in

Kediler Neden Ot Yer

Önünden mamasını eksik etmediğiniz, karnını doyurduğunu bildiğiniz kediniz ot mu yiyor? Bunun bir sebebi var. Yazımızdan öğrenebilirsiniz.

“Kediler neden ot yer?” diye sorulduğunda halk arasında en yaygın olarak vitamin eksikliklerinde de bu hareketin yapıldığı belirtilir. Fakat kaliteli mamalarla beslenen, vitamin eksiği olamayacak kedilerde de çim yeme olayı görülebilmekte. Doğada yaşayan kedilerin dengeli beslenmek için de ot yiyebilecekleri belirtilmektedir. Eğer ki beslenme kaynaklı olduğu kanısındaysanız, diyetteki lif oranını yükselterek doğrulamayı yapabilirsiniz.

OTUN KEDİLER İÇİN BİRÇOK FAYDASI VARDIR

Genelde kedilerin çim yediğine şahit olmuşuzdur. Kediler çim yiyerek midelerinde yüksek bir lif oranı sağlayıp kendilerini kustururlar. Çim yendikten sonra kusan kedi, kendini temizlerken yalayarak midede biriken tüy yumaklarını atmış olur ve rahatlar. Özetle çimi yediği için de kusabilir, kusacağı için de çim yiyebilir. Kusamayan kedilerde ise yenilen çim sindirimi yumuşatarak hafif ishal hale sokar ve tüy yumaklarının kolay atılmasını sağlar. “Kediler neden ot yer?” sorusunun cevaplarından biri olarak boğazları ağrıyan ve midesi bulanan kedilerin de çim yiyerek kendilerini rahatlattıkları bilinir. Haftada iki sefer karşılaşılan bu kusma normal bir durumdur. Ancak ikiden daha fazla sayıda kusma şekilleniyorsa en kısa zamanda veteriner hekime başvurmakta fayda var.

Yenilen otlardaki folik asit sindirimi düzenleyici bir etkiye sahiptir. Çünkü folik asit, hemoglobin tüketiminde rol oynar, eksikliğinde ise kansızlık ve gelişim geriliği görülür. Et ile beslenen kediler folik asidi yeterli almazsa bu problemler ortaya çıkabilir.

Bazen de kediniz sırf zevk için de ot yiyebilir. Yani ot yemeyi seviyordur. Kedimizin ot yemesine alışmalıyız, hatta evimizin bir köşesinde onun yemesi için hazırlanmış bir çim saksısı olmalıdır. Kediler aynı zamanda kedi nanesi ve İsveç sarmaşığı gibi bitkileri de yiyebilirler.

PEKİ KEDİLER HER BİTKİYİ YİYEBİLİR Mİ?

Kediler açelya, at kestanesi, beyaz zambak, domatezin yeşil sapı veya yaprağı, Elma çekirdeği, hint keneviri, incir yaprağı, kaktüs, karanfil, kaynana dili, kayısı çekirdeği, küstüm otu, nergis, okaliptus, sardunya, samaşık, soğan, şeker kamışı, şeftali çekirdeği ve yaprağı, yüksük otu, zakkum gibi bitkiler de kedimiz için zehirleyici olabilir. Bunlar dışında evdeki bazı süs bitkileri dahil birçok bitki türü de kedimiz için tehlikeli olabilir.

Barışın simgesi neden ağzında zeytin dalı taşıyan beyaz güvercindir?

Üç renkli kediler neden dişi olur?