in

Kediler ve köpekler arkadaş olabilir mi?

Kedilerin ve köpeklerin anlaşamayacağı yönünde yaygın bir görüş var. Ancak bu doğru değil. Kediler ve köpekler arkadaş olabilirler. Nasıl mı? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Kedi ve köpeklerin düşman olduğu klişesine inat, birçok kedi ve köpeğin aynı evde dostça yaşadığına şahitlik etmişizdir. Ancak bu güzel dostluğun oluşmasındaki en önemli rol onların duygusal insanlarında… Bu arkadaşlığın sağlam temellerle oluşması için kedi ve köpeklerin doğru şekilde bir araya getirilmesi gerekir.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Kedi ve köpeğinizin tanışmasını kolaylaştıracak birkaç unsura dikkat etmelisiniz. Öncellikle evde olan hayvan köpek ise, sonradan gelecek olan hayvan da kedi ise bu tanışma daha kolay geçecektir. Çünkü kediniz sonradan dahil olduğu evi sahiplenmeye ve korumaya niyetlenmeyecektir ve köpeğiniz eve gelen bir misafiri kabullenmede daha başarılı olacaktır. Ancak eve gelen hayvan köpek ise ve evde bir kedi varsa kedinizin 6 aydan küçük olması kabullenmeyi kolaylaştırır. Kedi ve köpeğinizin yavru olması bu tanışmayı çok daha kolay bir hale getirecektir.

TANIŞMA ÖNCESİNDE NASIL BİR HAZIRLIK YAPABİLİRİZ?

Kedi ve köpeğiniz tanışmadan önce birbirlerine kokuları alıştırmalısınız. Birbirlerinin eşyalarını koklatarak ve elinizi yıkamadan ikisini de sevmeniz birbirlerini kabullenmelerini kolaylaştırır. Köpeğinizi tanışma öncesi uzun bir yürüyüşe çıkarıp tanışma sırasında yorgun olmasını sağlayabilirsiniz böylece kediyi kovalamaya yeltenmez. Eğer köpeklerden korkan bir kediniz varsa, onu mutlaka havlama sesine alıştırmalısınız evde havlama sesi açarak bunu yapabilirsiniz.

ONLARI NASIL TANIŞTIRMALIYIZ?

Kedi ve köpeğiniz tanışacağı zaman en önemli unsurlardan biri, sizin soğukkanlı ve yapıcı davranmanız. Tanışma sırasında köpeğinizin tasması takılı olmalıdır. Kedinizi ise bir taşıma çantasında tutabilirsiniz. Böylece kontrol hep sizin elinizde olur. Köpeğiniz daha hareketli ve meraklı davranacaktır ancak kedinizi bir av veya oyuncak gibi görmemesi gerek. İlk olarak köpeğinizin tasmasını tutun, taşıma çantasını yüksek bir yüzeye koyun ve kontrollü şekilde, sık aralıklarla kısa süreli karşılaşmalara izin verin. Yeni gelenin gerçekte pek ilgi çekici olmadığını fark ettiklerinde, köpeklerin çoğu hemen sakinleşecektir.

Eğer kediniz daha ılımlı davranıyor ve köpeğinizi koklamak istiyorsa, köpeğinize sık sık “kal” komutunu verin ve kedinin onu koklamasını sağlayın. Ya da köpeğiniz merakla kedinizi koklamak istiyorsa kedi dostunuzu bir kafesin içinde tutarak parmaklıların ardından bu koklamayı sağlayabilirsiniz.

ALIŞMA SÜRECİNDE NE YAPMALIYIM?

Köpeğinizin, kedinizi görmezden gelmesi çok önemlidir. Eğer gözü sürekli kedinin üzerindeyse onu komutlarla uyarın ve kediye alışmasını sağlayan. Sakin geçen tanışmalar için köpeği övün, hareketsizce oturmasını sağlayın ve köpeğinizi iyi davranışı nedeniyle ödüllendirmek için ödül mamaları kullanın. Birbirlerine tasma olmadan ulaşabilecekleri aşamaya geçtiğinizde, kedinin kaçabileceği yerler olduğundan emin olmalısınız. Kediniz kendini güvende hissetmek için yüksek çıkıntılar ya da mobilyaları kullanabilir. Kedi ve köpeğinizin mama kaplarını farklı yerlere koyarken kedinizinkini yüksek bir yere koymalısınız. Kedinizin kum kabını da yine köpeğinizden uzak bir yere koymalısınız. En önemlisi de alışma sürecinde kedinizi ve köpeğinizi asla yanlız bırakmamalısınız.

Tüm bu uygulamaları başarılı bir şekilde gerçekleştirirseniz çok büyük ihtimalle kediniz ve köpeğiniz arkadaş olabileceklerdir.

Minik bir kumruyu nasıl besleriz?

Kediler neden insanlardan saklanır?