in

Kedilerde tüy dökülmesinin nedenleri

Kedilerde hayati tehlikeyi işaret edebilecek kadar önemli olan tüy dökülmesinin birçok nedeni vardır. Peki, kedilerde tüy dökülmesinin nedenleri nelerdir?

Kediler ve tüy dökülmesi ayrılmaz bir ikili olarak görülebilir. Zira kedilerin yılın tümü boyunca ama özellikle de mevsim değişimlerinde belirli miktarda tüy dökmesi normal kabul edilir. Ancak bir kedi mevsim geçişlerinin dışında da aşırı miktarda tüy döküyorsa bunu normal olarak kabul etmek mümkün değildir. Hatta kedilerde aşırı tüy dökülmesi bazı ölümle sonuçlanma riski taşıyan hastalıklara bile işaret ediyor olabilir.

Eğer kedinizin tüyleri yoğun biçimde dökülüyorsa bu sorunun altında yatabilecek olan önemli hastalıkları öğrenince bu durumu daha ciddiye alacağınız kesin. İşte bu hastalıklar:

KANSER

Kedilerde yoğun tüy dökülmesine yol açabilen en ciddi hastalıklardan biri kanserdir. Kanser denilince belirti olarak insanların aklına ilk gelen şey vücuttaki şişliklerdir. Oysaki kedilerde kanserin illede vücutta görülebilir ya da elle hissedilebilir bir şişliğe neden olması gerekmez. Birçok kez kedi bakanların önemsemediği belirtiler kansere işaret eder ve yoğun tüy dökülmesi de bunlardan biridir. Kedilerde kanserin diğer nedenlerini öğrenmek için tıklayınız.

HORMONAL DÜZENSİZLİKLER

Kedilerde görülen yoğun tüy dökülmesinin nedenlerinden biri de hormonlarındaki düzensizliklerdir. Özellikle de vücuttaki tiroit ve stereoid düzeylerinin yükselmesi aşırı tüy dökülmesine yol açabilir. Bu hormonların yükselmesi basit bir durum gibi algılansa da aslında önemli olan bu hormonların ne sebeple yükseldiğidir. Örneğin tiroit yükselmesinin altında tiroit bezindeki tümörler yani kanser yatabilir. Dolayısıyla kedilerde hormon düzensizliklerinden kaynaklanan yoğun tüy dökülmesi asla hafife alınmamalıdır.

MANTAR

Mantar enfeksiyonlarının birçoğu kedilerden diğer kedilere kolayca bulaşabileceği gibi bazıları insanlara da bulaşabilme riski taşır. Kedilerde mantar enfeksiyonlar tabi ki ölümcül değildir ancak ilerlediği durumlarda ciddi sorunlara yol açabilir. Yoğun bölgesel tüy dökülmesi ile karşılaşıldığında akla gelmesi gereken sorunlardan biri de mantardır.

PARAZİTLER

Söz konusu bölgesel ve aşırı tüy dökülmesiyse parazit enfeksiyonları da bu durumdan sorumlu olabilir. Özellikle de akarlar ismi ile bilinen ve uyuz hastalığına yol açan parazitler hem yoğun kaşıntıya ve tüy dökülmesine hem de ilerleyen dönemde lezyonlara neden olabilir. Kediniz yoğun tüy dökülme sorunu yaşıyorsa altında yatan nedeni kesin olarak öğrenip tedavi olmasını sağlamanın tek yoluysa tabi ki en kısa zamanda veteriner hekime başvurmaktır.

KALİTESİZ MAMA KULLANIMI

Kalitesiz mama kullanımı kedilerde tüy dökülmesine sebep olan nedenlerderden biridir. Mamaların kalitesiz olması, kedilerin B vitaminini yeterli alamaması durumlarında kedilerde tüy dökülmesi meydana gelir. Kedinize B vitamini takviyesi yaparak tüy dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.

YOĞUN STRES

Yaygın bilinen bir yanlış sonucu kedilerin stres yaşamadığı düşünülse de kediler tıpkı diğer hayvanların yaşadığı gibi stres yaşamaktadır. Kedileri strese sokabilcek birçok neden olabileceği gibi kedilerin tüylerinin sık sık kesilmesi de kedileri strese sokar. Özellikle yaz aylarında yapılan bu sık tüy kesme işlemi kedileri strese sokarak tüylerinin dökülmesine neden olur.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Köpeğinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Köpekler için çok faydalı 5 sebze

Yavru köpeği annesinden erken ayırmanın zararları