Hiç engelli bir hayvanı evlat edinmeyi düşündünüz mü? Engelli bir hayvanı evlat edinmek, sağlık sorunu olmayan bir hayvanı evinize getirmekten biraz daha farklı olsa da dostlukları ve sevgileri her zaman aynı.
Engelli bir hayvan evlat edinmek herhangi başka bir hayvanı evlat edinmekten çok daha fazla sorumluluk getirir.
Bu hayvanların engelli olmasının nedeni doğuştan olabileceği gibi travmatik sebepler sonucu ya da hastalıkla da olabilir.
Can dostunuz için yapmak zorunda olduğunuz dışarı çıkarma, kumunu temizleme, mamasını verme, yıkama ve oyun oynama gibi temel sorumlulukların yanında engelli dostunuzun yatış pozisyonunu değiştirmek, masaj yapmak, takviye edici gıdalar vermek, yarı felçliyse altını bezlemek gibi sorumluluklarınız da olacaktır.
Engelli hayvan dostlarımızın dışarıda hayatta kalması oldukça zordur.
Barınaklara götürülen ve bakımları orada yapılan hayvanlar ise çok daha fazla sevgiye ihtiyaç duymaktadır.
Engelli bir hayvanı evlat edinme süreci
İlk olarak veterinerden randevu alınmalıdır. İşin uzmanından, hayvanın sağlık sorununu ve nedenini detaylıca öğrenmek evlat edinme sürecinde çok önemlidir.
Evlat edinecek kişinin veterineri dikkatlice dinlemesi gerekir, engelli hayvanın sizin ve ailenizin hayatında ne gibi değişikliklere yol açacağı bilinmelidir.
Hayvanı evlat edinecek kişi her detayı dikkatlice düşünüldükten sonra hala evlat edinmek ve tüm sorumluluklarını üstlenmekte kararlıysanız evinizin yeni üyesiyle oradan ayrılabilirsiniz.
Eve alışmasına izin verin
Dostunuza biraz zaman verin. Tüm hayvanlar girdikleri yeni ortamlarda çekingen olabilir. Bizlerde yeni girdiğimiz ortamlarda nasıl rahatsız olabiliyorsak onlarda bizler gibi ilk başta rahatsız hissedebilirler.
Engelli bir hayvanın ise eve uyum sağlamak için biraz daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Evinizi ve sizi tanımasına müsaade edin.
Hayvanınızla empati kurun. Engelini düşünerek rahat etmesini sağlayın, hayatı onun için kolaylaştıracak çözümler bulun.
Eviniz merdivenliyse ve dostunuzun bacaklarında bir problem varsa mama ve su kaplarını ya da oyuncaklarını iniş-çıkış yapamayacağı düz alanlara koyun.
Dostunuz görme engelli ise onu uyandırırken daha nazik olun, onu severken ya da yanına yaklaşırken ses verin. Evde eşyaların yerini ezberlemesini sağlayın ve evde çok fazla değişiklik yapmayın. Evi öğrendikten sonra istedikleri gibi oynayabilir , dolaşabilirler.
Yarı felçli ise alacağınız bir yürüteç ile istediği gibi gezip dolaşacak ve oyunlar oynayacaktır.
Veteriner kontrollerini aksatmayın. Veteriner size hayvanınızın sık sık kontrolden geçmesi gerektiğini söylediyse dostunuz gözünüze iyi gözüktüğü için götürmemezlik yapmayın.
En önemlisi de onu çok sevin. Engelli olsun ya da olmasın tüm hayvanları mutlu etmenin yolu onları çok sevmekten geçer.