in

Kediler neden insanların kafasında uyur?

Kedinizle koyun koyuna uyuduktan sonra uyandığınızda kedinizin kafanızın üstünde olduğunu fark edebilirsiniz. Bu durum pek de anormal bir durum değildir. Elbette ki bu durumun sebepleri vardır. Peki, kediler neden insanların kafasında uyurlar?

Hayatında ilk kez bir kedi evlat edinen insanların çoğu ailenin yeni üyesi için büyük bir heyecanla yatak alırlar. Ancak çok kısa süre sonra bunun pek de işe yaramadığını fark ederler. Kediler kendileri için alınan yatakta değil canlarının istediği yerde yatarlar, canlarının istediği yerde uyurlar ve bu yer de çoğunlukla insanlarının yanıdır.

Gerçekten de kedilerle yaşamanın en keyifli yanlarından biri uykuya sıcacık bir kediye sarılıp mırıltılar eşliğinde dalmaktır. Evet uykuya böyle dalarsınız ama gece aniden kafanızda bir ağırlıkla uykudan fırlayabilirsiniz. Uykuya dalarken koynunuzda yatan kediniz siz uyuduktan sonra kafanıza kurulup kafanızın üstünde uyumaya başlamıştır. Bu hemen hemen tüm kedi ile yaşayan insanların karşılaştığı bir durumdur. Peki, kediler neden insanın kafasında uyur? Unutmayın, kedilerin yaptığı hiçbir davranış nedensiz değildir ve kedinizin kafanızın üstünde uyuması da emin olun ki tesadüf eseri değildir.

İşte kedilerin kafamızın üstünde uyuma sebepleri:

KAFAMIZIN ÜSTÜ SICAKTIR

Kediler kelimenin tam manasıyla sıcak sever canlılardır ve en sıcak noktayı bulma konusunda uzmandırlar. İnsan vücudunun ısısı kafasından çıkar. Herkesin duyduğu ünlü atasözü “kafayı serin, ayakları sıcak tutacaksın” işte tam da bu duruma dikkat çekmek için söylenmiştir. Kedi dostlarımız vücudumuzun tümü sıcak olsa da en sıcak olan noktamızı yani kafamızı kolayca bulup üstüne kurulurlar.

BİR ISI KAYNAĞI ÜZERİNDE UYUMAK FAZLADAN ENERJİ HARCAMALARINI ENGELLER

Kedilerin vücut ısısı bizlerden yüksektir, bir kedinin ortalama vücut ısısı 38,9 derecedir ve uyurken de ısılarını korumaları gerekir. Eğer harici bir ısı kaynağından ısı almazlarsa ısılarını korumaları için enerji harcamaları gerekir. Oysaki harici bir ısı kaynağından ısı alarak ki bu durumda bu kaynak kafamız oluyor :), uyuduklarında ısılarını korumak için ekstra enerji harcamaları gerekmez. Yani  “kedim neden kafamda uyuyor?” diye merak ediyorsanız bunun nedeni sadece sıcağı sevmesi değil aynı zamanda uyurken vücut ısısını korumak için ekstra enerji harcamamak istemesidir.

KAFAMIZ DAHA HAREKETSİZDİR

Kediler neden insanın kafasında yatar sorusunun diğer bir yanıtı da kafalarımızı ayaklarımıza kıyasla daha az hareket ettiriyor oluşumuz. Uyurken hepimiz az ya da çok hareket ederiz ve ayaklarımız, bacaklarımız uyku sırasında en çok hareket ettirdiğimiz organlarımızdır. Kedi dostlarımızın rahatlarına ne denli düşkün olduğunu bilmeyen yoktur ve kafamızın üstünde yatmayı tercih etmelerinin bir sebebi de daha hareketsiz yani daha rahat bir nokta olması olabilir. Özellikle de uykunuzda çok hareket ediyorsanız kedinizin kafanızda yatmayı tercih etmesi hiç şaşırtıcı değildir.

KEDİNİZİN KAFANIZIN ÜSTÜNDE UYUMAMASI İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Çoğumuz için kedi dostumuzun kafamızda uyuması keyifli olsa da bazılarımız için çeşitli sebeplerle rahatsızlık verici olabiliyor. Hele de kedimiz toraman yani iri ve kiloluysa kafamızda kocaman bir kedi ile uyumanın rahatsız edici olabileceğini kabul etmemiz gerekiyor.

Kedimizin kafamızın üzerinde uyuma durumu engelleyebilir miyiz? Doğrusunu söylemek gerekirse hele de uyurken kedi dostlarımızın istedikleri bir şeyi yapmalarına engel olmak çok zordur. Ancak kedinizin kafanızın üstünde uyumasını engellemek için yapabileceğiniz en makul şey olan en az kafanız kadar rahat ve sıcak bir yatma ortamı hazırlamaktır. Örneğin eğer kaloriferli bir evde yaşıyorsanız kalorifere takılan kedi yataklarından almanız işe yarayabilir. Aynı şekilde sobalı evlerde sobaya yakın yataklar sıcak sever kedileri cezbeder. Ayrıca kedi nizi yatmadan önce yeterince yorup yeterince beslerseniz kafanızda yatmaktan vazgeçebilir. Tabii, bir diğer seçenek de kediyi odaya almamanızdır ama bu kedinin üzülmesine neden olabilir, bu yüzden bu yöntemi tercih etmenizi tabi ki önermiyoruz.

Z harfi ile başlayan hayvan isimleri

Atlarda gebelik süresi ne kadardır?