in

Kedilerde zehirlenmeye sebep olabilecek nedenler

Kediler ve bizlerin ortak yaşam alanımızda dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Kediler için hayati risk oluşturabilecek durumlar ve zehirlenme belirtileri nelerdir?

Kedileri zehirlenme durumlardan koruyabilmek için öncelikle dikkat edilmesi gereken faktör güvenli gıda tüketimidir. Kediler sadece onlar için güvenli olan gıdaları taze ve uygun koşullarda tüketirlerse zehirlenme riskinin çok büyük bir kısmını aşmış olurlar. 

Evlerde kullanılan kimyasal içerikli temizleyiciler, bizlerin tükettiği ilaçlar, bozulmuş gıdalar, ormanlık alanlarda ve çalılık olan arazilerde kedilerin yediği bitkiler, yılan sokması, zehirlenerek ölmüş bir farenin kedi tarafından yenmesi, çikolata ve küflenmiş peynir yemesi gibi durumlar kedilerin zehirlenmelerine yol açabilir.

KEDİLERDE ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

İshal, kusma, salyalanma, halsizlik, baygınlık, nöbet ve titreme zehirlenmelerin en açık belirtileridir.

Kedilerde zehirlenmede zehirlenen kedinin mukoza zar rengini kontrol edilmelidir. Kimi zehirler renkte belirli değişikliklere yol açar. Örnek olarak, kediler de akataminopen zehirlenmesi kahverengi mukoza zarı rengi oluşturur. Parlak kırmızı mukoza zarı renginin oluşması da karbon monoksit zehirlenmelerinde belirir.

Kılcal geri doldurma zamanını kontrol etmelisiniz. Kedinin zihinsel durumunu kontrol edilmeli, kedide felçlik belirtisi, artmış heyecan belirtisi, düzensizlik, depresyon belirtisi ya da komanın olup olmadığına bakılmalıdır. Veteriner hekim veya veteriner acil durum kliniğini aranmalıdır.

Zehirlenme durumlarında kedinin kilosu, yaşı, beslenme şeklini önemlidir. En son ne yediğini hazır olarak bulundurulması veterinere yardımcı olacaktır. Zehirlenen kediye veterinere danışmadan kesinlikle reçetesiz ilaç verilmemelidir.

Sorumluluk Reddi: ajanimo.com evcil hayvanlar için nitelikli tıbbi yardım kaynağı değildir. Bu içerik, bilgi amaçlıdır, gerçek bir tavsiye değildir. Kedinizin tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğundan şüpheleniyorsanız, derhal bir veteriner hekime danışın.

Kedilere süt verilir mi?

Karadeniz’in asil köpek ırkı: Zerdeva