Güzellik ve asillikleriyle çok sevdiğimiz atların her daim yanımızda olmalarını isteriz. Ancak onların da sınırlı bir yaşamları olduğu gibi bu yaşamlarını uzatmalarını sağlayabiliriz. Peki, atlar ortalama kaç yıl yaşarlar?
12.000 yıldır insanlarla birlikte yaşayan ve hala daha insanların en yakın dostlarından olan atları hepimiz çok seviyoruz. Hatta öylesine seviyoruz ki onlar için özel bir gün bile çıkartmışız. Peki, bu çok sevdiğimiz atlar ne kadar yaşıyor?
Gelişen tıp bilimi ve beslenme bilgisi sayesinde atlar da tıpkı insanlar gibi eskiye nazaran çok daha fazla yaşamaya başlamışlardır. Ancak gerçek şu ki bazı ırklar diğerlerine göre daha fazla yaşıyor.
Genel olarak atların ömrü 20 ila 30 yıl arasındadır. Fakat bazı atlar bu ortalamanın üzerinde yaşar. Büyük at ırkları, Arap atı ve Midilli gibi küçük ırklara göre daha az yaşamaktadır. Tabii bunun istisnaları da vardır.
ATLARIN YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLEYEN BİRÇOK UNSUR VARDIR
Elbette atların yaşam süresinin uzamasını ve kısalmasını etkileyen birçok unsur vardır. Atların sağlıklı bir yaşam sürmesi için aşağıdaki hususlara önem verilmeli. İşte at bakımında dikkat etmeniz gereken noktalar:
- Beslenme: Bir atın diyeti esas olarak ot ve çimenden oluşmalıdır. Bu ot ve çimenin temiz ve toz içermediğinden emin olmalısınız. Ayrıca atlara az miktarda olmak şartıyla tahıl da verilmelidir. Atlar için su ve yemek her zaman ulaşılabilir olmalıdır. Atlar çok fazla aç kalmamalı ve diyetlerinde hızlı değişikliklere gidilmemelidir.
- Barınma: Atların hava koşullarından korunabilecekleri üç taraflı temiz bir yapıya ihtiyaçları vardır. Bu yapı atları hava koşulları ve böceklerden koruyabilecek şekilde olmalıdır. Atınızın kaldığı yeri düzenli olarak temizlemeniz oldukça önemlidir.
- Veteriner Bakımı: Atların düzenli olarak veteriner hekim kontrolünden geçmesi ve aşılarının yapılması atların daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmesini sağlar.
- Egzersiz: Atların her gün düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekmektedir. Atların istedikleri zaman gezebilecekleri korunaklı bir meralarının olması rahat yürüyüş ve egzersiz yapabilmelerini kolaylaştırır.
Tüm bu özelliklerin haricinde atların yaşam sürelerinde hastalıklar, doğurganlık, diş bakımı, tırnak bakımı gibi önemli noktalara da dikkat etmek gerekmektedir.
ATLARIN YAŞI NASIL ÖĞRENİLİR?
Atların yaşını öğrenmek pek de kolay değildir. Kimlik belgeleri yoksa ve zaman içerisinde farklı kişiler tarafından bakıldıysa atların yaşlılığının doğrulanması zor olabilir.
Bir atın dişlerine bakarak yaşını bulma ihtimalimiz vardır. Ancak bu yüzde yüz doğru bilgileri bize vermez. Özellikle yirmili yaşları geçmiş atlar için bu durum daha olanaksızdır.
Bu yüzden bir atın pasaportu veya kimliği yoksa o atın yaşıyla ilgili bilgilerine ulaşamayabiliriz.
Yemek, diş, tırnak ve diğer bakımları güzel yapılmış bir atın yaşlılıkta dahi dinç ve sağlıklı olacağı bilinir. İyi ve sağlıklı bir fiziksel görünüme sahip atların diğerlerine göre daha fazla yaşama ihtimali vardır.