Kedi dostlarımızın sağlıklarını takip etmemiz olası sorunları zamanında fark edebilmemiz sağlar ve kedilerin sağlıkları hakkında en önemli ipuçlarını idrar ve dışkılarına bakarak elde edebiliriz. Bir kedinin dışkısında az ya da çok kan olması kesinlikle normal kabul edilen bir durum değildir ve bu semptomun altında basitten son derece ciddiye uzanan birçok farklı neden yatabilir.
Kedi kakasından kan gelmesi ille de ishal olması gerekmez
Genel kanı kedi kakasında kan olması ishal şeklindeyse tehlikeli olduğu yönünde, oysaki kediler ishal olmadıkları halde kanlı dışkı yapabilirler çünkü dışkıda kanın altında ishale neden olmayan bir etken yatıyor olabilir. Dolayısıyla kediniz ishal olmasa da kakasında kan varsa bunu önemsememeniz üzücü sonuçlarla karşılaşmanıza neden olabilir.
Kedi kakasında kan olmasının sebebi kabızlık olabilir!
Kedi kakasında kan olmasının nedenlerinden biri kabızlık. Kedinin dışkılarken zorlanması sebebiyle kılcal damarlarda kanama olabilir. Kedi dostunuz sık sık kabızlık sorunu çekiyor ve kanlı kabız dışkılıyorsa öncelikle beslenme düzenine göz atmanız gerekir. Yetersiz lif içeren diyetler kedilerde kabızlığın ana nedenidir, ancak beslenmesinde yeteri kadar life yer verildiği halde hala kabızlık sorunu yaşayan kedilerin muhakkak veteriner hekime götürülmesi gerekir.
Kan pıhtılaşma bozuklukları
Kanı fazla sulu olan, çeşitli nedenlere bağlı olarak pıhtılaşma bozukluğu yaşayan kedilerin dışkısında da kan olabilir. Pıhtılaşma bozukluğu çok ciddi bir sorundur ve müdahale edilmediği, kedi tedavi edilmediği takdirde ölmesine neden olabilir.
Viral enfeksiyonlar
Kedilerde birçok viral enfeksiyon görülüyor ve bu enfeksiyonların bazıları kanlı dışkıya neden oluyor. Özellikle halk arasında gençlik hastalığı olarak bilinen Panleukopenia hastalığının en önemli semptomu kanlı ishal. Kedileri yavruluk dönemlerinden başlayarak viral enfeksiyonlara karşı düzenli olarak aşılatmak gerekiyor.
Kedilerde kanser
Özellikle sindirim sistemindeki, mide ya da bağırsaklardaki tümörler kedilerde kanlı kaka yapmaya neden olabilir. Sık sık kanlı dışkı yapan kedilerde kanser olasılığını gözardı etmemek ve olabildiğince erken veteriner hekime başvurmak olası bir tümörün erken teşhis edilmesini sağlayarak kedinin hayatını kurtarabilir.
Kancalı kurtlar
Kedilerde birçok farklı iç parazit ile karşılaşılıyor ve kancalı kurtlar da bunlardan biri. Kancalı kurtlar bağırsak duvarına yapışarak kan emiyor ve bu da kanamaya yol açıyor. Kedi dostunuzu parazitlerden korumak için düzenli olarak aşılatmanız gerektiğini anımsatalım.
Kanın rengi kanama nedeni ile ilgili fikir verebilir
Kedi dostunuzun dışkısındaki kanın rengi kanamanın kaynağı ile ilgili fikir edinmenize yardımcı olabilir; koyu, katran gibi renkli kan genellikle üst gastrointestinal sistemde yani mide-bağırsakta, açık, parlak kırmızı renkli kansa rektumdaki ya da alt bağırsaktaki kanamayı gösterir. Ancak bir kez daha altını çizelim; kedilerde kanlı dışkı kesinlikle ciddiye alınması ve veteriner hekime danışılması gereken ciddi bir durumdur.