Kediler bazen tuvaletlerini uygunsuz yerlere yaparlar. Bu durum kötü kokuya sebep olur. Bu yazımızda bu kötü kokunun nasıl geçeceğini sizlere anlatacağız.
Kedi dostlarımız titiz canlılardır ve kedilere tuvalet eğitimi vermek genellikle çok kolaydır. Kedileri henüz yavruyken bile kum kabına koyduğumuzda oranın tuvalet olduğunu anlarlar. Ancak bazen kediler kum kabı dışına, halılara, koltuklara ya da yatağa çiş yapabilirler. Bu davranışın altında çoğunlukla stres gibi etkenler yatar ve strese neden olan etkenler ortadan kalkınca kediler yeniden kum kabına çiş yapmaya başlarlar. Kedilerin, özellikle de kısırlaştırılmamış erkek kedilerin çiş kokusunu çıkartmak pek de kolay değildir ve her zaman kullandığımız temizlik malzemeleri bu kokuyu ortadan kaldırmak konusunda yetersiz kalabilir.
KEDİLER AYNI NOKTAYA ÇİŞ YAPMA EĞİLİMİNDEDİRLER
Kedi dostlarımız bir kez bir yere çiş yaptıklarında yine aynı bölgeye yani idrar kokan yere çiş yapma eğilimindedir. Siz çamaşır suyu ya da farklı bir temizleyici kullanarak bölgeyi kedi çişi kokusundan arındırdığınızı düşünebilirsiniz. Ancak bu sadece bir yanılgıdır. Zira burunlarında bizlerden çok daha fazla koku reseptörü bulunan kediler idrar kokusunu almaya devam ederler ve ilk fırsatta yine aynı yere çiş yaparlar.
KOKUYU NÖTRALİZE ETMENİZ GEREKİR
Kediniz evin herhangi bir noktasına çiş yapıyorsa buradaki çiş kokusunu sadece sizin duymayacağınız şekilde değil kedi dostunuzun da duymayacağı şekilde yok etmeniz, daha doğru bir ifade ile nötralize etmeniz gerekir.
ASLA AMONYAKLI TEMİZLEYİCİLER KULLANMAYIN
Kedi çişi temizlerken içerisinde amonyak bulunan temizlik ürünlerinden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Çünkü kedi idrarında da amonyak vardır. Amonyakla temizlediğiniz noktadaki amonyak kokusu kediyi çekerek tekrar aynı yere çiş yapmasına neden olur.
SİRKE KEDİ ÇİŞİ KOKUSUNU NÖTRALİZE EDER
Hemen herkesin evinde bulunan sirke, kedi çişi kokusu nasıl giderilir sorusuna verebileceğimiz hem en etkili hem de en pratik cevaptır. Bir bardağın yarısını ılık suyla yarısını sirkeyle doldurduğunuz bir karışım hazırlayıp kedinin çişinin üzerine döküp 3-5 dakika kadar bekledikten sonra silin.
SON OLARAK KARBONAT KULLANIN
Su ve sirke çözeltisi ile sildiğiniz bölge kuruduktan sonra üzerine bolca karbonat serpin. Serptiğiniz karbonatı 1-2 saat bekletin ve elektrik süpürgesi ile çekin. Eğer halınızda ya da çişin bulunduğu noktada koku ya da leke kaldıysa bu işlemi bir kez daha tekrarlayabilirsiniz.
Tüm bu işlem tamamlandıktan sonra elbette klasik ve hoş kokulu temizlik malzemeleri ile de silmek isterseniz bunu yapmanızda herhangi bir sakınca yoktur.