Ömürleri boyunca pek çok dünya savaşlarına, çağların değişimine şahit oldular. Hayvanlar aleminin ölümsüz canlısından, 10 bin yaşında olan canlısına.. İşte en uzun yaşam ömrüne sahip olan hayvanlar.
ÖLÜMSÜZ DENİZANASI
Turritopsis Dohrnii, ya da bilindik adıyla ölümsüz denizanası, ismini anlaşılabileceği üzere sonsuz yaşam döngüsüne sahip olabilmesinden alıyor.
Biyolojik olarak ölümsüz olabilen bu hayvanlar, fiziksel hasar görme ya da açlıktan ölme gibi durumlarda poliplere dönüşüyor ve daha sonra tekrar denizanası haline gelebiliyor.
Yaşam döngüsünü sonsuz olarak başa alabilen bu yaratıklar, balık veya diğer hayvanlar tarafından yenirse başa sarabilecek bir yaşam döngüsü kalmadığı için kesin olarak ölümsüz sayılmıyorlar. Yine de biyolojik olarak ölümsüzlüğü elde etme potansiyelleri var.
Ölümsüz denizanası, denizanalarının son yaşam evresi olan medusa evresine ulaştıktan sonra denizanalarının yaşam döngüsündeki ilk aşama olan polip formuna geri dönebilir ve bu süreç, sonsuza kadar devam edebilir ve tür, bu sayede biyolojik olarak ölümsüz olur
DEV KAPLUMBAĞA (GALAGOS)
Dev Galapagos Kaplumbağası, günümüzde yalnızca Galagos ve Aldabra Adaları’nda yaşayan dev kara kaplumbağalarıdır.
Adaya gelen insanlar, adadaki canlıların bir kısmının yok olmasına neden olmuşlardır. Kaplumbağaları öldürerek yediler. Yumurtaları ve yavruları yiyen insan ırkı, kaplumbağa türünü riske attı. Riske giren kaplumbağalar koruma altına alındı.
İnsanların müdahalesi olmadan bir dev kaplumbağa ömrü ise ortalama 150 yıldan fazladır.
GRÖNLAND BALİNASI
Daha çok bilinen Mavi balinalardan sonra dünyanın en büyük ikinci balinalardır. 20 metre boyuna ulaşabilen ve 136 ton ağırlıkta olduğu açıklanan bu balinaların ömrünün tam ne kadar olduğu bilinmiyor ancak 200 yıldan fazla yaşayabildiği tespit edildi.
Günümüzde nesli tükenmekte olan canlılar arasında bulunmayan Grönland balinalarının 200 yılı aşkın süredir hayatta olan ve hala yaşamını sürdürenleri olduğu biliniyor.
CAM SÜNGER
Aynı mercanlar gibi kolonilerden oluşan cam süngerler, yapıları sayesinde yüzyıllar boyunca yaşayabilirler.
En uzun yaşayan türlerden biri olan cam süngerler, genellikle okyanusun en derin noktalarında bulunurlar ve cama benzeyen iskeletleri nedeniyle bu ismi almışlardır.
Yapılan araştırmalarda en yaşlı cam sünger türlerinin 11.000 yaşında olduğu ortaya çıktı. Benzer türlerin de 10.000 yılı aşkın süreler boyunca hayatta kalabildiği biliniyor.
TÜP SOLUCAN
Dev tüp solucanı olarak da bilinen bu omurgasızlar, denizlerin dip kısımlarında yaşarlar. 2017 yılında yapılan araştırmalarda bu türün düzenli olarak 200 yıldan fazla yaşadığı sonucuna ulaşıldı. Bunun yanı sıra bazı tüp solucanlarının 300 yıldan fazla hayatta kaldığı da ortaya çıktı.
SİYAH MERCAN
Siyah mercanlar, polip ismi verilen omurgasızların dış iskeletlerinden oluşur. Sürekli çoğalarak ve genetik kopyalarını oluşturarak kendilerini sürekli yenileyen bu polipler mercan iskelet yapısının gitgide büyümesine sebep olur.
Bu nedenle mercanlar yüzlerce yıl yaşayabilir. Bilinen en yaşlı mercan örneklerinin 4.260’lı yaşlarda olduğu araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştı.
DENİZ ŞAKAYIĞI
Suda bulunan ve avlanarak yaşayan hayvanlardır. Denizşakayıkları temel disk ve ağız diski olmak üzere iki kısımdan oluşur.
Temel disk yüzeye yapışkan ayakları ile tutunur ve ağız kısmı da sütün şeklindeki vücudun üstünde bulunan ağız diskinin ortasında yer alır. Ortalama ömrü 80 yıl olarak biliniyor.