in

Ukrayna hayvanat bahçelerinde neler oluyor?

Ukrayna hayvanat bahçelerinin savaşla nasıl başa çıktığına dair ayrıntılar ortaya çıktı. Dış basında “Hayvanat bahçelerinde neler oluyor?” başlıklarıyla verilen haberler, hayvanların durumuyla ilgili bilgi veriyor.

Ukrayna hayvanat bahçelerinin savaşla nasıl başa çıktığına dair ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Aslanlar, kaplanlar ve vahşi kediler de dahil olmak üzere bazı hayvanlar Polonya’daki hayvanat bahçelerine yerleştirildi ancak bu tüm hayvanlar için mümkün gözükmüyor.

Ukrayna’daki mevcut durum, tıpkı İkinci Dünya Savaşı’nın Londra Hayvanat Bahçesi’nde yaptığı gibi, ülkenin hayvanat bahçeleri üzerinde büyük bir etkiye sahip. Şu anda, Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (EAZA) ve Dünya Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği (WAZA), Ukrayna hayvanat bahçelerini ellerinden geldiğince desteklemeye çalışıyor.

Şu anda Rus ordusunun saldırısı altındaki şehirlerde Nikolaev Hayvanat Bahçesi, Kiev Hayvanat Bahçesi ve Kharkiv Hayvanat Bahçesi olmak üzere üç büyük hayvanat bahçesi var ve bu hayvanat bahçeleri durumla nasıl başa çıktıklarından bahsetti.

Yabancılar yapılacak en iyi şeyin hayvanları savaş bölgesinden uzakta daha güvenli bir ortama tahliye etmek olduğunu düşünebilir. Ancak bu inanılmaz derecede riskli bir girişimdir. Gergin ve zor bir ortamda hayvanlar etraflarındaki seslerden korkabilirler. Çok stresli hayvanları kasalara yüklemek ve onları gürültülü ve karmaşık çatışma bölgelerinde taşımak, silahla vurulma tehlikesinden ayrı olarak ciddi hastalıklara veya ölüme neden olabilir.

HAYVANLAR GÜRÜLTÜDEN ETKİLENİYOR

Hayvanat bahçesi hayvanlarının yakınındaki patlamaların etkisi üzerine araştırma, üzerinde çalışılmış bir şey değil, ancak inşaat işleriyle ilgili bazı olası karşılaştırmalar var. 2019’da yayınlanan bir araştırma, fillerin, zürafaların ve emusların hayvanat bahçesi inşaat işleriyle nasıl başa çıktıklarını araştırdı. 

Filler, zürafalar ve emuslar stres ve ajitasyonla tepki gösterdiler ve daha sessiz alanlara taşındılar. Zürafalar ayrıca sürülerindeki diğer hayvanlara daha da yakınlaştı, bu vahşi zürafalarda görülen ve artan korumanın göstergesi olan bir davranış.

Savaşın ölçeği ve buna bağlı patlamalar inşaat işlerinden çok daha yüksek olduğu için, bu durumun hayvanat bahçelerinde barındırılan hayvanlar üzerinde korkunç bir etkisi olacağını varsayabiliriz. 

Daha önce de Kiev’de patlamalardan korkan bir fil stres altında kalmıştı ve bir lemur da yine savaşın stresinden dolayı yavrusunu terk etmişti.

The Conversation’un haberine göre; Kiev hayvanat bahçesinde bazı hayvanlara sakinleştirici veriliyor ya da yeraltı alanlarına taşınıyor ve bakıcılar gece onlarla kalıyor.

HAYVANLARI TAŞIMAK ÇOK GÜÇ

Normal koşullarda bile hayvanat bahçesi hayvanlarını taşımak kolay bir iş değildir, hayvan taşımacılığı hayvanın refahı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Nakil geçiren hayvanlar dehidrasyon, yorgunluk, davranış değişiklikleri ve stres yaşayabilir. Araştırmalar ayrıca hayvanların bakıcılarla ilişkiler kurduklarını ve bu nedenle hayvanların stresli koşullar altında yeni yerlere taşınması durumunda bunun ek refah etkileri olabileceğini söyledi.

Savaş devam ederken, patlamalarda hayvanat bahçesi hayvanlarının öldürüldüğü ve aslanlar da dahil olmak üzere birçok hayvanın sokaklarda dolaşan diğer hayvanlarla birlikte öldüğü bildirildi, ancak bu raporlar hayvanat bahçeleri tarafından doğrulanmadı.

ABD geçtiğimiz yıl saat başına 200 hayvanı öldürdü

Bu kahveye insanlar ve hayvanlar uyumak için gidiyor