Ülkemizdeki spor kulüplerinin bir çoğunun simgesi hayvanlar. Peki hayvanlar nasıl kulüplerin simgesi haline geldi.
1# Galatasaray- Aslan
Galatasaray’ın simgesi olan aslan, futbolcuları Nihat Bedik’ten geliyor. Galatasaray kurulmadan 3 yıl önce dünyaya gelen Bedik, Galatasaray Lisesi’nde eğitimini sürdürürken spor hayatına başladı.
1916 yılında başlayan Galatasaray macerası süresince sadece futbolcu olarak değil üç adım atlama, yüksek atlama, binicilik, yelken ve yüzme alanlarında da kulübüne hizmet eden Bedik, tam 20 yıl boyunca futbolcu olarak verdiği mücadelesinde 268 kez forma giydi. Galatasaray futbol takımının 8 yıl kaptanlığını yapan, 18 kez giydiği A Milli Takım formasını 8 kez kaptan olarak taşıyan Bedik, 1936 yılında aktif spordan çekilmesine rağmen spor yapmayı ihmal etmedi. “Aslan” ismini verdiği teknesi ile yarışlara katılan, futbol oynadığı dönemlerde “Aslan Nihat” olarak çağırılan Bedik, hayatını adadığı Galatasaray’a kendi lakabını simge olarak bıraktı.
2# Beşiktaş- Kara Kartal
Beşiktaş’ın simgesi olan kara kartalın çıkış noktası ise bir taraftarın tezahüratı. 1940-41 sezonuna gençleştirilmiş ve yenilenmiş kadrosuyla giren Beşiktaş, haftalar ilerledikçe puan farkını açıyor ve ligdeki liderliğini sürdürüyor. Bitime 5 hafta kala Süleymaniye ile 19 Ocak 1941 Pazar günü Şeref Stadı’ndaki maçta Beşiktaş, yine güzel bir oyun ortaya koyuyor. Maçın ikinci yarısının ortalarında Beşiktaş takımı, önde olmasına rağmen rakip kaleye bitmek tükenmek bilmeyen hücumlar gerçekleştirdiği sırada siyah beyazlıların akın yönü olan Şeref Stadı’nın Atatürk panosu bulunan tarafındaki tribününden bir taraftar, “Haydi Kara Kartallar. Hücum edin Kara Kartallar” diye bağırıyor. Şeref Stadı’nı dolduran binlerce taraftar ve maçı takip eden gazetecileri bir anda etkileyen balıkçı Mehmet Galin’in bu tezahüratı, o maçtan sonra Beşiktaş’a sembol oldu. 6-0’lık galibiyetin ardından Beşiktaş’ın sembolü “Kara Kartallar” oldu.
3# Fenerbahçe- Kanary
Fenerbahçe’nin simgesi sarı kanarya “Uçan kaleci” olarak tanınan ünlü kalecileri Cihat Arman’dan geliyor.
“1939 yılında Fenerbahçe’ye transfer olan kaleci Cihat Arman, 1952 yılına kadar oynuyor. O dönemlerde Türkiye’nin en iyi kalecisi olan Arman’a “Uçan kaleci” deniliyor. Arman, sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkıyor. Lacivert forması da var ancak bu sarı forması daha çok biliniyor. Bir maçta Arman, kalenin 90 olarak tabir edilen köşesine giden top adeta uçarak çıkarıyor. O sırada taraftarlardan birisi, ’hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu’ diye bağırıyor. Bu kanarya zihinlerde yer ediyor. 1952 yılında Fenerbahçe genç kadro kuruyor. Bu kadro, ardı ardına şampiyonluğunu kovalayınca basın, kanarya sembolünü telaffuz etmeye başlıyor. Basın, o dönemlerde iyi maçlar çıkaran takımla ilgili ’sarı kanaryalar yine güzel oynadı’ şeklinde haber yazınca kanarya tam anlamıyla simge olarak kalıyor.”
4# Trabzonspor- Kaplan
Trabzonspor`un simgesinin gazeteler tarafından kullanılan bir sözün ardından çıktı. Beşiktaş`ın “kartal”, Fenerbahçe`nin “kanarya” ve Galatasaray`ın “aslan” lakaplarını kullanmalarının ardından Trabzon`daki gazeteler, bordo-mavili takıma “kaplan” yakıştırması yapıyordu..Trabzonspor, son yıllarda gerek ulusal gerekse de uluslararası arenada “Karadeniz fırtınası” olarak anılmaya başlandı.
5# Bursaspor- Timsah
Bursaspor’un simgesi timsah, bir yöneticinin izlediği belgeselden yola çıkılarak hayat buldu. 1992 yılında yeşil-beyazlı yönetimde yedek üye olarak yer alan Lemi Keskin, o yıllarda takımın sembolünün inci olduğunu ve genellikle “Yeşil inci” olarak telaffuz edildiğini söyledi.
6# Denizlispor Bursaspor – Horoz
Denizli’nin takımı Denizlispor ise amblem olarak adeta kentle özdeşleşen horozu seçti. Kulübün logosu, dünyaca ünlü horozunu simge alarak, yeşil- siyah renklerden oluşuyor.
7# Konyaspor- Çift Başlı Kartal
Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yapan Konya’nın takımı Konyaspor’un sembolü de ambleminde yer alan çift başlı kartal. Doğunun ve batının hakimi olarak nitelendirilen keskin bakışlı çift başlı kartal, futbolun da hakimi olmak için yeşil-beyaz renklerin üzerinde amblem olarak yer buldu. Anadolu Selçuklu Devleti’nin simgesi olan çift başlı kartalı, Konyaspor’un ambleminde buğday başakları yalnız bırakmadı.
8# Gaziantepspor- Şahin
Gaziantepspor’un ambleminde yer alan, takımın sembolü olan “Şahin” ise Fransızlara karşı kentin savunmasında önemli rol üstlenen Şahin Bey’den geliyor.