in

Ölmek üzere olan Kuzum köpeğin 10 aydaki inanılmaz değişimi

Aktivist Banu Aydın, gönüllüler tarafından barınağa terk edilen köpeğe sahip çıktı. Bakımını üstlendiği köpeğin aylar içindeki değişimini sosyal medya hesabından paylaştı.

Yaşam hakkına saygılı insanlardan biri olan Banu Aydın, zamanın çoğunu hayvanlara bakarak ve onlara yardım ederek geçiriyor.

Tokat’ta barınağa bırakılan hasta ve bakımsız köpek bitkin haldeyken Banu Aydın onu buldu. 2021 Haziran’ında yaşama tutunmaya çalışan köpek, aylar süren tedavi ve bakımın ardından bugün sağlıklı ve mutlu bir hayat sürüyor.

Kuzum’u evlat edinen Banu Aydın, onun 10 ay önce halini ve bugünkü halini paylaştı. Aradaki olumlu değişim “sevgi ile bakımın” gücünü kanıtlar nitelikteydi.

Banu Aydın, Kuzum ismini verdiği köpeğini bulduğunda çok hasta olduğunu ve gönüllüler tarafından barınağa terk edildiğini anlattı.

161 köpeğin bakımını üstlenmekle kalmıyor, sayısız hayvanın tedavisinde büyük katkı sağlıyor.

Banu Aydın’ın, çiftliğe götürdüğü ve ailesine yeni bir üye olarak dahil ettiği Kuzum’da bu hayvanlardan biri oldu.

‘GÖNÜLLÜLER VETERİNERİ OLMAYAN KLİNİĞE KUZUM’U BIRAKMIŞ’

Kuzum’u, Tokat’ta bir barınakta terk edilmiş olduğunu öğrenince İstanbul’a gelmesini sağladığını anlatan Banu Aydın, Ajanimo’ya şunları anlattı:

“Ben sadece Tokat değil Türkiye’nin birçok yerinden zor durumda olan köpekleri getirip tedavi ettirmeye çalışıyorum. Biliyorsunuz ki Anadolu’nun çoğu yerinde barınak yok veteriner yok doğru düzgün. Tokattaki gönüllü bir arkadaşım gönderdi saniye beklemeden aldık zaten uyutmayı teklif etmişler barınakta veterinerler. Gönüllüler koymuş kuzumu oraya inanılmaz ama hayvanseverler o barınakta zaten doktor yok bir şey yok ben de öyle görünce hemen getirelim dedim. Herhalde bir arazide bulmuş onlarda, barınağa götürmüşler tedavi ettirmek yerine. Hastaydı; uyuz -muhtemelen Leishmania gibi her şeyi vardı.  O halde tedavi ettirmeyi seçmek yerine hekimi olmaya barınağa bırakmışlar hayvanı, o barınağa giden başka bir iyi niyetli gönüllü bir arkadaşım gidiyor onu görüyor o da bana gönderiyor ve ben de hemen İstanbul’a naklini sağladım.”

‘KUZUM’DAN VAZGEÇMEDİK’

Banu Aydın, Kuzum’un İstanbul’a geldiğinde çok hasta olduğunu söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti;

“Kuzum’u gördüm 9 Haziran civarıydı, İstanbul’a getirdik. Şubat ayı ortasına kadar klinikte kaldı. Çok fazla hastalığı vardı ama vazgeçmedik o da bir can yani. 9 ayı klinikte geçirdi, sonra arka ayağında bir sıkıntı vardı o da düzeltildi. Ağzında polipler çıktı, o poliplerde tedavi edildi. Şuan aslan gibi bir çocuğumuz var yani ama bunun gibi ben de 50 tane vaka var.”

‘ÇOK ZOR DURUMDAKİLERE YARDIM ETMEYE ÇALIŞIYORUM

Çocukluğundan beri hayvanlarla ilgilenen ve onların ihtiyaçlarını karşılayan Banu Aydın, özellikle zor durumdaki hayvanlara yardım ettiğini vurgulayarak, “Ben özellikle çok zor durumdakilere yardım etmeye çalışıyorum çünkü kimse sahiplenmiyor, onların hayatları kurtulsun zaten ben kendim bakıyorum onlara” ifadelerini kullandı.

161 tane köpeğin bakımını üstlendiğini vurgulayan Aydın şöyle devam etti:

“Ben doğduğumdan beri zaten bu sürecin içindeyim diyebilirim. Çocukluğum zaten dobermanlarla falan geçti ama ilk önce insanlar sadece yardım et diyordu. Sonra o yardımların yerine gitmediğini görünce kendim yapmak istedim.  Zaten 161 tane sorumluluğumda köpek var, çoğu engelli. Ben barınaktan veya herhangi bir yerden hayvan çıkartır çıkartmaz önce kliniğe götürüyorum.

Klinikte hem biyokimya hem hemogram baktırıyorum, hayvanın bir hastalığı var mı diye önce bir tedaviye sokuyoruz. Tedavi olduktan sonra aşılarına başlıyoruz aşılarına başladıktan sonra bir çiftliğim var oraya yuvalandırmak üzere götürüyorum. Bu süreç bazen 1 hafta bazen 3 yıl sürüyor. Yuvalanmayan çok köpeğim var 161 köpek sorumluluğumda. “

‘YAKLAŞIK 13 YILDIR BESLEME YAPIYORUM’

Kemerburgaz bölgesinde, baktığı 161 hayvan haricinde bölgedeki diğer hayvanlarında mama ihtiyacını karşıladığını anlatan Banu Aydın, hayvanların ihtiyaçlarının yüzde 80’nini karşıladığını vurgulayarak şöyle dedi;

“İnsanlar bir işimin olmadığını düşünüyor ama iş olmadan çok net söylüyorum para kazanmadan böyle bir gönüllülük esasını yapamazsınız. Bağışla destekle olmaz, yetmez.  161 köpeğe bakmak, onların iç parazitleri, dış parazitleri, mamaları vs yetmez yani.

Onun dışında da Kemerburgaz bölgesinde besleme yapıyorum yaklaşık 13 yıl oldu.  Mutlaka oraya da besleme yapıyorum dolayısıyla işiniz gücünüz olmazsa, ben dernek değilim ve derneklere de güvenim yok. Şu yüzden güvenim yok o kadar vahşet fotoğrafı falan paylaşıyorlar ama dernekler nerede köpek besliyor? Bazılarını tenzih ediyorum çok kıymetli dernekler var ama bazılarının çok avantajlı şeyler yaptıklarını görmedim.

Hayvanı ne sahiplendirme ne besleme alanları ne doğal yaşam alanları vs ben bir şey görmüyorum. Kendim işte görüyorsunuz, Instagram hesabım üzerinden yapıyorum. Harcamaların %80’nini kendim karşılıyorum. Destek olmak isteyen kliniğe de olabilir mamacıya da olabilir, köpeğe de bakabilir ya da sevebilir. Zaten onlar hepimizin köpeği ama ben sorumluluklarını üstleniyorum, tabii ki kişide seçiyorum, aşı karnelerini çıkartıyorum.”

Nadir rastlanan dev kalamar kıyıya vurdu

Böcek nüfusunun yarısı yok oldu