlere dikkat çekmek istedi. Bu mağaralar akiferin önemli bir parçası olmasına rağmen, bölgenin aşırı gelişmesine yol açan, artan turizm baskısı altında. Yucatan Yarımadası’nın tamamında büyük ölçekli bir demiryolu bağlantısı şu anda inşa ediliyor ve hem ormanı hem de mağarayı tehlikeye atmanın yanı sıra yerel Maya topluluklarını bölgeden gitmeye zorluyor.

Frame Within A Frame (Çerçeve içinde Çerçeve), Sitaram Raul

Elma ağacına doğru yol alan meyve yarasası, ağaç açıklığının içinde mükemmel bir uyumla fotoğraflandı. Çerçevelemenin bu uyumu tesadüf değil. Fotoğrafçı Sitaram Raul, bu yarasaların meyve ağacına uğrarken sergilediği davranışlarını gözlemlediğini, alışkanlıklarını öğrendiğini ve bu fotoğrafı çekebilmek için 3 hafta beklediğini söylüyor.

Insect Diversity (Böcek Çeşitliliği), Pål Hermansen

İstemeden açılan bir dış mekan lambasına doğru giden ve ölen çok sayıda böcek… Lambasını temizlerken fotoğrafçı Pal Harmansen, küçük, kanatlı böceklerin çeşitliliğini gösteren bu kolajı oluşturmaya karar verdi.

Sickening Delicacy (Korkunç Yiyecek), Bence Mate

Fotoğrafçı Bence Mate, Romanya’nın Karpat bölgesinde seyahat ederken, yumurtlama dönemindeki kurbağaların avlanmasına şahit oldu. Bacakları insan tüketimi için kesildikten sonra, kurbağaların kalıntıları suya geri atılır. Ortaya çıkan manzara, korkunç bir sahne…

Kaynak: BigPicture Natural World Photography Competition

Yangın bölgesinden kaçan karakulaklar, Datça Yarımadası’na sığınmış olabilir

Sevil Atasoy: Her seri katilin geçmişinde hayvana yönelik şiddet var