in

Atak bir köpekle karşılaşırsak nasıl davranmalıyız

Yanlış davranıldığı için atak belirtiler gösteren bir köpekle karşılaşırsak nasıl davranmalıyız, neye dikkat ederek olası tehlikelerden hem köpeği hem de kendimizi kurtulabiliriz? İşte Veteriner Bostancı’nın yanıtları

Son günlerde medyada ‘köpek saldırısı’ şeklinde servis edilen haberlerde artış yaşanıyor.

Köpeklerin kendilerini korumak için sergileyebileceği agresif davranışların altında, insan kaynaklı bazı nedenler yatıyor.  Bunların arasında köpeklere çiğ et verilmesi, ya da bazı insanların taş ve sopalarla köpeklere vurması yatıyor. Bu tip davranışlara maruz kalan köpekler saldırganlaşabiliyor.

Peki, hırçınlaştırılmış bir köpek ile karşı karşıya kalırsak nasıl davranmalıyız? Veteriner Hekim Mehmet Bostancı, soruya şu yanıtı verdi: “Köpek ile karşı karşıya gelindiğinde sabit durmaya çalışmalıyız. Her ne kadar bu zor olsa da bunu yapmak zorundayız.”

Bostancı, vatandaşların kendini nasıl koruması gerektiğine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.

“Tehlike sezdiği zaman saldırabilir”

Kocaeli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, kedi ve köpeklerin insanlarla birlikte uyum içinde yaşayan canlılar olduğunu fakat tehlike anında anormal davranışlar içerisine girdiklerini söyledi.

Hayvanların tehlikeyi sezdiği zaman saldırabileceğini ifade eden Başkan Bostancı, “Hayvanlar tehlike anında, kötü barınma ve kötü beslenme koşullarında anormal davranışlar içerisine girmektedir. Tehlike sezdiği zaman saldırabilir. Bir köpek annelik içgüdüsüyle ve acı hissettiği zaman da saldırganlaşabilir” dedi.

Hareket halindeki nesnelerin hayvanlar için tehdit unsuru oluşturduğunu kaydeden Bostancı, şu ifadeleri kullandı:

“Hareket halindeki bazı cisim ve varlıklarla da saldırabilirler. Av içgüdüsüyle hareket eden hayvanlar, hareket halindeki bisiklet, araç gibi cisimlere de saldırganlık gösterebilirler.

“Kesinlikle vurmamalıyız”

Bostancı, hayvan saldırısı sırasında panik olunmaması gerektiğinin de altını çizerek, şunları dedi.

“Önce durup kendimizi sakinleştirmemiz gerekiyor, o an panik halinde olursanız hayvan sizi tehlikeli olarak görebilir. Göz göze gelmekten kaçınmalıyız çünkü sizi rakip olarak görüyor sizin üzerinizde üstünlük kurmaya çalışıyor. Hareket halinde olursanız korkup kaçarsanız av içgüdüsüyle peşinizden geliyor. Siz elinizi ve kolunuzu hareket ettirmemelisiniz çünkü köpeklerin hareket halindeki nesnelere ilgisi oluyor. Sabit durmaya çalışmalıyız. Her ne kadar bu zor olsa da bunu yapmak zorundayız. Size dişleri ve pençeleri ile direkt saldırı anına geçtiyse, elinizde bulunan bir poşet, şemsiye gibi cismi bariyer olarak kullanmalısınız, kesinlikle vurmamalıyız.”

Engelli köpeğe sopayla saldırdı

Yavru kedi ne yer; annesiz kedi bakımı nasıldır