in

Tüysüz köpek cinsleri hangileridir?

Tüysüz köpek cinsleri en ilgi çekici köpek cinsleri arasındadır. Peki sayıları oldukça az olan bu tüysüz köpek cinsleri hangileridir?

Atası boz kurt olan köpekler aynı atadan gelmiş olsalar da bugün dünyanın farklı yerlerine ait 500 kadar farklı evcil köpek ırkı bulunmaktadır. Bu ırkların hem boyutları, hem de görünüşleri hem de karakterleri arasında ciddi farklar var. Köpekler aleminin en ilginç ırklarıysa tüysüz köpeklerdir. Sayıca oldukça az olan tüysüz köpek cinsleri tahmin edebileceğiniz üzere dünyanın en fazla ilgi gören köpekleri arasında yer alıyor. İşte karşınızda tüysüz köpek ırkları.

TÜYSÜZ ÇİN KÖPEĞİ

Tüysüz Çin köpeğinin adında Çin olsa da bu köpeğin aslında Afrika’da ortaya çıktığı ve Çinli tüccarlarca Çin’e götürüldüğü düşünülüyor. Çok eski bir köpek ırkı olan bu ırk tamamen tüysüz değildir. Patilerinde, kuyruğunda ve kafasında tüyler vardır. Bu sebeple tepeli Çin köpeği ismiyle de anılır. Ufak bir köpek ırkıdır, boyları ortalama 28 santim, ağırlıklarıysa 4,5 kilo civarındadır. Kedilerle ve köpeklerle ortalama bir ilişki kurabilirler, apartman hayatına da çok uyumludurlar.

MEKSİKA TÜYSÜZ KÖPEĞİ

Meksika tüysüz köpeği ya da muhtemelen hiç birimizin okumayı da söylemeyi de başaramayacağımız diğer ismiyle Xoloitzcuintli Meksika kökenli bir tüysüz köpek cinsidir. Bu cinsin oyuncak, minyatür ve standart olmak üzere üç farklı boyu var ve ağırlıkları 4 kiloyla 20 kilo arasında değişiyor. Meksika tüysüz köpeği dünyanın en eski köpek ırkları arasında yer alıyor. Mayalar, Aztekler gibi Amerikan yerli halklarının mezarlarında 3500 yıldan daha eski olduğu belirlenen Meksika tüysüz köpeği kalıntıları bulunmuş.

Çoğunlukla siyah olan Meksika tüysüz köpeklerinde nadiren maviye çalan kızıl renkte görülüyor. Bu ilginç köpeklerin mizacını ise kısaca çok zeki, duyarlı, enerjik, meraklı, avcı ve sosyal olarak özetleyebiliriz.

PERU TÜYSÜZ KÖPEĞİ

Tüysüz köpeklerin en çok tanınanı diyebileceğimiz Peru tüysüz köpeğinin vücudu tüysüzdür ama kafasında punkları andıran tüyleri vardır. Zaten tam da bu nedenle “punk köpek” olarak da anılıyor. Çok tanınmasında punka benzeyen görünümünün de etkisi büyük tabi ki.

Diğer ismi Peru İnko Orkidesi olan Peru tüysüz köpeğinin de üç boyu var; küçük, büyük ve orta. Ağırlıkları 4-25 kilo arasında, boylarıysa 25-65 santim arasında değişiyor.

Bu kadim köpek ırkının bireyleri ailelerine karşı koruyucu yabancılara karşı ise temkinli olarak tanımlanıyor. Yalnız kalmayı hiç sevmeyen punk köpekler de avlanmaya bayılırlar.

EKVATOR TÜYSÜZ KÖPEĞİ

Ekvator tüysüz köpeği Peru tüysüz köpeği soyundan bir ırktır. Uzun bacakları ile çok zarif görünen Ekvator tüysüz köpeği resmi bir ırk olarak kabul edilmiyor. Peru tüysüz köpeğinin bir türü olarak görülen ırk hakkında kapsamlı bilgi de yok.

AMERİKAN TÜYSÜZ TERRİERİ

Çok kalabalık bir köpek grubu olan terrierlerin bir üyesi olan Amerikan tüysüz terrieri en yaygın olarak beslenen tüysüz köpek cinsi. Küçük-orta boy bir terrier olan ırkın boyu ortalama 18-45,5 santim, ağırlıysa 2,5-12 kilo arasında değişir. Ortalama ömrü 14-16 yıl olan Amerikan tüysüz terrierlerinin ten rengi siyah, mavi, pembe ve kahverengi olabilir ve genellikle beneklidirler.

Gözleri mavi, kehribar, turkuaz, kahverengi ve gri renklerde olabilir. Güçlü ve atletik bir köpek olan Amerikan tüysüz terrieri çok da oyuncudur. Ataları arasında rat terrier de vardır ve özellikle bu atasından kuvvetli bir avlanma içgüdüsü almıştır.

TÜYSÜZ KÖPEK BAKIMI

Tüysüz köpek bakımı zor olmasa da bazı unsurlara dikkat etmek gerekir. bunların en önemlilerinden biri güneşten korunmaları gerektiğidir. Tüyler köpekleri güneşin zararlı ışınlarından ve sıcaktan korur. Tüysüz köpekler bu korunmadan mahrumdur dolayısıyla özellikle de güneşin yoğun olduğu saatlerde kesinlikle dışarı çıkartılmamaları gerekir. Tüysüz köpeklerin cildi güneş ışınlarına karşı korunmasız olduğundan cilt kanserine de yatkındırlar bu arada.

Aynı sorun soğuk havalar için de geçerlidir, tüyleri olmadığı için soğuğa da dayanıklı değillerdir, mutlaka giydirilmeleri gerekir.

TÜYSÜZ KÖPEKLER HİPOALERJENİK Mİ?

Tüysüz köpekler hipoalerjenik mi diye merak ediyorsanız öncelikle şunu söylemeliyiz, köpek alerjisinin köpeğin tüyünden kaynaklandığı doğru değil. İnsanların tüyden olduğunu sandığı alerjilerin nedeni çoğunlukla köpeklerin salyaları, idrarları ve ölü derileri, yani alerjiye neden olan etkenler bunlar. Bu bilgi ışığında tüysüz köpeklerin hipoalerjenik olduğunu söylemek imkansız. hatta yukarıda saydığımız alerjenleri tüylü köpeklerden daha az yayarlar bile diyebilir. Zira bu alerjenler çevreye en çok köpeklerin tüyleri yoluyla yayılır ve bu sebeple tüysüz köpeklerin alerjiye neden olma olasılığı tüylü köpeklerden daha düşüktür.

Türkiye’nin  dünyaca ünlü güzelliği: Ankara kedisi

Uyumlu, güzel ve sevimli British Shorthair